Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systemet får kritik – rika ryttare gynnas

Jessica Springsteen.Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Evelina Tovek.Foto: BILDBYRÅN
Malin Baryard Johnsson.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jennifer Gates.Foto: RSCP - FRANK HEINEN / IMAGO IMAGES / RENE SCHULZ WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Athina Onassis.Foto: STEFAN LAFRENTZ / IMAGO/IBL

Jessica Springsteen, Jennifer Gates och Athina Onassis. 

Penningstinna Global Champions Tour har landat i Stockholm - tillsammans med en rad superstjärnor. 

Men hopptävlingarna är långtifrån hyllade av alla. 

Sverige är ett av de länder som har röstat mot tävlingsformen där rika ryttare kan köpa sig en plats i startfältet. 

– För att vara med i ett lag kostar det pengar. Och det är givet att där kommer in ett par svagare ryttare, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Tävlingsformen är minst sagt kontroversiell. Och debatten kring reglerna har blossat upp med jämna mellanrum de senaste åren. 

Med tävlingsplatser som Monaco, Cannes, Doha, Miami, Saint-Tropez och Shanghai lockar Global Champions Tour rika sponsorer och glamorösa gäster. 

Nu gästar tävlingarna för första gången Stockholm. 

Och det är ett digert startfält som intar Stockholms stadion, såväl meritmässigt som ekonomiskt. 

I de individuella tävlingarna har de 15 främsta ryttarna på världsrankningen blivit inbjudna till Stockholm, liksom ett antal ”wild cards” och nationella ryttare. Därutöver finns ryttare från de 16 olika lag som tävlar i Global Champions League. Och här är kvaliteten varierande. 

Framstående ryttare har mixats upp med svagare ekipage som har kunnat köpa sig platser i lagen. Något som väckt stor uppmärksamhet de senaste åren. 

Kostar 20 miljoner kronor 

Under det internationella ridsportsförbundet, FEI:s ”Sport Forum 2017” togs frågan om så kallade ”pay cards” upp bland medlemsländerna. 

Dessförinnan hade flera ryttare riktat skarp kritik mot den penningstinna touren. Rolf-Göran Bengtssons vän Steve Guerdat var en av dem som då höjde rösten i en protest mot tävlingsformen. Under rubriken ”Voice of the riders” skrev schweizaren ett inlägg på worldofshowjumping.com. 

”När reglerna slår fast att 30 procent av ryttarna kvalificerar sig från världsrankingen innebär det enbart topp 15. Så om du är rankad 16:e i världen blir du utestängd från att delta på en femstjärnig tävling om inte du - eller en sponsor - har fem miljoner kronor för att köpa en plats i ett Global Champions League-lag. Det är den ledsamma verkligheten.”

Vidare menade Steve Guerdat att tävlingen inte går ut på att vara tillräckligt bra sportsligt, utan tillräckligt rik. Detta då det enligt Guerdat ska kosta drygt 20 miljoner kronor per säsong för varje lag som vill delta. 

”Kommer in ett par svagare ryttare”

Rolf-Göran Bengtsson, som vann totalcupen 2016, instämmer delvis i Guerdats kritik och ser en risk att tävlingsformen gynnar ryttare som har sämre rankning och inte hade kvalificerat sig till den femstjärnig tävling om kriterierna varit enbart sportsliga. 

– Det är givet att där kommer in ett par svagare ryttare, men de flesta bästa ryttare är med i vilket fall. Och de som inte är starka nog har det väldigt svårt. 

Rolf-Göran Bengtsson har ridit in närmre 35 miljoner kronor på Global Champions Tour. Han var med redan från starten 2006, och skördade stor framgång under succéåren med stjärnhästen Casall. Men i dag befinner han sig långt ifrån sportens glamour. 

I väntan på att stallets yngre hästar ska slå igenom har han ingen plats på Global Champions Tour, och valde att tacka nej till de erbjudande han fick om att ingå i ett lag inför säsongen. 

Vad en plats skulle kosta för honom vill han dock inte gå in på. 

– Du rider om mycket pengar, men det kostar också en slant för ett lag att vara med. 

Du tjänade in miljoner under dina år i touren, vart har de pengarna gått? 

– Det är en uppgörelse mellan hästägaren, sponsorn och ryttaren. De landade inte alla på mitt konto tyvärr, men jag fick en del, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Sverige har röstat mot avgifterna

Svenska ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström berättar att FEI har godkänt de här tävlingsformerna för de internationella klasserna, men att systemet fick kritik från flera länder under mötet för två år sedan. 

– Vi har lyft den här frågan genom åren, men vi får förhålla oss till det beslut som är fattat. 

Men ni har väckt frågan och velat få en förändring?

– Vi har röstat emot systemet när detta var uppe 2017, då var vi ett av 32 länder som gjorde det, men återigen om hundra andra länder tycker det är en utveckling sporten ska ta får vi lojalt rätta in oss i leden utifrån det ställningstagandet, säger Annika Tjernström. 

Exakt hur mycket det kostar att medverka i ett lag i Global Champions League i dag är oklart. Några uppgifter går inte att hitta i tävlingens regelverk. Och få vill prata öppet om kostnaderna.  

