Ronda Rousey blir första kvinnan i UFC

Publicerad

Hon har redan ett OS-brons i judo.

Nu ska Ronda Rousey jaga nya titlar - som den första kvinnan i MMA-organisationen UFC.

– Jag är så exalterad, kan knappt vänta tills jag får debutera, skriver amerikanskan på Twitter.

I världens största kampsportsorganisation Ultimate Fighting Championship (UFC) har hittills bara manliga MMA-utövare fått delta. Nu ska det bli ändring på det. För drygt en vecka sedan avslöjades det att även kvinnor ska få tävla, något som i dagarna bekräftades av UFC-chefen Dana White.

Först ut är amerikanskan Ronda Rousey, som förutom sin fysik och teknik är känd för sin kaxiga attityd. Vem Rousey ska möta och när det ska ske är ännu inte klart, men mycket talar för att hon ska debutera i början av nästa år.

– Okej jag erkänner det... jag är officiellt en UFC-fighter. Jag är så exalterad, kan knappt vänta tills jag får debutera, skriver Rousey på Twitter.

Lämnade judon

Rousey är dock ingen nybörjare när det kommer till stora tävlingar. Under 25-åringens tidiga karriär var det judo som gällde, som 17-åring kvalade hon in till OS i Aten 2004 och blev därmed den yngsta judo-utövaren i hela spelen. Fyra år senare vann hon brons i Peking – som första amerikanska att vinna en olympisk medalj i judo sedan sportens inträde i OS 1992.

En tredje OS-satsning blev det inte, i stället lämnade Rousey judon för MMA (Mixed Martial Arts).

– Framgång är en resa och inte en destination. Jag hade det problemet med judo, där jag var så fokuserad på destinationen att jag inte brydde mig om att jag var olycklig. Visst, jag brydde mig men jag trodde att det var så det skulle vara. Jag var inte villig att vara olycklig i fyra år till, har hon tidigare sagt enligt sajten The MMA News.

Armlås specialitet

Rousey gjorde sin MMA-debut i augusti 2010 när hon besegrade Hayden Munoz genom ett armlås - som har blivit Rouseys specialitet. Amerikanskans första proffsmatch i tävlingen King of the Cage i mars 2011 blev minnesvärd av flera anledningar. Före tävlingen blev Rousey biten i foten av en hund - så hårt att hon var tvungen att uppsöka läkare och sy nio stygn. Trots det tog hon sig till "buren" tre dagar senare och besegrade världssexan Ediane Gomes med ett armlås inom loppet av 25 sekunder.

– Det är ingen överraskning för mig att hon har tagit MMA-världen med storm. Fysiskt tror jag inte att någon tjej kan matcha henne. Jag tror inte att det finns någon som kommer att slå henne på länge, har Jimmy Pedro, USA:s bästa judo-utövare med två OS-medaljer på meritlistan och Rouseys förre tränare, tidigare sagt enligt Bleacher Report.

"Hon är annorlunda"

Nu väntar alltså nya utmaningar för bantamviktmästaren Ronda Rousey. UFC-chefen Dana White som tidigare varit tveksam till kvinnor i UFC ändrade sig på grund av Rousey. Han jämför henne med Nick Diaz, UFC:s "bad boy" som är kaxig och provocerande - och jättepopulär.

– Hon är en unik individ. Hon är som en Diaz-bror. På insidan är hon som en kille fångad i den här vackra kroppen. Anledningen till att jag blivit intresserad av MMA för kvinnor är på grund av henne... alla säger till mig att det är på grund av att hon ser bra ut. Men det är något annorlunda med Ronda Rousey, säger White enligt sajten MMA Fighting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag