Så blev hon historisk – efter Magics ”svek”

Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIM KLEMENT / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Foto: REED SAXON / AP

LOS ANGELES. LeBron James, 35, gjorde en Mark Messier och levde upp till löftet om att göra Los Angeles Lakers till NBA-mästare efter tio år i kylan.

Anthony Davis, 27, blev det lyckade nyförvärv, som LeBron och Lakers behövde för att gå hela vägen.

Och Jeanie Buss, 59, fick skriva historia som den första kvinnliga ägaren till ett mästarlag i NBA.

Men vad alla nyckelfigurerna pratade om förra söndagen när Lakers hade besegrat Miami Heat i finalen var något annat.

– Den här titeln vann vi för Kobe, sa alla i mun på varandra.

Kobe Bryant var i allas tankar hela säsongen. Legendaren som dog i en helikopterolycka tillsammans med sin 13-åriga dotter Gianna, och sju andra den 26 januari i år, är saknad.

Kobe Bryant vann fem mästartitlar med LA Lakers.

Tre av dem med radarpartnern Shaquille O´Neal och sedan ytterligare två på egen hand sedan Shaq lämnat Los Angeles.

– Jag och mina lagkamrater vill föra Kobes arv vidare, därför att det är vad han skulle ha velat, sa LeBron inför den första hemmamatchen i Staples Center efter Bryants bortgång.

Vid flera tillfällen under slutspelet i bubblan, där Lakers bara förlorade fem av 21 matcher, hördes spelarna tillsammans ropa ramsan ”1-2-3-Mamba”.

De bar t-shirts, överdragskläder och sneakers med Kobe Bryants design och namn på.

Både spelare och klubbledare var tårögda när de direkt efter slutsignalen firade framgången i AdventHealth Arena i Orlando.

– Vi ville inte göra Kobe besviken. Ända sedan tragedin inträffade har vi velat vinna den här titeln för honom och vi gjorde inte honom besviken. Jag vet att han stolt tittar ner på oss. Jag vet att han Vanessa är stolt över oss. Oh, man, det är så mycket känslor nu, då han var som en storebror för oss och vi gjorde det här för honom, sa Anthony Davis under firandet minuterna efter det att Lakers hade vunnit.

Alla kände att Kobe var där med dem.

– Det kändes som våra spelare fick superkrafter och att de spelade för något större än en mästartitel. Hur kan du se vad som hände och inte tro att han var med oss, kommenterade Tim Harris, som är Lakers klubbdirektör.

LeBron hyllas som den störste

Det här var LeBron James fjärde NBA-titel och hans första sedan ankomsten till Los Angeles 2018.

Han blev mästare två gånger med Miami Heat 2012 och 2013 för att sedan åka hem till Cleveland och leda Cavaliers till en titel 2016.

Los Angeles Times prisbelönte sportkrönikör, Bill Plaschke, hyllade i en krönika i onsdags LeBron, som den största NBA-stjärnan genom tiderna.

Större än Michael Jordan, som vann sex finaler med Chicago Bulls under 90-talet.

Plaschke talar om James som en GOAT, en förkortning av Greatest Of All Time (bäst genom tiderna). Och Plaschke hyllar LA Lakers, som det bästa NBA-laget genom tiderna.

Det här var klubbens 17:e ligatitel, om man räknar in de fem mästerskap Lakers vann i Minneapolis före flytten till Kalifornien 1960, och är lika många som Boston Celtics har.

Men Plaschke påpekar att Lakers aldrig vunnit med färre än 17 lag i NBA medan Celtics tog några av sina tidiga titlar med färre lag i ligan på 1960-talet.

Jämförelsen med Michael Jordan innehåller en del frågetecken. Jordan vann alla finaler han spelade med Chicago och var MVP alla gångerna, LeBron har fyra segrar och sex förlorade finalserier.

Men han är ensam om att ha blivit vald till MVP i tre olika lag efter att ha vunnit mästartiteln.

