Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk medaljmiss efter stor dramatik

Foto: SVT
Foto: SVT

Sverige slogs länge om bronset i ryttar-VM:s lagdressyr.

Det räckte nästan hela vägen.

Patrik Kittel och Well Done slog personligt rekord, men fick ge sig mot Storbritannien, USA och Tyskland i kampen om medaljerna.  

– Jag är otroligt glad och nöjd med ryttarnas insats, säger förbundskapten Bo Jenå till SVT.

Spänningen var stor när Sverige kunde säkra sin första medalj under ryttar-VM i Tryon, USA.

Och det var väldigt nära att det bar hela vägen till ett brons.

I det svenska laget ingick Tinne Vilhelmson Silfvén, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Patrik Kittel – där lagresultatet grundar sig på lagets tre främsta resultat. 

Tinne Vilhelmson Silfvén red på 73,137 procent med Don Auriello och Juliette Ramel red på 75,248 procent med Buriel K.H. under onsdagen.

Succé för Patrik Kittel

Torsdagen inleddes med att Therese Nilshagen red mycket stabilt och var på väg mot en poäng i närheten av det personliga rekordet 77,98 procent. Men då gjorde Dante Veltino halt några meter för tidigt. Till slut fick Nilshagen 76,040 och slutade elva individuellt.

Sist ut av svenskarna var Patrik Kittel, som stod för en praktfull uppvisning med sitt mästerskapsdebuterande sto Well Done de la Roche - mer känd som "Welli".

Ekipaget gjorde en väldigt bra insats. 78,214 procent gav Kittel personbästa – och en fjärdeplats individuellt. Poängen gjorde också att Sverige gick upp på tredje plats i lagtävlingen efter Tyskland och Storbritannien.

Sverige säkrade OS-plats

Men sista ryttaren ut i tävlingen, amerikanskan Laura Graves, förde upp USA till andra plats och Sverige petades ner till fjärde plats.

– Att vara fyra i detta startfält är helt otroligt. Jag har alltid sagt att "Welli" är den bästa häst som jag haft, säger Kittel till SVT.

– Det ser så lätt ut och det känns så enkelt även om det är svårt det vi gör. Det är hennes styrka, fortsätter han.

Trots den snöpliga medaljmissen kunde Sverige säkra en plats till OS i Tokyo om två år. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!