Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peder Fredricson på pallen i derbyt

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

FALSTERBO. Peder Fredricson jagade seger, men den fruktade ”Falsterbobacken” ställde till det.

Med den klart snabbaste tiden av alla med 4 fel tog han sig ändå upp på pallen och slutade trea.

- Just i dag fick jag inte till det där, säger Peder Fredricson.

Förra året var det första gången på tretton år en svensk stod överst på pallen i Falsterbo Derby, då var det Peder Fredricson med Catch Me Not S.

Under lördagen skulle han försöka försvara sin titel med Cute S, men det räckte inte riktigt hela vägen. Av det femton ryttare stora startfältet var det bara två felfria, och det betydde att Fredricson slutade trea med bästa tiden av 4-felarna.

Den vita grinden efter den ökända ”Falsterbobacken” var det som ställde till det, och det blev fyra fel. 

– Med facit i hand skulle jag haft lite mer fart ner så att jag hade hoppat ut litegrann och hästen hade fått två språng. Men man vet inte alltid hur hästen ska reagera när man kommer ner.

”Det blir lite som det blir”

Fredricson har ridit derbyt i Falsterbo flertalet gånger och är därför van vid den branta nedförsbacken i utkanten av arenan, men menar att det är ett oförutsägbart hinder. 

- Det blir lite som det blir på det hindret. Ibland funkar det och ibland funkar det inte och just i dag fick jag inte till det där, säger han.

Tysklands André Thieme vann klassen och slog därmed de två bästa ryttarna i världen just nu. Världsettan Steve Guerdat blev tvåa före Fredricson, som ligger precis efter schweizaren även på världsrankingen.

– Det är alltid lite speciellt att rida derbyt, det är lite mer farliga hinder, men det är den bästa känslan när du går i mål, säger Thieme efter tävlingen.

Peder högst upp i ”Falsterbobacken”.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett derby blandas vanliga banhoppningshinder med andra typer av hinder, det kan bland annat vara vattengravar, bank eller olika typer av spektakulära hinder. Bansträckningen är betydligt längre än i en vanlig hoppklass, och tempot högre. Thieme är något av en derbyspecialist som har vunnit klassiska Hamburg derby inte mindre än tre gånger.

– I början hade jag inte tillräckligt bra hästar för att vara bra i toppsporten så jag var tvungen att välja något där jag kunde träna. Jag hade en jättebra häst som tog mig världen över tack vare det, säger Thieme på presskonferensen efter tävlingen.

Steve Guerdat: Förvånad att inte fler rider

Andraplacerade Steve Guerdat tycker det är synd att inte fler tävlingar håller fast vid traditionen att arrangera derbyklasser.

– Det är egentligen mer naturligt att hoppa derbyn än att bara hoppa en massa stora klasser. Det är också något som går att träna på. Jag är alltid förvånad när jag ser att det inte är så många starter för det är en fantastisk och rolig sport. 

Peder instämmer.

– Jag tycker det är kul att rida, och det är en bra publikklass. Jag hade önskat att det var fler svenska ryttare som red i dag, nu var jag den enda.

Det tioåriga stoet Cute S har varit i Peders stall i några månader, liksom Hansson WL är det en häst han tagit över efter Robin Ingvarsson.

– Jag tycker det är en ganska bra klass att lära känna hästen i, och det är en bra förberedelse för kommande saker. Har de hoppat derbyt här är de redo att gå ut och göra tävlingar runtom i Europa, säger Fredricson.

– När hästen har gått vidare och går GP och nationshoppning är den ju inne i de klasserna i stället.

Trots att det inte blev en till vinst är Peder nöjd med sinn pallplacering.

– Jag ska inte säga att jag är nöjd för man vill ju alltid vinna, men jag tycker min plats hoppade väldigt bra. Det blev en tredjeplats i dag, och det känns okej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.