Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tragedi på Friends arena – häst död

Luma de Lux föll ihop och dog efter ärevarvet på söndag kväll.
Foto: Haide Westring
Fredrik Perssons ekipage.
Foto: MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES
Foto: MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES

Sweden international horse show på Friends arena slutade med en tragedi. 

Efter ett avslutat ärevarv föll fyrspannshästen Luma de Lux ihop och dog på banan. 

– Den är tyvärr avliden, säger presschefen Matilda Hjärtstrand. 

– Jag har inte förstått än vad som har hänt, säger kusken Fredrik Persson till tidningen Ridsport. 

En av de avslutande tävlingarna i Sweden international horse show på Friends arena var världscupstävlingen i fyrspann. Sverige och Fredrik Persson kom tvåa i finalen och avslutade med ett ärevarv på arenan. 

Men sen inträffade en tragedi. 

En av Perssons hästar, 21-åriga Luma de Lux, trillade efter ärevarvet ihop på banan. 

Häst dog på Friends arena

Hästens liv gick inte att rädda. 

– Den är tyvärr avliden, säger presschefen Matilda Hjärtstrand.

Veterinären Axel Wallman var snabbt framme hos hästen inne på arenan, men han kunde inte göra någonting för att rädda livet på Luma de Lux. 

– Från det att jag kommer in är det inga hjärtslag hos hästen. Mer om vad som har hänt kan vi bara spekulera i. Det har någonting med cirkulationen att göra, men mer får obduktionen utvisa. säger veterinär Axel Wallman till tidningen Ridsport

Enligt Axel Wallman ska det inför tävlingen inte ha funnits några tecken på att Luma de Lux inte mådde bra. 

– Vi såg inga tecken på någon som helst sjukdom eller ohälsa innan, säger Wallman till SportExpressen.

Luma de Lux kördes direkt från Friends arena till obduktionen, som kommer att genomföras i veckan. Svaret väntas komma först om några veckor, men redan nu finns en preliminär rapport. 

Enligt Axel Wallman misstänker man att hästen dog av en cirkulatorisk chock, vilket innebär att hästen inte får ut syresatt blod till kroppen och hjärnan. 

Skärrad kusk

När Fredrik Persson mötte pressen efter tävlingen var han skärrad. Och ledsen över att hans dotter varit på plats på Friends arena och sett dödsfallet. 

– Jag har inte förstått än vad som har hänt. Hästen hade lite andning på grund av racet, men hade sedan stått lugnt och stilla 5-10 minuter under intervjuerna, säger Fredrik Persson enligt tidningen Ridsport. 

Under ärevarvet gick allting fort:

– Jag upplevde att han snubblade och fastnade, som att han tappade fotfästet. Det såg som ut som att han snubblade och sedan låg han ner. Han var en trotjänare som har betytt så mycket.

Kritiken efter förra dödsfallet

Det är inte första gången något sånt här händer på Friends arena. För två år sedan dog Axel Olins (även Olin kör fyrspann) häst Filur på arenan. Arrangören sa då att dödsorsaken antogs vara ett brustet blodkärl. 

Då riktade Djurens Rätt, en arbetsgrupp för hästfrågor, skarp kritik mot arrangörerna och anklagade dem för att genomföra en PR-kupp när de gick ut med dödsorsaken. 

"Man planterar uppfattningen om att hästen dött av i det närmaste naturliga orsaker som inte kunnat förebyggas. Vi har nu en situation där större delen av Hästsverige tror sig veta att Filur dött av ett brustet kärl. Detta trots att ingen obduktion ännu har genomförts. Förfarandet från arrangörens sida är både oseriöst och olyckligt”, skrev de då i ett öppet brev. 

– Händelsen för två år sedan var extrem på många sätt och vi trodde aldrig att vi skulle uppleva något liknande igen. Min bedömning är att något väldigt snarlikt har hänt, säger veterinären Axel Wallman till tidnigen Ridsport om Luma de Lux dödsfall. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.