Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllningen: ”En av de bästa någonsin”

Patrik Kittel, Sverige på hästen Touchdown.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Patrik Kittel.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tyskan Jessica Von Bredow-Werndl var ohotad segrare i söndagens grand prix kür.

Men där bakom visade Patrik Kittels nya talang, hingsten Touchdown, stor potential. 

– Jag är verkligen supernöjd med honom. Det hade inte kunnat gå bättre.

Under söndagen möttes tio toppryttare och deras stjärnhästar i en grand prix kür på Friends arena. Till tonerna av bland annat Depeche Mode, Kygo och Eurythmics låtar ”dansade” hästarna i välkomponerade program. Bäst av alla blev tillslut tyskan tillika världsettan Jessica Von Bredow-Werndl tillsammans med sin guldhäst TSF Dalera BB. 

Ekipaget slutade på fina 90.430 procent. De två andra pallplatserna kneps av två danskor, det då Cathrine Dufour placerade sig före Carina Cassøe Krüth. Precis utanför topp tre hamnade Patrik Kittel tillsammans med sin nya talang Touchdown. De landade på 85.330 procent och det var blott andra gången i hingstens karriär som han framförde ett kürprogram. 

”Precis vad vi behöver”

Förbundskaptenen i dressyr Bo Jenå var mycket nöjd över vad han såg av Kittels stjärnskott. 

– Det är fantastisk häst. Den är väldigt ridbar och älskar att tävla men är ändå cool och klarar av de här stora arenorna. Den ser väldigt lovande ut och Patrik älskar den och domarna tycker att det är en av de bästa som Patrik någonsin har haft. 

Hur känns det att ha ett sådant här ekipage i laget? 

– Det känns väldigt bra. Det är precis vad vi behöver.

Touchdown är ännu färsk i de stora tävlingssammanhangen men redan så är siktet inställt på VM. 

– Jag har många andra fina hästar som jag inte ska sticka under stol med men Touchdown är absolut en häst jag vore intresserad av att ta till VM. Jag tror också att Touchdown är en häst som skulle kunna vara med och ta medalj, kanske inte nästa år men med all säkerhet i framtiden. 

”Supernöjd med honom”

Patrik Kittel var riktigt belåten över den nioåriga hingsten. 

– Jag är verkligen supernöjd med honom. Det hade inte kunnat gå bättre. Det är ett av de bästa resultaten som jag någonsin har ridit. Jag tycker att hästen inte har några svagheter. Det jag älskar är också att han kommer in här, det är så mycket folk, så mycket power och han bryr sig inte. Han bara gör sin grej i alla fall. Det är det som är så coolt med den. Den är så känslig, så snäll och ärlig att jobba med och ändå så otroligt trygg i sin omgivning. 

Avslutningsvis hyllade stjärnryttaren hemmaarrangemanget. 

– Sen måste jag verkligen säga att den här tävlingen är som ett mirakel, det är så mycket bra ryttare och bra sport och publik. Det är den bästa showen i världen inomhus. 

Näst bästa svensk blev Therese Nilshagen på en sjätteplats. Jennie Larsson slutade tia. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.