Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ronda Rousey blir första kvinnan i UFC

Hon har redan ett OS-brons i judo.

Nu ska Ronda Rousey jaga nya titlar - som den första kvinnan i MMA-organisationen UFC.

– Jag är så exalterad, kan knappt vänta tills jag får debutera, skriver amerikanskan på Twitter.

I världens största kampsportsorganisation Ultimate Fighting Championship (UFC) har hittills bara manliga MMA-utövare fått delta. Nu ska det bli ändring på det. För drygt en vecka sedan avslöjades det att även kvinnor ska få tävla, något som i dagarna bekräftades av UFC-chefen Dana White.

Först ut är amerikanskan Ronda Rousey, som förutom sin fysik och teknik är känd för sin kaxiga attityd. Vem Rousey ska möta och när det ska ske är ännu inte klart, men mycket talar för att hon ska debutera i början av nästa år.

– Okej jag erkänner det... jag är officiellt en UFC-fighter. Jag är så exalterad, kan knappt vänta tills jag får debutera, skriver Rousey på Twitter.

Lämnade judon

Rousey är dock ingen nybörjare när det kommer till stora tävlingar. Under 25-åringens tidiga karriär var det judo som gällde, som 17-åring kvalade hon in till OS i Aten 2004 och blev därmed den yngsta judo-utövaren i hela spelen. Fyra år senare vann hon brons i Peking – som första amerikanska att vinna en olympisk medalj i judo sedan sportens inträde i OS 1992.

En tredje OS-satsning blev det inte, i stället lämnade Rousey judon för MMA (Mixed Martial Arts).

– Framgång är en resa och inte en destination. Jag hade det problemet med judo, där jag var så fokuserad på destinationen att jag inte brydde mig om att jag var olycklig. Visst, jag brydde mig men jag trodde att det var så det skulle vara. Jag var inte villig att vara olycklig i fyra år till, har hon tidigare sagt enligt sajten The MMA News.

Armlås specialitet

Rousey gjorde sin MMA-debut i augusti 2010 när hon besegrade Hayden Munoz genom ett armlås - som har blivit Rouseys specialitet. Amerikanskans första proffsmatch i tävlingen King of the Cage i mars 2011 blev minnesvärd av flera anledningar. Före tävlingen blev Rousey biten i foten av en hund - så hårt att hon var tvungen att uppsöka läkare och sy nio stygn. Trots det tog hon sig till "buren" tre dagar senare och besegrade världssexan Ediane Gomes med ett armlås inom loppet av 25 sekunder.

– Det är ingen överraskning för mig att hon har tagit MMA-världen med storm. Fysiskt tror jag inte att någon tjej kan matcha henne. Jag tror inte att det finns någon som kommer att slå henne på länge, har Jimmy Pedro, USA:s bästa judo-utövare med två OS-medaljer på meritlistan och Rouseys förre tränare, tidigare sagt enligt Bleacher Report.

"Hon är annorlunda"

Nu väntar alltså nya utmaningar för bantamviktmästaren Ronda Rousey. UFC-chefen Dana White som tidigare varit tveksam till kvinnor i UFC ändrade sig på grund av Rousey. Han jämför henne med Nick Diaz, UFC:s "bad boy" som är kaxig och provocerande - och jättepopulär.

– Hon är en unik individ. Hon är som en Diaz-bror. På insidan är hon som en kille fångad i den här vackra kroppen. Anledningen till att jag blivit intresserad av MMA för kvinnor är på grund av henne... alla säger till mig att det är på grund av att hon ser bra ut. Men det är något annorlunda med Ronda Rousey, säger White enligt sajten MMA Fighting.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!