James är superhjälten i Los Angeles nu i en stad som inte fått fira en stor mästartitel sedan LA Kings vann Stanley Cup 2014.

Det älskade basebollaget Dodgers har varit nära, men förlorat några finaler under de senaste åren.

Lakers hade inte vunnit NBA-titeln sedan 2010, så det var inte överraskande att fansen gav sig ut på stan och firade efter triumfen i Orlando.

Tusentals samlades utanför hemmaarenan Staples Center för att dansa och sjunga natten lång.

Trots alla varningar om faran att smittas av covid-19. Det slutade med att 18 personer greps av polisen.

Det var LeBrons och Anthony Davis natt. Men många av fansen kom i Kobe Bryant-tröjor.

Det här är lika mycket hans mästartitel.

LeBron och hans Lakers ville vinna årets slutspel och final för Kobe.

Efter alla rubriker i somras kring ”The Last Dance”, dokumentären om Michael Jordan, ville LeBron James ha tillbaka sin tid i rampljuset.

– Vi förtjänar respekt. Pelinka (Lakers sportchef) vill bli respekterad, Frank Vogel (Lakers coach) likaså. Klubben och fansen förtjänar respekt. Och jag vill ha min jävla respekt också, säger han till Los Angeles Times.

För LeBron, som inte bara gjort sig hemmastadd och beundrad i Staples Center, har de senaste åren blivit en enda stor kärleksförklaring till staden man kallar för La-La-Land.

Han har startat ett produktionsbolag i Hollywood och är engagerad i flera välgörenhetsorganisationer för att följa i fotspåren av tidigare Lakersstjärnor, som Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Shaq och Kobe. 

Scenen är LeBrons nu. Han insåg snabbt betydelsen av att han som förebild blev en förespråkare för Black Lives Matter. Han är en kämpe för social rättvisa och har betonat gång efter annan vikten av att NBA-spelarna och ligan tar sitt ansvar i den pågående kampen. Att de gör sin röst hörd.

Också här är banden till Kobe Bryant nära och täta.

Isolerades i en bubbla: ”Jag är fri”

NBA gjorde som NHL och slutförde grundserien och genomförde ett helt slutspel i en bubbla. Basketen valde Orlando och Disney World.

Det blev en lång och tuff tillvaro för spelarna i finallagen, som tillbringade drygt två månader isolerade.

Nu efteråt talar de om alla uppoffringarna de tvingades göra, borta från sina familjer.

Och att de aldrig vill göra om det.

– Jag är fri. Äntligen är vi fria. Så jävla skönt, utbrast Lakers guard, Danny Green, när finalserien var över.

Han fick medhåll av lagkamraterna. LeBron James sa så här:

– Vi delar alla samma erfarenhet att det här var för jobbigt och uppslitande, alldeles för störande och en isolering vi aldrig vill uppleva igen.

James säger att han aldrig upplevt något liknande även om han var förberedd på att det skulle bli en enorm prövning.

– Jag har aldrig som professionell idrottsman varit med om en utmaning av den här svårighetsgraden och faktiskt lyckats ta mig igenom det. Jag kan inte säga att jag förstod vad som väntade även om jag kom till bubblan med fokus på att vi skulle gå hela vägen och vinna mästerskapet. Men det gick inte att förutse hur tufft det skulle vara på psyket och kroppen. Det var extremt jobbigt.

Andra Lakersspelare har nu efteråt berättat att de drabbades av depressioner under tiden isolerade i bubblan och att de sökte hjälp av de psykologer, som klubbarna hade på plats.

– Att inte kunna träffa och umgås med sin familj gjorde att jag till och från drabbades av depressioner, säger Lakerscentern Dwight Howard till LA Times.

Han uppger att han försökte bekämpa isoleringen genom att läsa mycket, ta promenader och prata med andra spelare och folk från NBA, som befann sig i samma situation.

