Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet: Ta bort ridsport från OS

Annika Schleu fick hård kritik under OS
Foto: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON VIA WWW.I / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Efter flera incidenter under spelen i Tokyo kräver djurrättsorganisationen Peta att Internationella olympiska kommittén (IOK) tar bort ridsport från OS-programmet.

”Precis som spelen har utvecklats till ett inkludera moderna sporter som skateboard, uppmanar Peta att Internationella olympiska kommittén förpassar kränkande ridsport till historieböckerna,” skriver Peta i ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach.

Under Tokyo-OS skapade det tyska teamet i modern femkamp rubriker med sin behandling av hästen Saint Boy, som vägrade att hoppa ute på banan. Tv-bilder som visar hur den förtvivlade ryttaren Annika Schleu piskar hästen för att få honom att lyda har blivit virala. Efter tävlingen kom anklagelser om att tränaren Kim Raisner hade setts slå Saint Boy med knytnäven – och det internationella förbundet för modern femkamp kastade ut Raisner från OS.

”Böter och avstängningar är inte tillräckligt för att skydda andra hästar från tränare som kan begå liknande brott,” skriver Peta.

Fick näsblod under hoppningen

Peta nämner också två andra incidenter under OS. Hästen Jet Set fick avlivas efter att ha fått allvarliga skador på sitt ena bakben under terrängritten. I hästhoppningen började hästen Kilkenny att blöda näsblod, men den irländska ryttaren Cian O’Connor red ändå färdigt banan.

Om Peta får som de vill innebär det alltså att Peder Fredricson, Malin Baryard och Henrik von Eckermann inte får chansen att försvara sitt OS-guld i Paris 2024.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att IOK inte har kunnat nås för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.