Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världsmästarna tog historisk lagseger

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

De svenska världsmästarna i hästhoppning tog ytterligare en stor nationsseger. För första gången vinner Sverige på klassiska Spruce Meadows i Kanada.

”Otroligt att få vinna det här”, säger Jens Fredricson.

Jens Fredricson, på Markan Cosmopolit, red tillsammans med sin bror Peder Fredricson, på Catch Me Not S, Rolf-Göran Bengtsson, på Ermindo, samt den individuelle världsmästaren Henrik von Eckermann, på Nababette Z.

Sverige inledde med en perfekt första runda där von Eckermann, Bengtsson och Jens Fredricson red felfritt. Efter ett missförstånd tvingades von Eckermann utgå i andra rundan och alla marginaler var borta. Men Bengtsson och Jens Fredricson red felfritt och Peder Fredricson rev ett hinder.

Schweiz kom tvåa

Det innebar att Sverige efter två rundor och de sämsta resultaten strukna, stod på fyra fel, och vann därmed före Schweiz på sju. Nederländerna kom trea med åtta fel.

Segern är historisk då det är Sveriges första någonsin i Nations Cup.

”Fantastiskt, att få sitt namn på den där bucklan alltså, det är otroligt. Att vi kan vara såna favoriter och stå upp till det. Otroligt att få vinna det här tillsammans med det här laget”, säger Jens Fredricson till ridsportförbundets webbplats.

”Hinder stora som hus”

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona säger att arenan Spruce Meadows utanför Calgary beskrivs som att ”hindren är stora som hus, vattenhindret är större än Atlanten, tiden är tightare än allt annat”.

”Och varenda ord stämmer. Det är tufft och det är svårt. Det är en otrolig bedrift att vinna här”, säger Ankarcrona.

Henrik von Eckermann håller med:

”Det är ju en sån särskild känsla att rida här, fullt hus och en historisk arena. Det är väldigt många duktiga ryttare på den bucklan och att få vara en av dem, det är stort”, säger von Eckermann.

Sverige vann nationshoppningen i VM i Herning i augusti. I laget då ingick även Malin Baryard-Johnsson. Rolf-Göran Bengtsson var då reserv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.