Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”Jag tycker att det är direkt fel”

Malin Baryard-Johnsson
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN
Nils van der Poel
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Ett historiskt OS-guld” bäddade för att det svenska hopplandslaget tog hem bragdguldet, enligt juryns sekreterare Anders Lindblad.

Om det var rätt eller fel att bragdguldet hamnade där det gjorde? 

– Jag tycker att det är direkt fel, säger den forne proffscyklisten Anders Adamson.

Det svenska hopplandslaget tog hem bragdguldet, ett bragdguld som var svårt att dela ut då juryn inte varit enig.

 – Jag tycker i år var ett av de svåraste åren jag har varit med. Daniel Ståhl tar OS-guld, friidrott är skitstort och det räcker inte. Det är inte ofta ett OS-guld i friidrott inte räcker. Vissa år är tuffare än andra, säger juryns sekreterare Anders Lindblad.

För Daniel Ståhl, som innan prisutdelningen sågs som en favorit, räckte inte OS-guldet till ett bragdguld. I stället blev det alltså hopplandslaget som vann, vilket var lite av en skräll.

”Känsliga kring vad som händer runtom”

 – Det var mer på det sättet det hände, att Peder Fredricson rev ett hinder och de nästan sågs som borta från gulddiskussionerna och hur man lyckades behålla lugnet förbereda sig och gå in i omhoppningen och hur han vågade korta ner ett galoppsprång, säger jurymedlemmen Anette Norberg och tillägger:

– Hästar är trots allt djur och de är väldigt känsliga kring vad som händer runtomkring, känsliga för ryttarna, också hur man förberett sig som lag och att alla hjälptes åt som lag och stöttade varandra.

”Vet inte om de hade bättre hästar än de andra”

Den forne proffscyklisten, numera kommentator på Eurosport, Anders Adamson var på Twitter kritisk till att bragdguldet inte tilldelades skridskoåkaren Nils van der Poel som även han var en aspirant till utmärkelsen.

 – Jag har oerhört svårt att kunna jämföra när det är så mycket redskap inblandat som jag tror att det är. Jag tycker Nils van der Poel gjorde en fantastisk prestation och i min värld var det större, så är det, säger Adamson när SportExpressen når honom.

Du tycker det att det är fel att Nils van der Poel inte vann?

 – Ja, det tycker jag.

Adamson menar vidare att idrotter där mycket redskap spelar stor roll är en faktor som bör vägas in.

 – Om jag har en bättre bil än konkurrenten, då är det ju inte bara mig det hänger på. Så kan det ju naturligtvis vara också om man har djur inblandade. Nu vet ju inte jag om de hade bättre hästar än de andra, men det betyder ju säkert en hel del att ha möjlighet till det.

”Inte tillräckligt mycket respekt”

Miro Zalar, friidrottsexpert på Radiosporten, delar inte Anders Adamsons uppfattning utan hyllar beslutet om att ge bragdguldet till hopplandslaget.

 – Jag tycker det var ett jättebra val, verkligen. Sedan är alltid diskussionen bragd hit och dit. Jag tycker det är bragd av dem att vinna. Den där diskussionen har följt med hela mitt liv. Är det ett prestationspris eller bragd? Det är inte lätt att hitta bragder, de finns kanske i det dolda. Det är ett jättebra val, säger Zalar och tillägger att det finns för lite respekt för hästsporten:

 – Jag vet att många kommer vara förvånade men eftersom jag kan mycket om hästsport, mina döttrar har ridit och haft hästar, tycker jag att man inte har tillräckligt mycket respekt för den. Att ett helt lag ska lyckas rida som de har gjort är både en bragd och givetvis ett OS-guld.

”Känner mig privilegierad som får jobba med detta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.