Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärdöttrarna – som blivit rivaler

Jennifer Gates.Foto: LYNNE SLADKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Bill Gates.Foto: JOAO LUIZ BULCAO / POLARIS POLARIS IMAGES
Steve Jobs.Foto: DAI SUGANO / ALL OVER PRESS LANDOV

Deras pappor tillhörde världens rikaste.

Nu är döttrarna Eve Jobs och Jennifer Gates redo att ta över sina föräldrars imperium – samtidigt som de tävlar mot varandra på de internationella hoppbanorna.

I 30 års tid var Apple-grundaren Steve Jobs och Microsoft-grundaren Bill Gates bittra rivaler. När Gates och Microsoft introducerade Windows 1985 anklagade en rasande Jobs Gates för att ha plagierat Apple-produkten Macintosh enligt Business Insider

– Gates är helt skamlös, sade Jobs – och dömde senare ut Microsoft-grundaren som ”fantasilös” och påstod att ”han har aldrig uppfunnit något själv”.

Microsoft-grundaren tyckte å sin sida att Jobs var en ”udda och bisarrt bristfällig människa”.

Den 5 oktober 2011 avled Steve Jobs i sviterna av en ovanlig form av bukspottskörtelcancer. Han stannade dock kvar som vd för Apple in i det sista, och avgick endast sex veckor före sin död.

– Jag respekterar Steve. Vi jobbade tillsammans och pushade varandra även när vi blev rivaler. Inget av det han sagt om mig stör mig det minsta, sa Bill Gates efter Jobs död, enligt Business Insider.

Nu har techjättarnas döttrar återupptagit familjerivaliteten.

Tillhör USA:s bästa

20-åriga Eve Jobs är den yngsta av Steve Jobs fyra döttrar, och studerar just nu på Stanford University – där hennes föräldrar träffades för första gången. På samma universitet studerar även 21-åriga Jennifer Gates, äldsta dottern till Microsoft-grundaren Bill Gates.

Döttrarna tillhör två av världens i särklass rikaste familjer. Men ute på ridbanorna - där är både Eve Jobs och Jennifer Gates på god väg att skapa sig sina egna namn.

De varvar studierna med att åka på såväl nationella som internationella tävlingar. Och de är på väg mot toppen. Eve Jobs ligger 23:a på den amerikanska rankningen, samtidigt som Jennifer Gates återfinns en bit längre ned på plats 67.

– Ridningen gör att man håller sig ödmjuk. Det är jättekul att se hårt jobb betala sig, men man kan aldrig slappna av. Ridningen har lärt mig om självständighet, hängivenhet och uthållighet, vilket är något som jag kan använda i alla delar i mitt liv, sa Eve Jobs i en intervju med Upper Echelon Academy 2016.

https://www.instagram.com/p/_iibbKQGiI/?hl=sv&taken-by=evecjobs

Lyxgårdarna i hästparadiset

Jobs och Gates liv är skrämmande lika. Båda är döttrar till två av världens största techmoguler, men har växt upp med strikta restriktioner gällande teknik. Steve Jobs lät till exempel inte sina barn använda iPads, och Jennifer Gates fick sin första mobiltelefon först när hon var 14 år gammal.

Kanske var det just detta som gjorde att döttrarna i stället valde att tillbringa sin tid i stallet.

Ridsportintresset har uppmuntrats av föräldrarna, och 2016 köpte Bill Gates en hel gata i Wellington, Florida – känd som "ridsportvärldens huvudstad" – till ett värde av cirka 330 miljoner kronor, enligt CNBC. 

Kort därefter köpte Laurene Powell Jobs, änka till Steve Jobs och mamma till Eve Jobs, en ranch på gatan mittemot, värd cirka 136 miljoner kronor. Ranchen har, enligt Economic Times, bland annat en 12 meter lång huspool, en stor paddock och ett stall med plats för 20 hästar.

https://www.instagram.com/p/BgVazUxhCuU/?hl=sv&taken-by=jenniferkgates

Delar med sig på sociala medier

Döttrarna är lång ifrån lika hemlighetsfulla som sina pappor, och båda laddar flitigt upp bilder från sin lyxiga livsstil på Instagram, där Gates har en bit över 100 000 följare och Jobs strax under 80 000 följare.

Där skymtas även talangernas pojkvänner, även de mycket framgångsrika.

Eve Jobs är tillsammans med Eugenio Garza Pérez. Han flyttade till USA från Mexiko när han var 15 år gammal, och har även han ett stort ridsportintresse. Han kommer dessutom från en familj av entreprenörer, och är bland annat barnbarn till Eugenio Garza Sada, tidigare vd för VISA.

Jennifer Gates pojkvän kommer från en liknande bakgrund. 27-årige Nayel Nassar är född och uppvuxen i Kuwait, men flyttade till USA för att studera på Standford University – där han och Gates träffades. Även Nassar är en lovande hoppryttare, och kvalificerade sig bland annat till fjolårets världscupfinal i Omaha, där svenske Henrik von Eckermann slutade trea.

https://www.instagram.com/p/Bd9YfRuDfBQ/?hl=sv&taken-by=nayelnassar

Jennifer Gates: ”Vill se hur långt jag kan gå”

Både Jobs och Gates står nu inför ett vägskäl. De måste välja mellan att antingen satsa på sina ryttarkarriärer, eller att gå i sina pappors fotspår och ta över familjeföretagen.

Enligt Walter Isaacson, som skrev Steve Jobs biografi, tvivlade Steve Jobs aldrig på att det var hans yngsta dotter Eve som skulle ta över Apple i framtiden.

I en intervju med Horse Network berättade Jennifer Gates att hon tidigare haft en tydlig plan för sin framtida karriär, men att framgångarna har fått henne att tänka om.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna hoppa så här stora klasser. Jag trodde att jag skulle fortsätta vara en amatör och gå läkarlinjen eller satsa på någon annan professionell karriär. Men nu vet jag inte riktigt. Det här är nog något jag vill lägga ett par år till på, för att se hur långt jag kan gå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.