Så lever tv-sportprofilerna i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Så lever de folkkära sportprofilerna från tv-rutan i dag.

ARNE HEGERFORS, 73


DÅ: Det var Lars-Gunnar Björklund som värvade den talangfulle men knäskadade fotbollstalangen Arne Hegerfors till SVT 1969. Där skulle han bli en av kanalens absolut största sportprofiler. 1992 tilldelades Hegerfors Stora journalistpriset och han förknippas med en mängd stora idrottshändelser genom åren. 1998 lämnade Hegerfors SVT för Canal Plus, numera C More, där han jobbade fram till 2012.     

NU: De senaste åren har varit extremt tuffa för Hegerfors. Sedan 2011 har han drabbats av en hjärtinfarkt, en stroke och meningiom - en tumör i hjärnhinnan. I februari i fjol som Hegerfors opererades för tumören. Operationen gick bra men han lider fortfarande av men efter den. Hegerfors behöver en ledsagare i sitt eget hem för att inte gå vilse mellan rummen och han är beroende av sin fru, barn och hemtjänsten. "Utan Kerstin och barnen hade jag inte levt."


CHRISTER ULFBÅGE, 73

Foto: Christian Örnberg

DÅ: Började som många andra sin bana på Radiosporten innan han kom till SVT-sporten. Ulfbåge stod under många år för SVT:s bevakning av längdskidåkning, skidskytte och friidrott tillsammans med Jacob Hård. Under många år utgjorde Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark ett folkkärt kommentatorspar i skidskytte.  

NU: I juni 2013 drabbades Ulfbåge av en hjärtinfarkt under en kändisgolftävling och svävade länge mellan liv och död. 


BO HANSSON, 82

Foto: Tommy Pedersen

DÅ: Inledde sin karriär som sportjournalist 1957 på tidningen Idrottsbladet innan Hansson 1965 kom till Radiosporten och därefter tog steget över till SVT-sporten. Bosse Hansson gjorde sig känd för att i sina referat i stor utsträckning hänvisa till statistik och idrottshistorik. Han kommenterade framför allt bandy, fotboll och skridskor. Bosse Hansson skrev tillsammans med Lars-Gunnar Björklund flera VM-böcker om fotboll. 

NU: Trots att han satt 40 i år tv-rutan har Bosse Hansson svårt att förstå att han fortfarande blir igenkänd på gator. "Det är många som jag möter som pekar och säger, titta, där går Bosse Hansson. Andra som jag möter när jag är ute vill bara säga hej och tacka för det jag gjort för dem i rutan. Jag har inte förstått förrän nu vilket intryck vi som jobbade på SVT-sporten måste ha gjort." Hansson lever i dag ett lugnt pensionärsliv i Solna. 


KATARINA HULTLING, 61 

Foto: Sara Strandlund

DÅ: Att det var curling som var den första sporten Hultling kommenterade i radion var så klart ingen tillfällighet. Hon har själv spelat curling på elitnivå och har bland annat två EM-guld på meritlistan. 1985 började Hultling på SVT-sporten. Efter några års jobb på nyhetsredaktionen där hon bland annat var programledare för nyhetsmagasinet "20.00" och gjorde "Året med kungafamiljen" och rapporterade från Nobelfesten så återvände hon 1993 till SVT-sporten där hon jobbade fram till 2007. Efter det kommenterade Hultling curling för TV4. 

NU: Hösten 2011 fick Katarina Hultling veta att hon fått bröstcancer efter en tuff behandling var cancern ur kroppen sommaren 2012 men hon måste fortfarande äta antihormoner och gå på regelbundna läkarkontroller. Under sjukdomstiden var Hultling ambassadör för Cancerfonden. När hon nu kommit in i nästa fas, det friska cancerstadiet, och är nu verksam i den ideella organisationen Cancerrehabfonden.


LASSE KINCH, 73


DÅ: Han var en av kommentatorerna i TV3:s klassiska program Uno Kryss Due under 1990-talet och har även jobbat för både Radiosporten och SVT. Och att Kinch gjorde avtryck som kommentator råder det inget tvivel om, eller vad sägs om att han bland annat fick en fotbollsklubb uppkallad efter sig, IFK Kinch, eller tillägnades en dokumentär "Kinchen". 

NU: På sommaren spelas det mycket golf, och under vinterhalvåret längtar Kinch till golfsäsongen. Men även om den populäre kommentatorn är pensionär så har han inte släppt sportjournalistyrket helt. Lasse Kinch skriver texter åt en travsajt, hockey till en annan och är dessutom speaker på sonens hockeymatcher med Lidingö i division 3. "Och det händer faktiskt också att jag kommenterar matcher på hockeyettans webbsändningar då och då. "Så tar det lugnt gör jag inte."


