”Jag är inte pappas bortskämda flicka”

Charlotte Haid Bondergaard under Falsterbo Horse Show 2014.
Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Haid Bondergaard, på Roberto des Frettes under Göteborgs Horse Show 2018.
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

I SVT-serien Ryttareliten fick man följa dressyrryttarna Charlotte Haid Bondergaard och Rasmus Bondergaard. 

Men Charlotte, som en av arvtagarna till Clas Ohlson-imperiet, fick ett tufft mottagande till en början i programmet.
– Det framgick som att jag var pappas bortskämda flicka och det är verkligen inte så det är. 

I SVT:s serie Ryttareliten fick man under våren 2014 följa de gifta paren Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson, Charlotte Haid Bondergaard och Rasmus Bondergaard samt bröderna Daniel och Alexander Zetterman. 

Serien fick ett enormt genomslag – och många var de som följde huvudpersonerna i deras med och motgångar för att nå toppen.

Det har nu gått drygt sex år sedan programmet spelades in. 

SportExpressen kommer i en reportageserie försökta ta reda på hur huvudpersonernas liv förändrats sen dess. 


I dag: Charlotte Haid Bondergaard och Rasmus Bondergaard 

Det har gått närmare sex år sedan Ryttareliten sändes i SVT. Charlotte Haid Bondergaard berättar att många fortfarande hör av sig angående programmet, framför allt undrar de om det blir några fler avsnitt och säsonger. 

Hon tror att tittarna berördes av att deltagarna i serien var sig själva fullt ut, de fick inga manus, de skulle vara precis som de alltid är. 

Charlotte och maken Rasmus blev snabbt vana vid att filmteamet fanns vid deras sida och dokumenterade allt från hästar till vardagsgnabb. 

– Jag hade aldrig något problem med det. Det är ju så här man lever. Jag tror att människorna som tittade på det kände att det var äkta. Programmet skulle inte vara konstlat och bygga på att man fick ett papper där man skulle svara på en massa frågor, säger dressyrryttarinnan. 

Dotterns satsning: ”Väldigt duktig”

Vad som har hänt sedan filmkamerorna slutade att dokumentera på Kronekulla Gård? 

En hel del är svaret, samtidigt som mycket av grunderna fortfarande är sig likt. 

Den karismatiske – och stundtals viljestarke valacken Triviant har sålts och familjens trotjänare Lydianus miste livet i kolik. I stället har Roberto, som Ryttarelitens tittare fick en glimt av i det sista avsnittet, tagit Charlotte ut på många mästerskap senaste åren. 

Den sistnämnde således även han i dagarna, men som alltid i en hästverksamhet kommer det in nya hästar med hopp om nya framgångar. Dessutom har parets yngsta dotter, Mary Sophie Haid Bondergaard, seglat upp som en lovande dressyrryttare. 

– Vår mellersta dotter har slutat att rida men den yngsta som man såg lite ibland i Ryttareliten är väldigt duktig. Hon har fyra ponnyer och rider också i spetstruppen för Sverige. Hon red också EM för Sverige och satsar även på EM i år, säger Charlotte Haid Bondergaard.

Rasmus flikar in att de gör sitt yttersta för att vara ”rimliga” i dotterns satsning. 

– Vi är ponnyföräldrar, men jag brukar säga att vi inte ska vara de här ponnyföräldrarna som blir överambitiösa. Det ska fortfarande vara skojigt och att de gillar att tävla. Sen är det klart att det blir större ambitioner ju längre de håller på.

”Det var en lärorik period”

Charlotte berättar att hon minns klart och tydligt när hon fick frågan om de ville vara med i Ryttareliten. Hon jobbade i trädgården när telefonen ringde, det blev ett lyckosamt samtal som varade i två timmar och gjorde henne sugen att hoppa på projektet. 

Så här sex år senare är beslutet att tacka ja något de sällan ångrar. Hon menar att programmet gav uppmärksamhet som i sin tur ledde till ringar på vattnet i hästlivet. 

– Man har fått fina sponsorer och trevliga kunder och jag tror att det är mycket tack vare programmet. Det har gett mycket positivt, jag kan inte säga att det blivit något negativt. Sedan finns det alltid människor som retar sig på något. Men det ska man inte lyssna på, säger hon.

Rasmus och Charlotte.
Foto: HÅKAN BENGTSSON/TT / HÅKAN BENGTSSON TT NYHETSBYRÅN

Hennes man menar även att det var en lärorik period. 

– Nu har inte vi varit några tv-profiler innan. Det var en otrolig resa att få vara med om och uppleva det vi gjort under de åren. När det väl visades på tv så var det också kul att se sig själv, att se sitt sätt och agerande, man fick se det från ett tredje perspektiv kan man säga.

Men det var inte bara frid och fröjd för familjen Haid Bondergaard när programmet började sändas. Charlotte fick nämligen en tuff start i det första avsnittet från Falsterbo. 

Starka reaktioner: ”En kalldusch”

Hon skulle rida Triviant och visa upp den då nya hästen för sin pappa Björn och brodern Mathias som flugit in. Hästen har Charlotte tidigare beskrivit som att han har ”en räv bakom örat” och betedde sig inte som förväntat. 

Besvikelsen hos ryttaren gick inte att ta miste på. 