Men enligt uppgifter till SportExpressen är det sponsorer till de olika lagen, eller ryttarna som står för kostnaderna och prislappen kan skilja sig åt beroende på ryttarens status och plånbok.  

”Kostar mycket att vara med”

Bland de svenska ryttare som kommer till start i Global Champions Tour i Stockholm finns Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, som båda ligger topp 15 på världsrankingen. 

Malin Baryard-Johnsson, 56:a på rankningen och Evelina Tovek, 201:a på världsrankingen är båda medlemmar av ett av de lag som tävlar i den så kallade Global Champions League och därmed även får möjlighet att delta i individuella hopptävlingarna på touren. 

Baryard-Johnsson ingår i laget Berlin Eagles, där även den tyska stjärnan Ludger Beerbaum ingår, liksom Jessica Springsteens pojkvän Lorenzo de Luca.

Evelina Tovek ingår i laget Scandinavian Vikings tillsammans med bland annat den tyske stjärnryttaren Christian Ahlmann. Här står ”Toveks bil” som en av sponsorerna och de betalar Evelina Toveks plats i laget. 

– Det kostar väldigt mycket att vara med, men det är också enorma prispengar och framför allt i finalen i Prag finns det chans att rida tillbaka pengarna. Men det är klart att det kostar en del. Jag har mina föräldrar som stöttar mig och det är jag väldigt tacksam över. 

Vad kostar det att vara med i ett lag?

– Jag ska inte kommentera det. 

Vad ger det dig att vara med och tävla i Global Champions Tour?

– Det gör att jag får åka på de tävlingarna med ett motstånd som gör att jag utvecklas och får rida med toppryttarna. Jag lär mig mycket av det, säger Evelina Tovek. 

Fem internationella ryttare att hålla koll på i Stockholm

Jessica Springsteen, 27, USA

Världsrankingen: 70

Kommentar: Dotter till Bruce Springsteen och Patti Scialfa. Tillsammans med ryttaren Lorenzo de Luca. 

 

Jennifer Gates

Världsrankingen: 271

Kommentar: Dotter till Melinda och Bill Gates som har pumpat in miljonbelopp på dotterns satsning. Tränar i dag för stjärnryttaren Harrie Smolders.

 

Ahtina Onassis, 34, Grekland

Världsrankingen: 585

Kommentar: Barnbarn och arvtagare till den grekiska skeppsredaren Asistoteles Onassis som var gift med Jackie Kennedy. 

 

Edwina Tops Alexander, 45 Australien

Världsrankingen: 66

Kommentar: Gift med Jan Tops, grundare av Global Champions Tour. 

 

Ludger Beerbaum, 55, Tyskland

Världsrankingen: 38

Kommentar: OS-guldmedaljören är omåttligt populär i Sverige. 

Shejk ingår i jumbolaget

Ett av de lag som sticker ut i lagtävlingen är jumbon Doha Falcons som är sämst av de 16 lagen så här långt. Här återfinns förutom världsstjärnorna Michael Whitaker och Jur Vrieling två ryttare från Qatar, Bassem Mohammed, 304 på världsrankingen och Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani (455). Slovaken Bronislav Chudyba (206) och japanen Mike Kawai (544). 

– Har du inte en absolut topphäst så ska du egentligen inte prova att vara med där, för då är det för svårt, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Så för de sämre ryttarna som köper sig in så lönar det sig inte sportsligt?

– Många av dem märker efter en säsong att de har gett sig in på något som är alldeles för svårt.

Kändisdöttrarna tävlar på touren

Andra ryttare som sticker ut är de amerikanska kändisdöttrarna, Jessica Springsteen, Jennifer Gates och Georgina Bloomberg. Liksom Athina Onassis, barnbarn och arvtagare till den grekiska skeppsredaren Asistoteles Onassis som var gift med Jackie Kennedy. 

Det är alltså bäddat för en glamorös tävling även i Stockholm. Men evenemangets vd Johan Pagerup menar att de även vänder sig till en bredare grupp åskådare.  

– Vi har ett arbetsnamn som vi säger ”folkligt exklusivt” som vi jobbar efter. Där vi har tagit in dressyr och ungdomstävlingar också. Så folkligt exklusivt kommer vi jobba för på alla områden, likväl som vi har en Vip-restaurang har vi en publik restaurang.

Vad kostar det att få arrangera en GCT-tävling?

– Det vill inte jag gå in på, vad det kostar. 

– Men vi har prispengar på motsvarande 10 miljoner kronor i Stockholm som gör att detta är en oerhört intressant tour. Men kostnaden och affären runt det passar jag på, säger Pagerup. 

Global Champions Tour, Stockholm

Fredag: 

17:45: Internationell tidshoppning 1,50 m.

Första rundan av Global Champions League

 

Lördag:
15:45: Internationell tidshoppning 1,55 m.

Andra rundan av Global Champions League 

19:30: Internationell hoppning 1,60 m med omhoppning, Longines Global Champions Tour Grand Prix

* Kringtävlingar hålls även torsdag till söndag, bland annat med ungdomstävlingar i hoppning och dressyr. 

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.