Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fick svenska Hanna två miljoner Instagram-följare

Foto: Privat
Foto: Privat

Med 1,8 miljoner följare är hon en av Sveriges största träningsprofiler.

Nu berättar Hanna Öberg om när hon började träna med ”polisgubbar”, att tävla i fitness och hur hon byggt en karriär på Instagram.

– Helt plötsligt hade jag 10 000 följare, vilket var helt sjukt, säger hon.

Hanna Öberg, 31, är en av Sveriges största träningsprofiler. Men det händer att hon förväxlas med skidskytten Hanna Öberg.

– Jag är intresserad av sport och har tittat när hon kört. Min pappa är också otroligt sportintresserad så han tycker det är jätteroligt att vi har samma namn. Det har varit några runtom i världen som skriver ”är det här du? kör du sånt här också?” säger influencern och skrattar.

Med närmare två miljoner följare på Instagram gör hon annat än att åka skidor. I sina sociala kanaler delar Öberg med sig av sin egen utveckling i gymmet och lägger ut träningsvideos.

– Hela min Instagram går ut på att jag vill försöka hjälpa så många som möjligt. I dag jobbar jag med det på heltid och driver ett företag, säger hon.

https://www.instagram.com/p/B_2vljmn2mx/?hidecaption=true

Efter att ha spelat fotboll sedan barnsben la hon i gymnasiet skorna på hyllan och gick in i gymmet för första gången. Närmare bestämt i ett polisgym.

– Jag förstod inte riktigt vad allting var, men jag tyckte det var väldigt roligt. Min pappa är polis, så jag började faktiskt på deras gym på polisstationen och tränade med lite större polisgubbar. De visade det ena och det tredje, det var jättekul.

”Det fanns inte riktigt något mellanting”

Några år senare blev träningen mer seriös och 2013 bestämde sig Hanna Öberg för att ställa upp i sin första fitnesstävling.

– Jag tyckte det var väldigt roligt att verkligen utmana mig själv. Det var läskigt att tänka att jag skulle stå på en scen och posera, men jag skulle bara göra det. 

– Jag fick testa på hur det är att deffa ner sig och göra sig i tävlingsform, och sedan fick jag ställa mig på scenen och det var bland det roligaste jag gjort.

Men Hanna berättar att hon saknade någon som visade att allting inte är svart eller vitt.

– Just den perioden upplevde jag att det var det väldigt mycket snack om fitness. Antingen var du fitness eller så var du inte det. Det fanns inte riktigt något mellanting. På Instagram såg du jättetränade killar och tjejer med magrutor och väldigt definierade muskler, men du såg inte så jättemycket av den balansen som faktiskt finns i dagens läge.

”Helt plötsligt hade jag 10 000 följare”

Det var med ambitionen att visa upp en hälsosam livsstil karriären fick fart. 

– Helt plötsligt hade jag 10 000 följare på Instagram, vilket var helt sjukt. Jag kände ”wow, 10 000 är så många människor”. Sedan fortsatte jag på samma sätt. 

– Från 10 000 till 100 000 följare gick egentligen ganska snabbt. Då var det inte jättemånga träningsvideos på att tjejer kan ta i, tjejer kan grisa i gymmet och skita ner sig och lyfta tungt, säger hon.

Känner du att normen för tjejer har förändras sedan du började?

– Verkligen, och jag är så jäkla glad för det. Det är så coolt. Normen på hur en tjej ”ska” se ut har ändrats otroligt mycket. För det finns inget hur du ”ska” se ut utan du ser ut som du vill och känner att du mår bra. Jag får nästan gåshud när jag pratar om det. För det är så coolt att tjejerna har vänt på det, det är coolt att vara stark.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.