Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag känner en otrolig glädje och stolthet”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Svenska hopplandslaget, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson, tilldelas Svenska Dagbladets bragdmedalj för OS-guldet i Tokyo.

Det är första gången priset delas ut till någon inom ridsporten.

– Jag känner en otrolig glädje och stolthet, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten för laget, till TT.

2021 blev ett minnesvärt år för ridsporten i Sverige. Nu toppas listan, som innehåller flera ryttare i toppen av världsrankingen, mästerskapsmedaljer och OS-guld, dessutom med att hopplandslaget tilldelas Svenska dagbladets guldmedalj.

– Det är inget annat än fantastiskt, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till TT.

– Jag har nog inte riktigt smält det än. Det är ett otroligt erkännande. Det var stort för oss att ens vara med i diskussionerna, sett till prestationerna och kandidaterna som man valde mellan, säger han.

”Betyder jättemycket”

Även Peder Fredricson glädjs åt erkännandet som utmärkelsen innebär.

– Det är jättekul för mig och jättekul för sporten, för de ridklubbar och ridskolor som får erkännandet. Det betyder mycket, säger han, som intervjuades av Svenska Dagbladets reporter i samband med tillkännagivandet.

Den svenska trion tog i somras inte bara Sveriges första OS-guld i laghoppning sedan 1924 (året innan Svenska Dagbladets guldmedalj delades ut första gången). Det var även det första svenska OS-guldet inom ridsportens alla grenar sedan dess.

– Att vi kan komma samman och ta det som lag gör det om möjligt ännu bättre, säger Ankarcrona.

Och själva bragden? De tre svenska ryttarna hade på totalt 18 OS-ritter i Tokyo (i lag och individuellt) endast två nedslag, vilket gjorde att OS-lagguldet knappast var en slump – utan ett resultat av världstoppnivå spelen igenom.

Guldet kom dessutom efter en uppmärksammad finalrysare mot USA. I den sista omhoppningen var både Sverige och USA felfria efter två av tre ryttare, när amerikanska McLain Ward fick till en oerhört snabb runda.

”Finns noll utrymme till misstag”

Då återstod bara Fredricsons ritt på hästen All In. Tack vare lagkamraterna låg avgörandet i Fredricsons händer – och guld blev det, sedan svensken hållit nerverna i styr och fått allt att stämma.

– Man måste ha väldigt mycket erfarenhet och ha varit i tuffa situationer innan, så att man inte blir stressad i de pressade situationerna där alla fel räknas och det finns noll utrymme till misstag. Men alla tre lyckas, alla bidrar, säger Ankarcrona om prestationen.

Bragdguldet delas ut av bragdnämnden som består av 14 personer, däribland tidigare ishockeystjärnan Mats Sundin och curlingspelaren Anette Norberg. Det krävdes en omröstning för att kora en pristagare.

– Det var verkligen på tiden. Vi har delat ut priset sedan 1925 och fyller snart 100 år. Jag tycker att det är ett erkännande, säger bragdjuryns sekreterare Anders Lindblad till TT och fortsätter:

– Vi tyckte att de hade gjort den största bragden. Sättet som hopplandslaget tar sitt OS-guld på sticker ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.