Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rissveds: "Får väldigt mycket beundrarpost"

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Jenny Rissveds kunde aldrig föreställa sig den uppmärksamhet som väntade efter OS-guldet.

– Det är många som tittar på mig när jag går på stan, säger 22-åringen och konstaterar att beundrarbreven har rasat in efter succén i Rio.

Jenny Rissveds har inte tränat på en månad, åtminstone inte på det sättet som den 22-åriga OS-guldmedaljören brukar göra.

– Jag har hållit i gång, det gör jag alltid även om jag inte har haft någon seriös träningsplan den senaste tiden, säger mountainbike-stjärnan som ändå har haft fullt upp.

– Det har väldigt hektiskt efter OS, den första tiden var det ingen ordning alls. Alla ville ha något av mig. Jag åkte åt höger och vänster, hit och dit och vara med på allt. Men nu känner jag att jag har fått mer struktur på allt och det är skönt. Jag vet vad jag ska prioritera och inte.

"Svårt att greppa"

Det var på OS sista tävlingsdag som Jenny Rissveds slog till och tog guld.

Trots att kedjan hoppade en gång så orkade Rissveds jaga ikapp täten och sedan rycka ifrån polskan Maja Wloszczowska på sista varvet.

Svenskan gick i mål i ensamt majstät.

– OS-guldet är fortfarande stort för mig och det kommer det alltid att vara. Även om jag tagit in det lite mer nu så är det fortfarande svårt att greppa.

"Då slutar jag att läsa"

Jenny Rissveds reser mycket men har sin bas i Falun där hon bor, och OS-framgången har inneburit en stor förändring i hemstaden.

– Det är många som tittar på mig när jag går på stan, mycket mer än tidigare. En del kommer fram och pratar också, men alla är väldigt vänliga. Jag har egentligen inga problem med uppmärksamheten, jag tycker att det är kul, säger Rissveds och berättar att OS-framgången också märks i mejlkorgen.

– Jag får väldigt mycket beundrarpost, jag har inte hunnit svara på allt men jag ska försöka göra det.

Är alla vänliga i mejlen också?

– De flesta, men när jag märker att det är något konstigt, att någon skriver något idiotiskt, då slutar jag att läsa. Tack och lov har det bara handlat om mejl, jag vet ju att det finns andra idrottare som har stalkers efter sig, men det har jag sluppit.

Vad har OS-guldet inneburit ekonomiskt för dig?

– När jag förhandlade fram kontraktet med mitt schweiziska stall ingick det en bonussteg, och där har jag fått utdelning efter guldet. Men även från mina sponsorer här hemma i Sverige.

Hur stor utdelning har det varit?

– Jag vill inte gå in på några siffror. Men ja, det har blivit ett rejält ekonomiskt uppsving.

Bättre än Kalla

Du sysslar med en fysiskt tuff sport, hur mår din kropp efter en hel tävlingssäsong?

– Väldigt bra skulle jag säga, jag har haft tur och har inte haft någon riktigt allvarlig skada under hela min karriär. Det har mest handlat om sår, och sådant läker ju.

När du testade din syreupptagningsförmåga för ett tag sedan fick du ett imponerande resultat.

– Mitt testvärde var 75, och för kvinnor är det väldigt ovanligt att ha över 70. Så det är klart att det känns häftigt. Jag tror att Charlotte Kalla har 74.

Du är 22 år och redan tagit OS-guld, är det svårt att hitta motivation för framtiden?

– Absolut inte, det väntar snart en ny säsong med både VM och världscupen. Jag ser fram emot att dra i gång med den stenhårda vinterträningen nu.


RESULTATLISTAN I OS MOUNTAINBIKELOPP

1. Jenny Rissveds (Sverige) 1:30:15

2. Maja Wloszczowska (Polen) 1:30:52

3. Catharine Pendrel (Kanada) 1:31:41

4. Emily Batty (Kanada 1:31:43

5. Katerina Nash (Tjeckien) 1:32:25

6. Jolanda Neff (Schweiz) 1:32:43

7. Lea Davidson (USA) 1:33:27

8. Linda Ingergand (Schweiz) 1:33:27

9. Yana Belomoina (Ukraina) 1:33:28

10. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Norge) 1:33:34

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.