– Det framgick som att jag var pappas bortskämda flicka och det är verkligen inte så det är. Jag är inte pappas bortskämda flicka. Jag har fått slita för att ta mig dit jag är även om de hjälpt mig emellanåt. Det har liksom inte varit så att vi har kunnat köpa hästar hit och dit. Det var det nog inte många som förstod.

Att familjen Haid manövrerar Clas Ohlson-imperiet spädde säkerligen på bilden av Charlotte som när avsnittet sändes själv befanns sig utomlands på tävling. 

– Reaktionerna i tidningarna var väl inte de mest positiva. Då är det inte så lätt att sitta själv i Barcelona. Rasmus var hemma med barnen och skötte stallet och jag var där själv. Man vågade knappt gå in på nätet för att man fick en kalldusch hela tiden. Då ringde de från SVT och Patrik Bratt förklarade för mig att jag ska inte skulle ta åt mig det. 

Hemma i Sverige fick Rasmus snabbt farhågor för hur resten skulle sluta. 

– Där blev hon väl lite överraskad kring hur det första avsnittet blev, det är klart att man tänker ”oj, blev det så här i första – och så kommer det fem till? Hur ska detta sluta?” Men jag tycker att det blev väldigt fint tillslut och jag tycker att hon i längden fick visa upp den personen som hon är. Det blev väldigt uppskattat tillslut i alla fall. 

”Inte haft det så himla lätt” 

Men att vara en del av den så kallade ”Clasklanen” är något som Charlotte alltid behövt förhålla sig till, något som kanske blivit allt mer aktuellt sedan pappa Björn dragit sig tillbaka. 

Hästintresset har dock alltid varit Charlottes eget och uppkom när hon i Dalarna fick börja rida på en ponny i stallet hos familjen hon bodde hos. 

– Jag flyttade från Stockholm när jag var elva år och bodde hos bekanta till min gammelmorfar och mormor. Det var ensamt att inte ha några föräldrar där. Pappa bodde i Tyskland och mamma bodde i Stockholm. Men jag ville bo med djur. Det ser ut som att jag är född med en silversked i munnen men jag har varit väldigt mycket ensam. 

https://www.instagram.com/p/Bd_D8jvnMht/

De senaste tolv åren har Charlotte tränats och drillats för att vara förberedd på övergången som nu sker då hon och brodern tagit över pappas aktier i pryljätten. 

– Det är ett otroligt ansvar men jag är också väldigt stolt över det och vi har en jättebra kontakt inom familjen, även med mina kusiner. Alla ägarna jobbar för samma mål och det är att vi ska vara långsiktiga inom företaget. Det är mycket ansvar. Förutom tjugo hästar och personal här hemma så har jag även väldigt mycket ansvar för företaget. Det är mycket jobb.  

”Livet här på gården ändras inte”

Charlotte försäkrar dock att det inte kommer att påverka hennes ridkarriär något. 

– Det är inte så att jag nu blivit mycket mer förmögen, det är ju pappa som får ta del av utdelningen. Våra liv här hemma på gården ändras inte. Det är inte så att nu springer vi ut och köper tio nya grand prix-hästar. Det finns inte. Allt är sig likt här förutom att jag måste arbeta mycket mer, vilket jag även gjorde innan. 

I Ryttareliten så var Rasmus en viktig del i Charlottes tävlande och var ofta med som coach på tävling. Hans eget tävlande fick vänta – och den situationen har ändrats än mindre sedan dottern Mary Sophie tagit framgångar. 

– Det fanns lite nya hästar på gång och jag själv var också ute och tävlade, men sen har dottern blivit så oerhört aktiv. Det är också något jag tycker är otroligt roligt att stötta också. Det har blivit lite att jag kanske ibland skiftat fokus från Charlotte och åkt i väg med dottern i stället för hennes tävlingar, säger Rasmus och fortsätter: 

– Det har funkat väldigt bra och vi har kunnat dela på oss, Charlotte har väldigt mycket erfarenhet och klarar sig fint. Dottern har haft en fantastisk resa på kort tid.

Och visst har det gått bra även fast Charlotte fått åka själv ibland. 

– Förr kände jag hur kan jag åka själv på en tävling? Men det gör en stark. Det klarar man jättebra men det kändes väldigt naket i början att inte ha det där stödet. Han är en klippa till mig, han är mitt stöd, min tränare. 

”Kunnat bli spännande uppföljning”

I år har paret varit gift i 14 år och det har gått många år sedan de en gång träffades i Tyskland. Charlotte konstaterar att familjen är ett bra team: 

– Det är svårt att träna sina barn och det är svårt att träna sin man eller fru men jag tycker att vi är rätt så duktiga på det. Nu vet man att nu är Rasmus min tränare och inte min kärlekspartner. Man måste kunna skilja på det, annars går det inte. Vi både bor och jobbar ihop. 

Framöver kommer de fortsätta att utbilda och tävla hästar och Charlotte hoppas få representera Sverige i stora mästerskap. Och Rasmus menar att det hade varit roligt att tittarna fått fortsätta följa deras resa. 

– Det har ju hänt otroligt mycket även för Peder och Lisen och Zetterman-killarna. Det har varit mycket aktiviteter överallt så det hade kunnat bli en spännande uppföljning på programmet om man hade fortsatt, säger han och tillägger: 

– Det är bara lyfta på hatten, det här har de gjort riktigt bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.