”Så jävla klantigt - slarvar ju bort det”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Säsongens höjdpunkt.

SM-finaler i innebandy i den finaste av arenor. Men inte i den finaste av tv-kanaler.

Falun-tränaren Thomas Brottman är starkt kritisk mot att svenska innebandyförbundet har gått med på att herrfinalen sänds i Sportkanalen - och inte i stora TV4.

- Det är så jävla klantigt, säger han.

TV4 och C More har haft rättigheterna till innebandyns superligor sedan en lång tid tillbaka.

Men de två senaste åren har de låtit SVT sända SM-finalerna. 

Denna gång delar inte TV4 ut en sådan present. I stället blir det damfinal mellan Kais Mora och Iksu i TV4 och sedan herrfinal mellan Storvreta och Falun - i en mer undanskymd kanal.

- Herrarnas innebandyfinal sänds i Sportkanalen då SM-finalen i ishockey sänds i TV4. Men för att inga innebandyfans ska bli snuvade på finalfesten har vi låst upp matchen gratis på cmore.se för att alla ska kunna ta del av avgörandet, säger C Mores sportchef Johan Cederqvist.

”Årtiondets final och man slarvar bort det”

Thomas Brottman är långtifrån nöjd med den lösningen.

Och det är Svenska Innebandyförbundet som han ger den stora kängan.

- Det är så jävla larvigt och klantigt. Det är årtiondets final på pappret och så slarvar man bort det, säger Falun-tränaren.

- Matchen försvinner från farmor och farfar som inte kommer hitta kanalen. Föräldrar kommer inte låta sina tolvåringar logga in på datorn för att se matchen.


LÄS MER: Landslagsstjärnan slutar efter SM-finalen 


Göran Harnesk, förbundets generalsekreterare, förklarade tidigare i veckan hur förbundet resonerade.

- Det är inte helt optimalt men det var bättre att göra så här än att lämna över det till SVT som vi gjort tidigare år. Det är tillräckligt bra för att vi ska kunna acceptera det. Vi har en bra täckning och TV4:s extrakanaler har större räckvidd än vad de hade bara för ett år sedan, sa han till Innebandymagazinet. 

Brottman gillar inte förbundets uttalande

Ett uttalande som fått Thomas Brottman att se rött.

- Förbundet tar så lätt på det. De hade chansen att ge finalen till SVT men tyckte inte det var värt det. Det säger mycket om ambitionen och det gör mig irriterad. Vi på gräsrotsnivå kämpar dagligen för att nå ut med innebandyn och så sumpar förbundet sin chans. Det är ju bara att ge matchen till SVT. All exponering är bra.

Har du varit i kontakt med Innebandyförbundet?

- Förbundet pratar inte med mig. De tycker inte om mig, och det är helt okej. De ska tycka om sin idrott, men det är inte de signalerna de sänder ut nu.


LÄS MER: Utbrottet i periodpausen - snodde åt sig mobil: "Respektlöst” 


Vad tycker du om TV4:s prioritering att välja hockeyfinalen före innebandyn?

- Hockeyfinalen känns ju rätt avgjord, men hockeyns grundplåt är större än vår så det är klart de väljer det som ger mest pengar.

Avtalet med TV4 går ut efter säsongen

Damerna får synas i TV4 i alla fall.

- Ja, det är bra. Det känns nästan som att de har synts mer i tv-sändningarna under säsongen. Jag säger inget om det. Men här har vi ett fönster och så tar vi bort den stora matchen. Inget ont om damerna, men vi drar mer folk. Så är det. Det är ju ett helt jävla landslag som möts i Globen på lördag.

Det nuvarande avtalet med TV4 går ut efter den här säsongen.

- Det här avtalet är flera år gammalt och vi sitter just nu och förhandlar ett nytt avtal inför framtiden med olika kanaler. Men det är klart att sånt här spelar in när vi förhandlar om hur det ska se ut i framtiden, sa Göran Harnesk till Innebandymagazinet tidigare i veckan.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.