Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Presterade inget tidigare – nu äntligen så satt den”

Henrik von Eckermann och Glamour Girl i omhoppningen under söndagens grand prix-hoppning
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik von Eckermann stod högst upp på pallen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har väntat länge på sin stora triumf i Friends arena. 

Under söndagskvällen slog dock Henrik von Eckermann till med en topprunda och vann den avslutande grand prix-hoppningen.

– Jag presterade inget tidigare i veckan men nu äntligen så satt den, säger han efter segern. 

Tävlingarna i Friends arena var under söndagen inne på sin fjärde och sista dag och då väntade den prestigefulla grand prix-hoppningen. 

Redan i grundomgången ställdes det stora krav på ryttarna. Flera av de svenska deltagarna, däribland Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson och Angelica Augustsson Zanotelli, tog sig inte vidare till omhoppning. 

I stället skulle det komma att bli en duell mellan Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann, de två ryttarkollegorna som i somras utgjorde två tredjedelar av OS-guldlaget. 

”Jag red som skit då”

Först ut i omhoppningen var Malin Baryard-Johnsson tillsammans med guldhästen Indiana och de satte direkt press på de andra ekipagen. Och efter henne fick flera ryttare med sig nedslag i jakten på den snabbaste tiden. Sist ut i den avgörande omgången var Henrik von Eckermann och med 1.47 sekunder red han snabbare än sin landslagskollega. 

Därmed kunde den 40-åriga ryttaren räkna in en efterlängtad seger i en stor klass i Friends arena. 

– Jag presterade inget tidigare i veckan men nu äntligen så satt den. Jag visste att jag hade chansen och jag ville försäkra mig om att jag tog den, säger Henrik von Eckermann efter segern. 

I en av helgens tidigare hoppklasser kom Henrik von Eckermann och Glamour Girl helt fel på det och fick med sig nedslag. Efteråt var han självkritisk. 

– Jag hade inte otur då. Jag red som skit. Min häst är väldigt känslig och jag kom för nära hindret på vänstra sidan och då flyttade jag över min vikt till höger sida och för henne betyder det att hon ska gå vänster. Hon gjorde allt rätt och och jag hängde där halvt på sidan. Det var inte bra, jag var ännu mer motiverad i dag och hoppades på att jag skulle kunna ge henne en fin runda. 

Malin: Visste att han var snabbare

Andraplacerade Malin Baryard-Johnsson, som också är sportchef för hoppklasserna i Friends arena, var mycket nöjd med kvällens prestation.

– Det är ju mitt eget fel som bjuder in alla de här duktiga ryttarna, skämtar hon på presskonferensen. 

– Jag visste att det skulle bli en svår omhoppning och jag visste att Henrik, alla dagar i veckan, skulle rida snabbare än mig. Med sitt sto är hans oslagbar, det enda jag kunde hoppas på var att han skulle hänga på sidan i dag igen, säger hon och skrattar. 

De tre främsta ryttarna i grand prix-hoppningen

1. Henrik von Eckermann - Glamour Girl

2. Malin Baryard-Johnsson - Indiana 

3. Marlon Modolo Zanotelli - VDL Edgar M

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.