Ryska förklaringen till positiva dopingproven

Ryska damlaget under OS i Sotji.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Julia Ivanova.
Foto: Alik Keplicz / AP
Jevgenija Sjapovalova.
Foto: Alik Keplicz / AP

Den ryska dopingskandalen får allt mer bisarra följder.

Nu hävdar den ryska idrottsministern Vitalij Mutko att manlig DNA hittad i kvinnliga idrottares urinprover kan ha sin förklaring i ett samlag.

– Det handlar om hur man presenterar fakta, säger Mutko enligt ryska Championat.

Den kanadensiske juristen Richard McLarens rapport la fram bevis på att över 1000 ryska idrottare ingår i en omfattande, statssponsrad dopingskandal. I rapporten påstås det bland annat att ryska läkare på ett antidopinglaboratorium i Moskva har bytt ut urinprov för att lura dopingläkare. Det ryska damhockeylaget från OS i Sotji finns omnämnda av McLaren. Han hävdar att två ryska spelares urinprov har innehållit spår av manligt DNA.

"Om du har sex syns det"

Men Vitalij Mutko, idrottsminister i Ryssland, utgår från en annan förklaringsmodell än McLaren. Han menar att manlig DNA kan hamna i en kvinnlig idrottares urinprov via ett samlag.

– Om en kvinna tar en förbjuden substans och sedan kysser en man, då kan det bli en skandal där mannen pekas ut som dopad. Och om en kvinna har sex med en man, och sedan har en dopingkontroll inom fem dagar, då kommer det att synas manliga hormoner, och det kommer att väcka misstankar i olika dopingtester, säger Mutko enligt ryska Championat. 

– Det handlar om hur man presenterar fakta.

"Det där tror jag verkligen inte på"

Men professor Arne Ljungqvist, som sitter i den internationella olympiska kommitténs medicinska kommitté, skrattar bara när han hör Mutkos påstående.

– Nä, det där tror jag verkligen inte på. DNA är väldigt personligt, man delar inte med sig av den i en sexuell relation.

Så man kan avfärda det här som förklaring?

– Det vill jag hävda bestämt.

I kölvattnet av den ryska dopingskandalen har flera ryssar blivit avstängda, däribland längdskidåkarna Julia Ivanova och Jevgenija Sjapovalova. De två hockeyspelare vars urinprover innehöll manlig DNA har än så länge inte namngivits.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.