Stopp i tio länder – efter virusutbrott

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Internationella ridsportförbundet (FEI) inför ett tävlingsstopp i tio länder till och med den 28 mars. Anledningen är smittspridningen av den neurologiska formen av herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, som bland annat har lett till att fyra hästar dog under den internationella hopptouren i spanska Valencia.

– Det var inget enkelt beslut att ställa in tävlingarna på det europeiska fastlandet, särskilt inte med tanke på det omfattande avbrott som pandemin inneburit för FEI:s tävlingskalender, säger förbundets generalsekreterare Sabrina Ibáñez enligt tidningen Ridsport.

Tidningen skriver att stoppet gäller i Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Österrike, Polen, Nederländerna, Tyskland och Slovakien. Vissa hopptourer som redan pågår kommer dock att få fortsätta i stängda bubblor så länge inga nya hästar ankommer och inga positiva fall av EHV-1 bekräftas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.