Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryske stjärnans drag: Byter sin nationalitet

Pavel Sivakov kommer inte längre tävla i de ryska färgerna.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Sivakov är rankad 161 i världen.
Foto: TIM DE WAELE / BILDBYRÅN
Pavel Sivakov vid Tour De Pologne 2019.
Foto: [Fotoreporter Sirotti Stefano, via www.imago- / www.imago-images.de

Den ryske elitcyklisten Pavel Sivakov kommer inte längre tävla för de ryska färgerna.

Efter invasionen i Ukraina har han nu fått tillåtelse att ändra nationalitet till Frankrike.

– Jag är totalt emot kriget och mina tankar är med det ukrainska folket, säger han.

Kriget i Ukraina har fått en hel idrottsvärld att vända sig mot Ryssland. Mängder av förbund har förbjudit ryska lag och idrottare i internationella sammanhang i sina respektive sporter – och även allt fler utländska spelare i Ryssland lämnar landet efter landets invasion i Ukraina.

Men det finns även protester internt.

Det visar cyklisten Pavel Sivakov tydligt då han nu har fått godkänt av UCI, det internationella cyklistförbundet, att sluta tävla för Ryssland – och i stället börja tävla för Frankrike i såväl VM som olympiska tävlingar.

– Jag föddes i Italien och flyttade till Frankrike när jag var ett år. Frankrike är landet jag växte upp, utbildade mig och lärde mig att älska cykling vilket ledde mig till att tävla. Det känns som hemma för mig, säger han till cykellaget Ineos Grenadiers hemsida.

”Jag hoppas på fred”

Pavel Sivakov, som är rankad 161 i världen och som kommer att ställa upp i årets Tour de France i juli, gör ingen hemlighet av att det är just kriget i Ukraina som har fått honom att önska en ändring av nationalitet.

– Utifrån vad som händer i Ukraina för stunden har jag velat påskynda processen, säger han bland annat och fortsätter:

– Som jag tidigare har sagt är jag totalt emot det här kriget och alla mina tankar går till det ukrainska folket. Precis som de flesta människorna i världen just nu hoppas jag på fred och ett snabbt avslut på lidandet som pågår i Ukraina.