AGNE JÄLEVIK, 74

Foto: Suvad Mrkonjic

DÅ: Uppvuxen i en frireligiös förbjöds Agne Jälevik som ung att syssla med idrott och hans egen teori är att det brinnande intresset skapades just därför. Karriären som kommentator började på Radiosporten innan Jälevik 1983 värvades till SVT. Om det går att vara mästare på sportgrodor så är Jälevik en av de som levererat flest genom åren. "Det står 0-0, och det beror på att ingen av lagen har gjort något mål."

NU: När Agne Jälvevik ser idrott live nu för tiden så är det när något av barnbarnen tävlar i tennis eller fotboll. Annars är det tv-soffan som gäller när det vankas sport. För egen del är Jälevik hängiven golfare som drar söderut för att kunna spela även under vinterhalvåret. Kontakt med gamla kolleger från tv-sporten har han genom travgänget där både Remy Nilson, Per Yng och Björn Fagerlind ingår. 


TOMMY ENGSTRAND, 76

Foto: Hampus Hagstedt

DÅ: Jobbade under 20 år på både SVT och Sveriges Radio med sport, nyheter och underhållning. Som frilansande journalist kommenterade han bland annat fotbolls- och tennismatcher på Viasat Sport, där han också hade ett intervjuprogram, "Engstrand 45 minuter". Som chef för SR Sporten fick han Stora Journalistpriset 1984. Engstrand var också programledare för underhållningsprogrammen "Zick Zack" och "Razzel".  

NU: Sitter i "Gomorron Sveriges" sportpanel på måndagar, "inte varje vecka för det pallar inte gubben, men det är kul när de vill att jag ska vara med." Skrev en bok för några år sedan som innebär att han nu åker runt och har föredrag där han "delar med sig av sina upplevelser i livet". Jobbar även tillsammans med filmmakaren Owe Eriksson med att göra dokumentärer. "Jag ska inte säga att jag har fullt upp men jag har meddelat duvorna i parken att de får vänta på att få mat från mig." 


ANN-BRITT RYD PETTERSSON, 61

Foto: Tommy Pedersen

DÅ: Banbrytare och historisk, när Ann-Britt anställdes på SVT 1980 blev hon sportredaktionens första kvinnliga reporter och programledare. Och även om det inte blev så många år på SVT-sporten så var Ann-Britt en dörröppnare för andra kvinnliga sportjournalister som Jane Björck och Marie Lehmann.  

NU: Är fortfarande kvar i SVT-huset men nu på nyhetssidan där hon jobbar både som reporter, redaktör och programledare. Ann-Britt har bland annat varit ansvarig för årskrönikan de senaste fem åren. Den gångna sommaren var hon korrespondent i USA, och gjorde då bland annat en intervju med Zlatan. "Jag har inte släppt sporten helt, och det är jag väldigt glad för." Ann-Britt Ryd Pettersson har lidit av en ledsjukdom sedan 80-talet och i januari 2012 drabbades hon dessutom av en obotlig cancer i tunntarmen. 


JAN LORENTZON, 75

Foto: Bildbyrån

DÅ: Han var inte tv-profilen som syntes mest, tvärtom. Janne Lorentzon var sällan i bild men inte desto mindre älskad av tittarna. Lorentzon lanserades som friidrottskommentator när han klev in på SVT i början av 60-talet. Men det de flesta tittare förknippar den alltid lika korrekta som rappa reportern med är hans matchsvep från den internationella toppfotbollen. Lorentzon gick i pension 2005 men gjorde flera inhopp som reporter och programledare i Sportnytt och Sportspegeln efter det. 

NU: "Jag är så oerhört nöjd med att slippa uppmärksamheten nu för tiden så hur min vardag ser ut nu, det behåller jag för mig själv."


ARTUR RINGART, 63

Foto: Suvad Mrkonjic

DÅ: Under sin tid på SVT var han bland annat programledare för Sportnytt, men mest förknippad är Ringart ändå med "Lilla Sportspegeln" där han var programledare och reporter men också lånade ut sin röst till de tecknade serierna som visades i programmet. När TV4 satsade på allvar satsade på sport värvades Ringart till kanalen. Där gav han bland annat formel 1 ett lyft genom sitt kommenterande. 

NU: "Det kändes som att det bara var unga läsare och tittare som räknades", utifrån det har Artur Ringart startat News55 tillsammans med den förre MTG TV-chefen Fredrik Lundberg, en nyhetssajt för äldre. För ett knappt år sedan fick Ringart beskedet att han lider av diabetes typ 2. I samband med det bestämde han sig för att lägga om sin kost, något som han också har missionerat med ett budskap till sina ålderskamrater: "Börja tänka på vad ni stoppar i er."

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.