Peder Fredricson med EM-guldet. Foto: /IBL / /IBLPeder Fredricson med EM-guldet. Foto: /IBL / /IBL
Peder Fredricson med EM-guldet. Foto: /IBL / /IBL
Peder Fredricson på All In. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅNPeder Fredricson på All In. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Peder Fredricson på All In. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

"Inte så charmig – ledsen att säga det"

Publicerad

Peder Fredricson firades med champagne och gratulationsbrev från statsministern Stefan Löfven efter sommarens EM-guld. 

Samtidigt vägrade stjärnhästen All In att gå in i sin utsmyckade box. 

Nu framkommer nya detaljer om Fredricsons tävlingspartner, valacken All In, som är värd mellan 100 och 200 miljoner kronor.  

– Han är inte den charmigaste faktiskt, jag är ledsen att säga det.

Deras framgång är smått osannolik. Peder Fredricson och All In är ekipaget som har gått mot strömmen, och hittat ett exceptionellt samarbete. 

När kritikerna menade att Fredricson valt en alldeles för liten häst, menade hoppryttaren att valackens blygsamma 163 centimeter i mankhöjd kompenserades med sensationell spänst och explosivitet. 

När framtiden såg oviss ut, efter kolik, hälta och korsförlamning, då menade Fredricson att stjärnhästen skulle komma tillbaks. 

Och när delar av idrottsvärlden hånade OS-silvermedaljörerna för att ha tilldelats Jerringpriset - då svarade ekipaget med att vinna EM-guld

I dag rankas Peder Fredricson som en av världens främsta ryttare. Och den elvaåriga valacken All In värderas till mellan 100 och 200 miljoner kronor. 

"De sa att jag inte skulle göra den"

När Peder Fredricson klev överst på prispallen i somras kom lättnaden. EM-guldet på hemmaplan var medaljen hemmapubliken förväntade sig att han skulle ta. 

– När jag gick i mål efter sista hindret frågade många hur det kändes. Det enda jag kände var lättnad. Att det gick. Sedan kom glädjen. Men först lättnad att det satt.

Det svenska ekipaget var i ledning fram till den sista finalrundan. De hade gått felfritt genom tävlingen så långt. 

En rivning i den sista omgången bäddade för en dramatisk avslutning - men Peder Fredricson och All In behöll guldet hela vägen i mål. 

Med ett finger pekandes mot luften red Fredricson segervarv framför den svenska kungen. 

Ett år tidigare hade de träffats i Rio de Janeiro för att fira OS-silvret i hoppning. 

Då firade Fredricson med att göra en "dab", en segergest hans fotbollsspelande söner lärt honom. 

Succéåret

27 augusti 2017: EM-guld

25 augusti 2017: EM-silver i lagtävlingen

16 januari 2017: Vinner Jerringpriset

19 augusti 2016: OS-silver

Många förväntade sig säkert en ny "dab" när EM-guldet säkrats, men då hade Fredricsons söner ett annat önskemål. 

– De sa att jag inte skulle göra dabben, nu är den död sa dem! 

Peder Fredricson firade EM-guldet tillsammans med familj och vänner. Tillbaka på hästgården i Skåne väntade flera överraskningar. Blommor, champagne och böcker dök med jämna mellanrum upp från gratulanter. Samtidigt växte sig brevhögen stor. 

– Det är otroligt hur guldet verkligen engagerade. Jag fick brev av Stefan Löfven som ville gratulerade till guldet. Det är härligt hur många som verkar ha blivit berörda av All In och prestationen. Det ger extra värde att jag inte bara göra det för min egen skull utan att man kan ge något åt de som tittar och tycker om hästar också. 

"Han blev rädd för allt som var där"

För stjärnhästen All In väntade en överraskning i stallet. Precis som efter OS-silvret hade hans box smyckats ut med blommor och ballonger. 

Responsen blev dock inte den förväntade. 

– Han gillar inte ballonger så vi fick sätta honom i en annan box, sedan fick vi ta ner grejerna för han blev rädd för allting som var där. 

Peder Fredricson berättar att All In är en känslig häst, med ett ombytligt humör. 

– Han är inte den charmigaste faktiskt, jag är ledsen att säga det. Han är en exceptionellt bra häst, men han har också väldigt mycket egenskaper, så det är tur för honom att han är så bra för allting är förlåtet om han hoppar som han gör.

Peder Fredricson gratuleras av hustrun Lisen Bratt Fredricson efter EM-guldet.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

All In går att muta med äpplen och morötter, men till stor del måste Peder Fredricson läsa av hans humör, och anpassa sig till hästen. 

– Han är väldigt speciell i sin personlighet. Varje dag du rider honom är han olik, du vet aldrig vilken känsla du kommer få och du vet aldrig vad som väntar. Som ryttare måste du anpassa dig mycket efter honom. Men jag känner honom så pass bra så jag vet hur han är. 

All In ägs av Charlotte Söderström, barnbarn till H&M-grundaren Erling Persson. Genom åren har hon fått ett antal bud på hästen, som sägs vara värd mellan 100 och 200 miljoner kronor, men varje gång har budskapet varit tydligt. 

All In är inte till salu. 

– Jag är enormt tacksam till Charlotte, för det första för att hon köpte honom och för det andra att hon nu behåller honom, det är fantastiskt, säger Fredricson. 

Förhoppningen är att All In kan tävla ytterligare tre mästerskap, VM 2018, EM 2019 och OS 2020. Men Fredricson tar ingenting för givet. 

– Han har haft problem med muskler och magen och är rädd för saker och ting så man måste verkligen vara på tårna hela tiden och se till så att han mår bra. Det är ett stort ansvar att ha en så pass bra häst. Jag är väldigt glad för det vi upplevt tillsammans och hoppas han ska hålla många år till. Det är ingen omöjlighet att han skulle kunna gå ett OS till. Men med hästar som med vilka toppatleter som helst så finns det inga garantier. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag