Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anklagas – för att mörka dödsfallen

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Maria Hagman-Eriksson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Förenade Arabemiratens premiärminister Mohammed bin Rashid Al Maktoum med sin son. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: Eva Oskarsson

Ryttar-VM skakas av ett infekterat bråk. 

Tyska veterinärer har skrivit ett öppet protestbrev – och organisationen ”Clean Endurance” varnar för att hästar kan komma att dö under onsdagens distansritt.

– Vi har bara sett toppen av isberget, säger Pauline van Drumpt, talesperson för Clean Endurance.

– Viss kritik är absolut rättvis, men det har även gått över styr, säger den svenska landslagsryttaren Annelie Eriksson. 

För fyra år sedan krockade hästen Dorado med ett träd och dog omedelbart. Ryttaren Claudia Romero Chacon, från Costa Rica, fördes till sjukhus och opererades akut för frakturer och invärtes skador. 

Olyckan skedde under det första varvet på distansritten under VM i franska Sartilly – och var en av flera olyckor på den förrädiska banan. 

Uruguays Isha Judd bröt lårbenet och costaricanen Alberto Morales Morales fördes till sjukhus med nackskador.

Svensken Maria Hagman-Eriksson avbröt efter den tredje sträckan, då hennes häst blivit halt. 

– Med tanke på att en häst dog på första slingan, att en ryttare ramlade av och att det var hur många som helst som höll på att gå omkull så tycker jag inte att det är okej att banan ser ut så här, sa Hagman-Eriksson till SportExpressen. 

Kritiken var massiv. Men dödsfallet var långtifrån unikt. 

Inför årets Ryttar-VM har kritiska röster återigen höjts. Och nya dödsfall har väckt liv i debatten kring sportens utveckling.

Så sent som i augusti avled spanjoren Omar Blanco Rodrigos häst Perla under en prestigefylld tävling i Storbritannien. 

Den svenska landslagsryttaren Annelie Eriksson var på plats – men såg ingen felaktig behandling av hästen. 

– Hästen galopperade lugnt och sansat över mållinjen och därefter kollapsade den. Det var ingen plågsam ritt. Det var inte som det ofta skrivs, att man driver dem in i döden, det är inte sant, säger Eriksson.

Sju hästar dog på fyra veckor

Oavsett orsak är dödsfallen på ryttar-VM, 2014, och UK Endurance Festival i Euston Park inga engångsföreteelser. 

Dödsfall sker regelbundet inom sporten. 

Förra året dog sju hästar under loppet av fyra veckor i Förenade Arabemiraten, enligt tidningen Hippson. Utöver dödsfallen noterades sju positiva dopingprov. 

I ett pressmeddelande krävde FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez åtgärder för att komma tillrätta med problemen:

– Vi har redan förklarat att vi anser att de benbrott vi sett hos hästar i Förenade Arabemiraten med största sannolikhet orsakas av överträning och tidigare skador, som inte har getts tid att läka, sa Ibáñez då.

Tyskt protestbrev inför VM

Nya regler har införts de senaste åren för att stävja problemen. I dag är det tillåtet för FEI:s veterinärer att närvara vid samtliga distanstävlingar i Förenade Arabemiraten. Bötesbeloppen har ökat och större kontroller av banornas förhållanden ska ha införts. 

FEI har även, sedan 2015, ett forskningsprogram där de studerar distanshästars skador. Syftet är att tillhandahålla information som kan ligga till grund för regeländringar som minskar skador och dödsfall inom sporten.  

Samtidigt finns det de som inte anser att det internationella förbundet gör tillräckligt. 

Inför VM har tyska landslagsveterinärer skickat ett öppet brev till det internationella ridsportsförbundet, FEI, där de vill se åtgärder för att få ned hastigheterna på loppen, minimera dödsfall och stärka antidopingarbetet.

"Vi är seriöst oroade för hästarnas välmående och tvivlar på att det kommer att vara i fokus under tävlingarna", skriver de tyska landslagsveterinärerna i brevet.

Och organisationen Clean Endurance arbetar aktivt för att uppmärksamma oegentligheter inom distansritten. De är oroande över antalet årliga dödsfall. 

– Den officiella siffran är runt 20, men vissa veterinärer har beräknat att det egentligen handlar om fyra till fem gånger mer, säger Pauline van Drumpt, talesperson för organisationen. 

Clean Endurance menar även att mörkertalet är stort, då det inte förs någon statistik över hästar som dör under träning. Samtidigt ser de en oroande trend kring juniortävlingarna där de hävdar att problemen med fusk, doping och skador är utbredd.  

– Från 2010 och fram tills nu har vi hittat över 40 hästar som dött när de ridits av juniorer. Det är en väldigt skrämmande trend. De är framtidens ryttare och de dödar redan hästar, säger Pauline van Drumpt.

Vill ni förbjuda sporten?

– Nej. Det är en underbar sport om den sköts rätt, då är den hästvänlig och respektfull. Men utvecklingen, att det ska ridas allt fortare går emot sportens tradition. Man har stulit det från oss. Nu handlar det bara om att rida så snabbt det går och ingen bryr sig om vad som händer med hästen efteråt. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om VM i Tryon

 

”Har gått över styr”

De främsta ryttarna, liksom de ekonomiska musklerna, inom sporten finns i arabvärlden. 

Det är också här de flesta dödsfallen sker enligt Clean Endurance: 

– I genomsnitt kan vi se att hästar i Gulfstaterna lider tio gånger större risk att dö än hästar i till exempel USA, säger Pauline van Drumpt. 

Annelie Eriksson har tränat tillsammans med Bahrains landslag på VM de senaste dagarna. Hon menar att de tar bättre hand om sina hästar än svenska ryttare, men att det finns orosmoln. 

– Det är klart att de kanske har en annan mentalitet, att de går över gränsen på ett sätt som vi aldrig skulle göra och det ska man kritisera, men att kritisera allting är inte riktigt rätt, säger Eriksson.

– Viss kritik är absolut rättvis för det händer saker som inte är okej, men det har även gått över styr. Om man tror att de har breddat banan bara för att det ska gå fortare, då är man långt ute och cyklar. Det har ingenting med sanningen att göra, säger Annelie Eriksson. 

Banans bredd är omdiskuterad inför VM. 

Det figurerar uppgifter om att huvudsponsorn Meydan, ägd av Dubais emir Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, har breddat banan för att öka hastigheterna och göra tävlingen till ett race.

Men enligt den officiella versionen har banan breddats för att undvika spridning av sjukdomar orsakade av fästingar som finns i buskagen i den kuperade terrängen.  

”Ingen fara för hästarna”

Distansritten på VM avgörs under onsdagen, då temperaturen beräknas vara runt 30 grader, med risk för regn. 

Pauline van Drumpt från Clean Endurance ser en påtaglig risk för nya dödsfall: 

– Vi ser en stor oro. Banan har en ovanlig terräng och lera, så blir det blött blir det väldigt halt. Samtidigt kan oerfarna ryttare ryckas med i de främsta ryttarnas tempo och i värsta fall kan det gå riktigt illa, säger van Drumpt. 

Annelie Eriksson känner dock ingen oro inför maratontävlingen över 16 mil: 

– Man reglerar själv hur fort man rider sin häst. Det är fuktigt här och det kommer att vara ett tufft lopp där många kommer få stopp i veterinärgrinden, men det är ingen fara för hästarna, säger Eriksson som är kritisk till organisationer som Clean Endurance: 

– De som höjer rösten är de som inte är på någon nivå själv, de är inte här och ser eller har kunskap, de sitter hemma vid datorn och knappar på. De kommer aldrig till mästerskap eller inbjudningstävlingar i Dubai och vill inte att andra ska göra det heller.

Men dödsolyckor sker, går utvecklingen åt rätt håll?

– I stora sponsortävlingar finns det nu prispengar för att bara bli godkänd för att det ska locka människor att rida långsammare. Och det har blivit en förändring att fler rider för godkänt resultat. Jag har inte följt med i debatterna, men det är så klart ett eget ansvar som tränare och ryttare har, att veta vad man har för häst och inte rida över dess kapacitet. 

 

Distansritt

Distans: 160 km, med fem veterinärkontroller under loppet.

Terräng: Kuperad med skogsvägar. Upp till 500 meters höjdskillnad

Max tid: 14 timmar och 10 minuter

Svenska truppen:
Yvonne Ekelund med hästen Hedonizt

Annelie Eriksson med hästen King of Pirates

Elin Joelsson med hästen TA Khrim

Förbundskapten: Leonard Liesens