Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tillbaka i landslaget – efter åtta års frånvaro

Angelica Augustsson Zanotelli.
Foto: NICLAS TILOSIUS / KVP
Angelica Augustsson Zanotelli är tillbaka i landslaget - efter åtta års frånvaro.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Angelica Augustsson Zanotelli, med hästen Kalinka, är tillbaka i landslaget - efter åtta års frånvaro.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Angelica Augustsson Zanotelli är tillbaka i landslaget - efter åtta års frånvaro. 

Sist blev det ett EM-brons med det svenska laget. 

Nu siktar 34-åringen på en ny medalj - och en möjlighet att befästa sin position i landslaget. 

– Många har sagt att man inte kan komma tillbaka efter att ha fått barn. Så det känns skönt att jag lyckades göra det, säger Augustsson Zanotelli.  

Mycket har hänt sedan Angelica Augustsson Zanotelli slog igenom på världscupen inför hemmapubliken i Göteborg 2011 och två år senare var en del av det EM-lag som tog brons. 

Då red Angelica Augustsson Zanotelli på stoet Mic Mac och drömde om VM året därpå. Det blev dock inte fler mästerskap. Samarbetet med hästens ägare bröts, och Angelica Augustsson Zanotelli stod utan en topphäst.

– Det har hänt mycket sedan dess, konstaterar 34-åringen från Onsala.

Angelica Augustsson Zanotelli är i dag gift med den brasilianska toppryttaren Marlon Zanotelli. Tillsammans har de tre barn, varav den yngsta föddes i januari. 

”Jag ville väldigt gärna ha en familj”

– För mig var det viktigt, jag ville väldigt gärna ha en familj, så att man inte bara rider på och missar det på vägen. Så jag hade ställt in mig på att det skulle bli några lugnare år där med satsningen, där jag fokuserade på familjen. 

– Sen ville jag väldigt gärna komma tillbaks. 

Hur har vägen tillbaks varit?

– Det är klart tråkigt när man inte rider på högsta nivå, men samtidigt var den andra biten väldigt viktig för mig och jag är väldigt tacksam och glad att jag tog det beslutet.

– Sedan har det varit många som sagt att det är svårt och att man inte kan komma tillbaka efter att ha fått barn, men det var jag väldigt inställd på att det skulle jag göra. 

Har du mött några motgångar på vägen?

– Det är klart man måste hitta rätt hästar och bygga upp hästar igen, hela den biten har tagit lite tid. Men vi gjorde en plan och den har ändå gått bra. Det känns väldigt bra att komma tillbaka. 

– Det har varit mitt mål att komma tillbaka och det känns skönt att jag lyckades att göra det. 

Hoppryttaren är på plats i tyska Riesenbeck som en del av det svenska EM-laget. 

Med sig har hon hästen Kalinka, och ett sug efter mer. 

– Min målsättning med denna häst är OS i Paris, det är mitt stora mål långsiktigt.

”Öppnar upp för andra ryttare”

Angelica Augustsson Zanotelli har liksom Douglas Lindelöw fått en plats i EM-truppen mycket tack vare sommarens mästerskapskrock. När OS-guldmedaljörerna Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann lämnade återbud till EM öppnades två platser i truppen. 

– De flesta nationer är väldigt glada för att det öppnar upp för ryttare som inte var med på OS. Jag ser det bara positivt, säger Angelica Augustsson Zanotelli som hoppas befästa sin plats i landslagets under veckan. 

– Om det går bra är det klart det kan öppna upp mycket för nästa år, då är det VM och mycket nationshoppningar. Det är en stor chans för mig och för många andra att få vara med denna vecka. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.