Mitt under tiden i bubblan inträffade skjutningen av Jacob Blake i Kenosha, Wisconsin, vilket fick spelarna i Milwaukee Bucks att vägra spela samma kväll.

Ledande spelare från alla lagen i bubblan möttes och diskuterade om man skulle fortsätta turneringen eller åka hem.

Man kom fram till att gemensamt uttala starka åsikter och krav för Black Lives Matter och mot polisbrutalitet.

LeBron hade redan när han kom till Orlando i slutet av juli krävt rättvisa för Breonna Taylor och att de polismän i Louisville, som stormade hennes lägenhet skulle ställas inför rätta.

Och redan i juni var LeBron James med och startade den ideella organisationen More Than a Vote i de amerikanska delstaterna Georgia, Texas, Wisconsin och Pennsylvania för att bekämpa förtrycket av de svaga i samhället och ge dem hjälp med att rösta inför det kommande valet.

Ett sätt är att öppna basketklubbarnas arenor och göra dem till vallokaler, vilket nu sker.

Familjebråk, vänner som svek och hårt kritiserad i media.

För Jeanie Buss kom Lakers seger i NBA-finalen som ett efterlängtat balsam efter alla smällar hon drabbats av under de senaste åren.

Hon är dotter till legendariske Jerry Buss, som köpte Lakers 1979 och förvandlade klubben till den gnistrande diamanten i NBA.

Jerry Buss dog 2013 och han hade hoppats att några av barnen skulle kunna samsas och tillsammans driva klubben vidare. Och vinna fler mästerskap.

Dottern Jeanie fick ansvar för den övergripande affärsverksamheten och skulle enligt pappans testamente ha sista ordet.

Men den sportsliga biten skulle bröderna Jim och Johnny stå för.

Den uppdelningen föll samman sedan Jim 2014 lovat att Lakers skulle bli mästare inom tre år.

Några misslyckade spelaraffärer gjorde att fansen attackerade ledningen hårt och 2014 kände sig Jeanie tvungen att sparka sin bror från jobbet.

Det ledde till en stämning från bröderna för att få Jeanie avskedad, men hon vann den rättsliga fajten och tog ensam över kommandot i klubben.

Jeanie anställde Magic Johnson som President of Basketball Operations.

Men efter interna stridigheter inom ledningen hoppade Magic av jobbet i april 2019 efter samarbetssvårigheter med general managern Rob Pelinka.

Det var Magic som övertalade LeBron James att skriva på för Lakers sommaren 2008.

Plötsligt kände sig Jeanie Buss sviken också av Magic Johnson.

Hon valde att inte hålla någon presskonferens om Magics avhopp och blev hårt kritiserad i media för att vara en svag ägare, som höll sig undan.

Men Jeanie hade sin egen game plan. Hon höll sig med en liten krets av rådgivare och fick sitt eget team på plats.

Förra sommaren lockade Lakers till sig Anthony Davis, som ville lämna New Orleans Pelicans. Med en av ligans bästa power forwards hade Lakers fått en ny drömduo i James och Davis, som kunde liknas vid Kobe Bryant och Shaquille O´Neal.

Resten är historia.

Men för Jeanie Buss var det mer än en pokal att lyfta. Hon kramade om LeBron James länge, länge nere på courten och alla förstod vad de hade gått igenom tillsammans.

De hade jobbat i motvind och dessutom förlorat Kobe Bryant åtta månader tidigare.

Stjärnan som varit LA Lakers puls och hjärta. De ville så innerligt vinna en ny titel, den första för klubben sedan Kobe var med och ledde Lakers till det galna mästarpartyt 2010.

Nu hade de lyckats.

LeBron hade gett Lakers respekt i idrottsvärlden igen.

Jeanie Buss skrev historia som den första kvinnliga huvudägaren av ett mästarlag i NBA.

Men den största glädjen kommer från ovan.

De gjorde det för Kobe.

Så här lät det 2018 när LeBron James presenterades som en ”Laker”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.