Världsettan: Svenskarna kan ta medalj: ”Är fakta”

Daniel Deusser under Global Champions Tour på Stockholms stadion.
Foto: Josefin Johansson
Daniel Deusser på en tävling inför Tokyo.
Foto: PATRICK SICCOLI PATRICK/SIPA/SHUTTERSTO / PATRICK SICCOLI PATRICK/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERS

I juni klev Daniel Deusser upp som ny världsetta på FEI:s rankning. 

Vid OS i Rio tog han ett brons i lagtävlingen – och 39-åringen är laddad inför Tokyo. 

– Om hästen är lika bra som de senaste två åren, och jag rider bra, då har jag en medaljchans igen. Det är fakta, säger den tyska hoppryttaren som dock räds de svenska ryttarna:

– Henrik och Peder är två ryttare som alltid har en chans att vinna medalj.

I början av juni stod det klart att Daniel Deusser lyckats peta ned jämnårige schweizisk ryttaren Steve Guerdat från förstaplatsen på FEI:s världsrankning. 

Nu satsar den 39-åriga tysken på en ny olympisk medalj, men är ärlig med att det kan gå lika snabbt upp som ner i hästhoppningen.

– I vår sport har vi alltid olika hästar – på olika nivåer också. Det är klart att jag de senaste tolv månaderna, eller femton månaderna, har haft mest resultat med mig. Det tack vare mina hästar Killer Queen och Tobasco. Det ger en god känsla och visar att jobbet med hästarna och tävlingsupplägget har lönat sig, säger Daniel Deusser och fortsätter:

– Jag är stolt över hästarna. Men i slutändan betyder det inget, du måste fortsätta leverera bra resultat, det går fort över, att vara nummer ett ger en bra känsla men inte så mycket mer än så. Man måste fortsätta att hålla sig koncentrerad kommande månader för att ha mer bra resultat. 

”Svenskarna har alltid bra hästar”

Planen är att Daniel Deusser ska rida det elvaåriga stoet Killar Queen under OS i Tokyo. Stjärnhästen är liksom de flesta hästar på toppnivå berest, och den tyska ryttaren tror inte att värmen i Japan ska vara några problem för henne. 

– Jag har varit några gånger i Wellington med henne och jag har även varit ett par gånger i Doha med hästen. De säger att klimatet är lite annorlunda i Tokyo ändå, men hon har hoppat under varma förutsättningar förut. Jag vet inte hur extremt det kommer att vara, men jag tror att det ska gå bra.

Vad är din känsla inför OS? 

– Det är mitt andra OS. Mitt första OS var en bra erfarenhet och gav en bronsmedalj i lagtävlingen. Är Killer Queen lika bra som de senaste två åren, och jag rider bra, då har jag en medaljchans igen. Det är fakta. Allt annat måste man bevisa. Men jag åker dit med en god känsla. 

Vad tror du om de svenska ryttarna och deras chanser? 

– Henrik och Peder är två ryttare som alltid har en chans att vinna medalj. Malin är det samma med. De svenska ryttarna har alltid bra hästar som de tävlar med. 

Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona kan bara instämma. Han har höga förväntningar på de svenska ryttarna. 

– Individuellt har vi tre ekipage som har kapaciteten och har rutinen för att kunna ta medalj. Sen kommer det vara otroligt tufft. Målet är att rida felfria rundor och sen kommer man få satsa på omhoppningen. I laget måste jag säga att vi satsar på guld.

Är Sverige guldfavoriter, till och med?

– Det kan inte jag svara på. Jag kan bara fokusera på oss och vår prestation. Vi har rutinen och vi har kapaciteten hos hästarna och hos ryttarna. Vi ska rida en felfri runda i kvalet, felfria rundor i finalen och blir det omhoppningen så ska vi se till att vara snabbast. Det är vårt fokus, säger Ankarcrona.

Peder Fredricson är mer dämpad när han får höra om Ankarcronas gulddrömmar. 

– Det är svårt att säga hur det ska gå. Allt är bra så här långt, men vi vet inte förrän vi har kommit i gång lite grann, gjort uppvärmningshopp och så vidare, hur våra chanser ser ut. Men det är klart att vi har satt målet högt, säger Fredricson. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: OS-finalen i fotboll • TV-tider och information

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.