Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Rädd att hästarna får lida – är helt emot det”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Henrik von Eckermann överväger att nobba EM - för att satsa fullt ut på OS i Tokyo. 

Samtidigt riktar han skarp kritik mot de nya olympiska reglerna som börjar gälla nästa år. 

– Jag är rädd att hästarna kommer lida, jag är helt emot det, säger den svenska landslagsryttaren.  

IOK vill bredda ridsporten, och släppa in fler nationer på OS. För att förverkliga planen kommer respektive nation enbart få ställa upp med tre ryttare, till skillnad från de tidigare fyra.

Detta då de vill få in fler nationer, utan att behöva utöka antalet ekipage. 

Samtidigt kommer hoppningen att för första gången inledas med den individuella tävlingen, följt av lagtävlingen. 

Två regeländringar som retar upp landslagsryttaren Henrik von Eckermann:

– Det är helt värdelöst, ärligt talat. De har gjort det för att de vill få in fler flaggor, men problemet med vår sport är att man ser hela tiden samma nationer, och de är de som är bäst. 

”Hästarna kommer få det jobbigt”

Med de nya reglerna menar Henrik von Eckermann att risken för att hästar far illa blir större. Detta då banorna kan bli för tuffa för de svagare ekipagen, samtidigt som de inte längre får räkna bort lagets sämsta resultat. 

– Det är skillnad om någon springer en timme långsammare, det är inga problem för han kommer att komma i mål. Men för djuren, det kommer bli problem för banbyggaren som ska få ut de 30 bästa från första dagen. 

– Tidigare har det varit så att man byggt högre första dagen, medel på nationshoppningen, och sedan större och större. Då har de sämre nationerna fått byggas upp litegrann. Men nu ska de ha ut de 30 bästa första dagen och då måste banbyggaren antingen bygga halvt och få hur många nollor som helst och då blir det ingen rolig sport, eller så bygger han riktigt ordentligt och då kommer hästarna tyvärr få det jobbigt. 

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ser utmaningar med de nya reglerna, men vill i nuläget inte recensera dem. 

– Vi får vänta till efter OS och göra en utvärdering då. 

Kan det försämra för sporten?

– De vill ha mer flaggor med, och det får man med det nya formatet. Hela världen utvecklas och har fler slagkraftiga länder nu än förr, så vi får inte vara rädda att förändra oss, men vi får hoppas att vi förändrar oss till det bättre.

Kan nobba sommarens EM

Henrik von Eckermann siktar mot OS i Tokyo med hästen Mary Lou. Något som nu kan få dem att stå över sommarens EM. 

– Ett mästerskap är ändå ett mästerskap och det är mycket för hästarna, och hon är inte gammal men ändå 13 år, så därför överväger jag att spara henne. Det lutar åt det, säger von Eckermann. 

– Vi för en dialog om det. Mary Lou siktar mot OS, och har på 2,5 år gått fem mästerskap. Det finns nästan ingen häst som år efter år kan gå så många mästerskap. Vi måste tänka långsiktigt och på vad som är bäst för hästarna, säger Henrik Ankarcrona. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.