Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska bandybilden sprids: ”Osmakligt”

Så har idrotten svarat på den ryska invasionen
Spelarna i den ryska bandymatchen formerade sig som ett Z inför matchen. Bokstaven är en symbol för ryssarnas invasion av Ukraina.
Foto: Youtube
Bandylegendaren Daniel Andersson.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Andersson slutade efter SM-finalen med AIK 2021.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

En bild från en rysk bandymatch har fått spridning.

Och den väcker avsky.

Daniel Andersson vill nu se svenska bandyförbundet ta avstånd från sin ryska motsvarighet.

– Det är fruktansvärt, helt horribelt. Skicka hem alla ryska idrottare som är i Sverige, säger legendaren.

Kriget i Ukraina har nu pågått i drygt två veckor.

Samtidigt har bokstaven Z etablerats som en symbol för den ryska nationalismen och den del av den ryska civilbefolkningen som stöttar Vladimir Putin och kriget.

Bokstaven Z återfinns på mängder av de pansarvagnar som rullat in över den rysk-ukrainska gränsen och symboliserar frasen ”Za pobedu” – på svenska ”för segern”.

Symbolen har också synts till inom idrotten, bland annat i samband med hockeymatcher i KHL och under världscupen i artistisk gymnastik.

Nu också på bandyplanen.

Det var i samband med toppmatchen i den ryska ligan, mellan SKA Neftjanik och Dynamo Moskva, som spelarna i de båda lagen tillsammans radade upp sig i form av ett Z.

En av spelarna som befann sig på planen var Finlands superstjärna Tuomas Määttä, som har ett förflutet i Edsbyn.

Ilskan efter bilden: ”Osmakligt”

Filip Saxén, sportchef på finska Hufvudstadsbladet, reagerar starkt på bilderna från matchen.

”Det här är både osmakligt och obehagligt att se: Finländska bandystjärnan Tuomas Määttä med då ryska lag ställde upp i krigssymbolisk Z-formation inför matchen. Snacka om att stå på fel sida av historien”, skriver Saxén på Twitter.

Den svenske bandyikonen Daniel Andersson, 38, trefaldig världsmästare och SM-guldmedaljör med Edsbyn, har också sett bilden.

– Hur jag reagerade? Det är fruktansvärt, helt horribelt. De borde skämmas över sitt beteende, säger han.

Andersson fortsätter:

– Jag har själv spelat bandy i Ryssland och jag är inte ens säker på att de vet vad de gör där, eller vad de är tvingade till att göra. Det är fruktansvärt. 

Vill porta ryska spelare från Elitserien

Daniel Andersson kräver nu att Sverige tar avstånd från rysk bandy.

– Det tycker jag definitivt att man ska göra. På vilket sätt vet jag inte, men det är viktigt att svensk bandy påtalar detta och visar att man inte accepterar sånt här.

Han exemplifierar:

– Civila dör, kvinnor och barn dör. Det bombas i Europa. Jag förstår att det är en större fråga än att svenska klubbar ska skicka hem ryska spelare, som är här för att försörja sina familjer, och som kanske inte alls stöttar den där tyrannen. 

Sverige har stått bakom besluten att porta Ryssland i internationella tävlingssammanhang.

I de flesta stora sporter inom Sverige tillåts dock ryska idrottare fortfarande att delta. Ett undantag är det svenska speedwayförbundet, som har stoppat ryska åkare i Sverige.

Daniel Andersson anser att bandyn och övriga idrotter bör gå samma väg.

– Men jag tycker att idrotten ska ta det avstånd man kan och stänga ute ryska idrottare. Det är det enda vi kan göra. Visa tydligt att det här är något som vi inte står bakom. Jag har ryska vänner som spelar i Elitserien, men jag tycker, tyvärr, att man ska skicka hem alla ryska idrottare som är i Sverige. Punkt slut.

https://twitter.com/BANDYSURR/status/1501996353802625033