Så går den artistiska gymnastiken till

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Djansezian Kevork

Hur uppkom sporten?

 Ordet gymnastik härstammar från grekiskans gymnos som betyder "naken". När gymnastiken utvecklades under antiken var också klädedräkten minst sagt minimal. Gymnastiken växte fram samtidigt i det antika Rom, Persien, Indien och Kina och dess främsta uppgift var att förbereda unga män för krig.

 Gymnastik har varit med på det olympiska programmet sedan de första moderna spelen i Aten 1896.

Vad är artistisk gymnastik?

 Damgymnastiken gjorde debut 1948, som lagtävling men har i dag sex olika tävlingsmoment på OS-programmet. I Helsingfors 1952 fick den moderna tävlingsgymnastiken på damsidan sitt genombrott med dagens tävlingsprogram. Det blev också slutpunkten för Sverige som ledande gymnastiknation där Sverige dominerat via truppgymnastiken. Nu tog öststaterna över. En milstolpe i damgymnastikens moderna historia är spelen i Montreal 1976 då Nadia Comaneci som första gymnast genom tiderna belönades med tiopoängare.

Hur går den till?

 Herrarna tävlar i sex olika grenar (fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck) medan damerna tävlar i fyra (hopp, barr, bom och fristående). Innan tävlingen lämnas en lista till domaren med momenten som utövaren ska genomföra. Skälet: Poängen baseras på svårighetsgraden i varje enskild övning och den ligger till grund för totalpoängen.

1) Fristående innebär att utövaren ska visa upp sitt artisteri, sin koordination, sin rörlighet och sin smidighet. Övningarna genomförs utan redskap och sker på en matta.

2) På bommen ska utövaren visa prov på hopp och akrobatiska moment i ett så graciöst utförande som möjligt. Hela längden bör utnyttjas för maximal effekt.

3) I hopp ska man kombinera styrka med snabbhet och smidighet. I grenen används en häst som avstamp inför alla moment (skruvar och volter) som ska genomföras.

4) På bygelhästen ska man utföra ett antal sammanhängande svingar med benen. Här gäller det att var uthållig, ha koordination och visa styrka.

5) På barren är det smidighet och styrka som avgör hur framgångsrik man är. Allt handlar om att utföra en serie med rörelser, grepp, byten och sen avsluta med ett spektakulärt avhopp.

6) I ringarna ska atleten visa upp armstyrka och balans genom att klara en serie övningar genom att svänga och vippa fram och tillbaka. Allt avslutas med en volt eller skruv.

Visste du att…

 …herrarna ofta använder handförstärkare för att inte slita ut handflatan.

 …det är valfritt att använda skor.

 …jurtjenko innebär att man hjular fram till språngbrädan i hopp.


Källa: Sok.se och Expressen.se

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.