Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jens Fredricson inför världscupfinalen i hoppning

Svenske ridsportstjärnan om varför hästarna presterar bättre
Jens Fredricson en av två svenskar i världscupsfinalen
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
Jens Fredricson en av två svenskar i världscupsfinalen
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
Peder Fredricson tog OS-silver i Tokyo 2021.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Jens Fredricson gör sin första individuella start i en av de största tävlingarna på länge.

Världscupfinalen är ett steg på vägen mot en VM-plats – och han är inte i finalen för att delta.

– Jag är favorit i mitt eget huvud. De andra skiter jag i, säger han.

Det är dags för den första världscupfinalen sedan 2019. 

I finalen finns två svenska ryttare: Angelica Augustsson Zanotelli och Jens Fredricson.

– Det ska bli riktigt kul, jag är riktigt motiverad, säger Fredricson.

2013 hoppade han både världscupfinalen och EM tillsammans med Lunatic. I sommar väntar VM och han har länge varit tydlig med att det är det stora målet. 

– Jag tror det här är ett väldigt bra genrep för det. Det är jättebra för min häst och för mig att göra ett mästerskap så här på vägen. Vi har bara gjort två nationshoppningar så vi har inte ridit så mycket på den här nivån.

”Kunde ha varit värre”

I världscupfinalen får han chansen att visa för förbundskapten Henrik Ankarcrona att ekipaget kan leverera bra hoppning över flera dagar. Något som kan ha betydelse när laget ska tas ut.

– Ja, det har de säkert, men framför allt för en själv. Normalt sett åker man på tävling och har en grand prix man kan lägga upp hela helgen utefter. Här är det skarpt läge från första start, där är en stor skillnad.

Coronapandemin har gjort att flera deltävlingar ställts in. Samtidigt har flera av toppryttarna, som Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard, satsat på GCT och finns inte med i finalen.

– Jag hade lite tur i oturen med pandemin kan man säga. Det kunde ha varit ännu fler av de bästa ryttarna med, säger Jens Fredricson.

I vintras besökte Kvällsposten gården i Löberöd där ett ridhus höll på att byggas för att ge Fredricson bättre förutsättningar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP

Trots att många välkända ryttare saknas ser han konkurrensen som tuff. 

Det är första gången han gör en tävling av den här storleken tillsammans med Markan Cosmopolit, eller Cosmo, men känslan är bra inför.

– Jag är favorit i mitt eget huvud. De andra skiter jag i, säger han och fortsätter:

– Ju svårare och högre de bygger, desto bättre är det för mig. Vår akilleshäl är att vi inte är supersnabba, men bra på att hoppa stora hinder.

Vill slåss om segern

Exakt vilka målsättningar han har vill han hålla för sig själv. Men en sak är säker, han är inte i finalen för att delta utan vill vara med och slåss i toppen.

– Annars skulle jag inte åka. Jag kommer inte vinna första hoppningen, för jag är inte så snabb. Men en sån här final kan utvecklas åt olika håll. Kan man vara bland de tio första efter första dagen och rider felfritt de andra dagarna så kan man vara där.

Som uppvärmning inför har han gjort en trestjärnig tävling i Herning och en femstjärnig tävling i Paris. Där har han fått positiva besked från Cosmo.

– Han har ett jättebra självförtroende, så hästen känns bra mentalt och jag hoppas bara vi har en riktigt bra fysisk form. Det vet man inte riktigt förrän man gör första hoppningen. Men det känns bra, han känns pigg och stark som bara den. 

Hoppfinalen inleds på torsdag, den andra rundan på fredagen och sedan avgörs det på söndag.

Tv: SportExpressen möter ryttaren Jens Fredricson:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.