Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rudy Mbemba väljer Norrköping Dolphins

Rudy Mbemba Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN
Foto: Samuel Unéus

Hela sommaren har svensk basket väntat på hans besked.

Nu kommer det.

SportExpressen kan avslöja att stjärnguarden Rudy Mbemba väljer att spela kommande säsong – i Norrköping Dolphins.

– Inga kommentarer, säger Mbemba själv.

Rudy Mbemba

Under hösten 2007 slår Rudy Mbemba knock-out på svensk basket. Han snittar 18,9 poäng per match i Solna Vikings, leder dem till SM-guld och i princip alla är överens: Det här är den största talangen Sverige någonsin fått fram.

Han imponerar stort på en rad NBA-klubbar inför draften 2008 och allting talar för att Mbemba ska bli Sveriges första spelare i NBA någonsin. Men han drar sig ur, i hopp om att kunna gå högre under nästa års draft i stället.

Rudy Mbemba testar lyckan i både Guerino Vanoli i Italien och i Persteri BC i Grekland, men när NBA-draften 2009 kommer får han aldrig chansen. I slutet av samma år väljer han sen plötsligt att vända hem till Sverige och Solna Vikings.

Karriären rullar vidare i LF Basket, White Eagles Stockholm och 08 Stockholm – innan han tar en timeout. Kort därpå får han problem vid sidan av planen och döms till dagsböter för narkotikabrott, rattfylla och olovlig körning.

När han sen är tillbaka på planen och snittar 15,6 poäng per match för White Eagles Stockholm i basketettan kommer den stora smällen. Han missar vid upprepade tillfällen dopingkontroller och blir avstängd från allt spel i två år.

Det har tisslats och det har tasslats. Det har spekulerats och det har ryktats. Blir det spel i utlandet? Väljer han basketligan? Kommer han ens tillbaka till basketplanen?

Nu har Rudy Mbemba alltså bestämt sig.

Enligt SportExpressens källor kommer 29-åringen att spela för Norrköping Dolphins under kommande säsong. Han är muntligt överens med klubben och kommer under onsdagen att anlända till sin nya hemstad för att skriva på kontraktet.

Han själv ligger dock lågt när vi når honom.

– Allt jag har att säga är: Inga kommentarer, säger Rudy Mbemba.

Pointguarden har under flera år varit en av svensk baskets mest omtalade spelare. Han slog igenom med dunder och brak 2007 och allting talade för att han skulle bli Sveriges första spelare någonsin i NBA.

Men karriären tog en annan väg.

Mbemba stannade av i sin utveckling, fick problem vid sidan av planen och under 2014 kom den stora smällen. Han blev avstängd i två år efter att vid upprepade tillfällen ha missat dopingkontroller.

Mbembas dunkar på Youtube

I en intervju med NSD från i våras berättar Mbemba:

– De där två åren har känts som en evighet. Jag kände att jag inte ville spela. Sen träffade jag lite bra folk som fick mig att tänka rätt och nu känner jag mig motiverad.

Där förklarar han också:

– Jag är bättre nu än vad jag någonsin varit när jag spelat i basketligan.

De orden har Rudy Mbemba också backat upp under sommaren, genom att lägga ut en rad videos på Youtube där han svarar för några helt otroliga dunkar. Alla har kunnat se att den tidigare supertalangen är minst lika atletisk som han var när han var som bäst.

Exakt hur bra han är? Det får vi se i oktober när ligan startar.

Norrköping Dolphins, som knep SM-silvret fjol, inleder borta mot Södertälje Kings – med Rudy Mbemba i laget.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.