Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Riskerar att bli ett annat slags krig nu”

Foto: MIKAEL SJÖBERG
Ola Wenström i en tom tv-studio.Foto: Privat
Söndagens tv-tablå - i princip allt är uppskjutet eller inställt. Här www.tvmatchen.nuFoto: Från www.tvmatchen.nu
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Sportens tv-tablåer domineras av två ord just nu: ”inställt” eller ”uppskjutet”

Idrottsvärlden står still på grund av coronavirusets framfart - och programledaren Ola Wenström är orolig över utvecklingen och framtida konsekvenser.

– Det känns skrämmande och obehagligt. Mest att vi stänger ned så mycket och bygger upp gränser och murar. 

För knappt två veckor sen lade Nents programledare och ankare Ola Wenström, 53, ut en instagrampost med en bild från Nents tv-studio. Han skrev: ”Never watch alone. Ses ofta och mycket i PL- och CL-studion de närmaste veckorna.”

I dag befinner vi oss i en helt annan verklighet. I princip alla olika ligor och förbund världen över har avbrutit spel - och sportvärlden står helt still. 

– Det känns längesen, och då är det bara någon vecka sen jag skrev det där, och tog det för givet, säger Wenström och fortsätter: 

– Det känns skrämmande och obehagligt. Mest att vi stänger ned så mycket och bygger upp gränser och murar, utifrån allt som vi byggt och öppnat upp under så lång tid. Det är mest det jag blir rädd för. Sen förstår jag att det finns de som verkligen är rädda för själva sjukdomen, men personligen, och i det stora, är jag mer rädd för de långtgående konsekvenserna. Men vi sitter alla på våra egna lösningar. 

”Kan vi vara ett litet vaccin är vi gärna det”

För att hitta andra alternativ och ”en kompis i karantänen” startade Viaplay i veckan ett dagligt program - Viasat Sport Live. Och under lördagen öppnade Wenström med flera Premier League-studion för att visa retromatchen Liverpool-Manchester United från 1994.  

– Kan vi vara ett litet vaccin i tillvaron är vi oerhört gärna det. Det är så klart en abstinens för många, och vi vill göra det vi kan för att göra det bästa av situationen med det vi har, och erbjuda några slags upplevelser av sport. 

 

– Vi kanske hittar något nytt programformat av detta. Det är ju ofta i nöden man uppfinner saker, säger Wenström. 

SportExpressens Noa Bachner skrev tidigare i veckan en krönika om idrottens samhälleliga betydelse, och vad frånvaron av den kan betyda för många människor. 

”Det sätts på prov nu”

Ola Wenström tror också han att idrotten är mycket viktig för samhället. 

– Det är en upplevelse som bara försvinner och en fantastisk avkoppling från allt. Arbetslöshet, amorteringar, och andra bekymmer. Det är ställen att samlas på. Att stå på en läktare bredvid någon man annars inte träffar. Det i sig bygger viktiga broar i samhället. I stort fungerar ju idrotten, både att utöva och titta på, som ett kitt i hela samhället, mellan olika grupper. Det är den rörelse som bäst blandar bubblor, i stället för att man lever vidare i sina egna bubblor. Och det sätts på prov nu. Vi riskerar att hamna i våra egna små världar om vi inte har den där pucken eller bollen att enas kring. 

Olika förbund har ju agerat på olika sätt. Vissa stängde ned eller sköt upp direkt. Andra väntade lite längre. Är det något som du reagerat på extra från makthavares positioner? 

– Jag tycker att alla, mer eller mindre, har agerat ungefär så snabbt som man kan kräva. Det var väl Uefa för drygt en och halv vecka sen, då det var matcher både med och utan publik, som man undrade litegrann... Och före det, hur man kunde låta publik vara med lag i de värsta riskområdena. Framför allt Atalanta-Valencia, då man nu kan se att ungefär 35 procent av alla fall i staden Valencia har att göra med en match i Milano. Då är det klart tveksamt om fotbollsorganisationen, Uefa i det här fallet, har informerat sig om läget och tagit det på fullt allvar. Jag har inte exakt inblick i vilken information de hade men med lite eftertanke förstår man ju att det inte var korrekt handlat. 

”Det kan nog bli otäckt i sig”

Själv känner han ingen oro för hälsan hos sig själv eller nära och kära, och han har inte fyllt hus och lägenhet med balar av toalettpapper. 

Däremot oroas Ola Wenström mer av vilka framtida effekter som konsekvenserna av viruset kan framkalla. 

– Det kan vara lätt att säga när jag själv inte ingår i en riskgrupp. Jag förstår verkligen de som är oroliga och som redan har drabbats hårt av viruset. Men i ett ännu större perspektiv, i hur det här slår mot samhället, är jag mer orolig för människorna, tillvaron och ekonomin på lång sikt. Vi har ju dansk militär som har ockuperat pepparholmen och mer eller mindre rivit en bro. Hur stoppar det ett virus som finns på båda sidor sundet? Jag fattar inte, säger han. 

Sport i tv innebär gigantiska pengar, och nu står allt still. Vilka följdeffekter tror du vi kommer att se?  

– Oj, det är på ett miljardplan, som jag från min position har svårt att överblicka. Det har vi nog allihop. Det är inte orimligt att tänka sig att det blir ett slags annat krig, om vem som ska stå för notan i slutändan. Det är rättighetsinnehavare, klubbar, organisationer, försäkringsbolag… Hela vägen ned till sista raden. Alla kommer att se om sitt eget hus. Det kan nog bli otäckt i sig, med uppgörelser och tvister på att möjliga olika plan. 

När ligorna drar i gång igen vet Wenström lika lite som någon annan. Men han tror och gissar att Premier League kommer att spelas klart. 

– Allt är ju bara gissningar. Ingen vet nånting. Men jag tror att det är så mycket på spel, och det borde rimligen finnas utrymme för att spela klart säsongen, med eller utan publik. När den värsta paniken och chocken har lagt sig börjar man nog rätta in sig och hitta vägar framåt. 

– Men det kommer nog vara framåt midsommar, så som gissningarna ser ut. 

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.