Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska toppryttarna som försvann – det gör de nu

Ryttare som Peder Fredricson och Malin Baryard-Johnsson har prenumererat på mästerskapsplatser under årtionden, medan andra kommit och gått.

SportExpressen har listat några ryttare som ridit mästerskap för Sverige, men sedan försvunnit ur A-landslaget.

Årets EM-lag såg exakt likadant ut som på VM förra året. Så har det inte alltid varit. Tidigare lagankaret Rolf-Göran Bengtsson är en av de som ridit många mästerskap för Sverige, men så finns också de som varit med en gång, och sen försvunnit från A-truppen.

Alexander ZettermanFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Alexander Zetterman, 29, Frankrike
Mästerskap: VM 2014 med Cafino
Gör nu: Zetterman, känd från SVT:s dokumentärserie ”Ryttareliten” från 2014, hade en frostig relation till dåvarande förbundskaptenen Sylve Söderstrand. Bor i Frankrike och satsar på tävlandet. Red i nations cup-laget med bästa hästen Lucky Lisa i maj 2019.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Charlotte Mcauley, 31
Mästerskap:
Reserv på OS 2016 och EM i Aachen 2015
Gör nu: Charlotte har sedan mästerskapssatsningarna gift sig med irländaren Mark Mcauley och 2017 fick de en son tillsammans. Samma år bröt hon även nacken och fick ta en tävlingspaus för att rehabilitera sig. Hon tävlade sedan flitigt under 2018, men har inte tävlat sedan april 2019. Under GCT i Stockholm var hon på plats och stöttade maken som tävlade.

 

LÄS MER: ”Mormor är min största sponsor” 

Angelica Augustsson har gift sig och startat eget företag efter EM.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Angelica Augustsson Zanotelli, 32, Belgien
Mästerskap: EM i Herning 2013 med Mic Mac du Tillard
Gör nu: Sedan EM har hon gift sig med dåvarande ryttarkollegan på belgiska Ashford Farm, brasilianska Marlon Modolo Zanotelli, och paret har två barn ihop. Sedan tre år tillbaka har de startat egen verksamhet, och hon är tillbaka på tävlingsbanan. Bästa hästen heter Nintender Star och har gått 1.60 grand prix.

Emma Emanuelsson är syster till SVT:s expertkommentator Lotta Björe.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Emma Emanuelsson, 33, Lerum
Mästerskap: Reserv på EM i Herning 2013
Gör nu: Året efter EM-platsen var Emanuelsson aktuell för VM men så såldes topphästen Titan till USA och chanserna försvann. Hon jobbar nu med en ny generation hästar, den bästa just nu heter Chaploon och med honom red hon Falsterbos Grand Prix 2019.

Douglas Lindelöw och Casello under EM 2015.Foto: ROLAND THUNHOLM / BILDBYRÅN

Douglas Lindelöw, 28,
Mästerskap: EM i Göteborg 2017 och EM i Aachen 2015
Gör nu: Var aktuell för OS 2016 men EM-hästen Casello såldes kort inpå mästerskapet. Samma sak hände inför VM 2018 då topphästen Zacramentos ägare ville sälja och stoppade hästen från deltagande (hästen ägs fortfarande av samma person men står i Peder Fredricsons stall). Satsar nu på toppsporten med bland annat hästen Cheldon, som han äger själv.

Lisen Bratt Fredricson och maken Peder Fredricson efter hans EM-guld 2017.Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Lisen Bratt Fredricson, 43, Vitaby
Mästerskap: OS i London 2012 och OS i Sydney 2000
Gör nu: Efter OS i London fortsatte Lisen Bratt Fredricson, som är gift med Peder Fredricson, att tävla. Men så såldes nya stjärnhästen Fibonacci till Meredith Michaels Beerbaum, och sedan 2013 har hon lagt tävlandet på hyllan. Nu driver hon Grevlundagården tillsammans med Peder Fredricson, där hon bland annat sysslar med scouting av nya topphästar till verksamheten.

Jens Fredricson med topphästen Lunatic på väg mot lagbrons på EM 2013.Foto: Lotta Gyllensten / Bildbyrån

Jens Fredricson, 52, Flyinge
Mästerskap: OS i London 2012, EM i Herning 2013 (lagbrons)
Gör nu: Är stallmästare på Flyinge samtidigt som han håller i gång sitt tävlingsstall i mindre skala. Gifte sig för fyra år sedan med veterinären Isabell Fredricson, och paret har nu två barn tillsammans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.