Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Hotade med att våldta hennes 15-åriga syster”

Den tyske OS-ikonen Ludger Beerbaum är inte förvånad över skandaluppgifterna. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/JACQUES TOFFI IMAGO SPORTFOTODIENST
En häst. (Obs. Hästen på bilden har ingenting med de skyldiga ryttarna att göra.) Foto: Shutterstock

Ridsporten skakas av en stor skandal.

Flera manliga ryttare i det tyska landslaget ska ha drogat kvinnor, ofredat dem sexuellt och hotat med att våldta deras familjemedlemmar om ”de inte höll tyst”.

– Vi har blundat allt för länge, säger den fyrfaldige OS-guldmedaljören Ludger Beerbaum till AFP. 

Bara en vecka kvar till ryttar-VM i USA.

Då skakas hela ridsporten om av en stor skandal.

Det är den tyska tidningen Der Spiegel som avslöjar att en polisutredning mot flera manliga ryttare i det tyska landslaget startats. Detta efter att flera olika anklagelser om sexuellt ofredande kommit upp till ytan.

Bland annat ska ett antal tyska, manliga ryttare, ha brutit sig in på ett hotellrum under junior-EM i Slovakien förra året. Vid ett annat tillfälle ska en kvinna ha blivit sexuellt ofredad av en man i det tyska ryttarlandslaget, där denne senare hotat med att våldta hennes 15-åriga syster ”om hon inte höll tyst”.

Enligt nyhetsbyrån AFP handlar det om ett flertal olika fall under lång tid, där minst en kvinna ska ha blivit drogad och utnyttjad.

OS-ikonen inte förvånad över skandalen

Två åklagare har nu tagit på sig fallet och en förundersökning är påbörjad.

”Vi är starkt emot sexuellt våld. Vi har påbörjat en kamp mot sexuellt våld och överkonsumtion av alkohol, och såvitt vi vet handlar detta om isolerade händelser”, skriver det tyska ridsportförbundet i ett officiellt uttalande.

Den tyske hoppryttarikonen Ludger Beerbaum, som vann guld i fyra raka OS mellan 1988 och 2000, är inte förvånad över skandaluppgifterna kring landslaget.

– Vi har blundat allt för länge, säger han enligt nyhetsbyrån AFP. 

Beerbaum fortsätter:

– Det börjar med föräldrarna, sen tränarna och sen de som är ansvariga på förbundet. Alla måste sätta ned foten och ta ansvar nu. De som blir påkomna med att dricka under mästerskap borde bli utkastade från mästerskap och om de återupprepar sitt dåliga beteende ska de portas en lång tid.

 

LÄS MER: Här är hela Sveriges trupp till ryttar-VM i USA

LÄS MER: Allt du behöver veta om VM i Tryon