Henrik von Eckermann om disciplinen bakom VM-guldet

Världsmästaren Henrik von Eckermann.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Eckermann fick ett varmt mottagande av sin pappa.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Henrik von Eckermann, 41, är historisk.

Och det är knappast en slump. 

En tidig insikt om sina egna begränsningar, målmedvetenhet och extrem disciplin ligger bakom VM-succén.

– Jag kände tidigt att alkoholen var ett gift för min kropp, säger han.

Först tog det svenska hopplandslaget, bestående av bröderna Peder och Jens Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann ett historiskt VM-guld.

Den sistnämnde följde sen upp succén med ett individuellt guld i Danmark. 

Även det historiskt.

– Det har varit så mycket känslor de senaste dagarna, först en tomhet, bara skönt att det var över på något sätt, säger en omtumlad von Eckermann när SportExpressen möter upp honom på Arlanda.

– Men nu börjar det sjunka in. Det är verkligen en helt otrolig känsla.

Runt halsen hänger två guldmedaljer.

– Jag är otroligt stolt över de här, men det har inte blivit så mycket firande. Det blev väldigt sent i går. Jag får ta igen det senare.

Mästerskapet avgjordes i danska Herning.

Det märkte Henrik von Eckermann knappt av.

– Det var som att vi tävlade i Sverige. Det var otroligt mycket svensk publik, så det var jättekul, säger han och fortsätter:

– Särskilt med tanke på pandemin. I Tokyo (där Sverige vann OS-guld i lag) var det väldigt tomt och ingen stämning. Nu var det en otrolig stämning.

Njuter av det stora intresset

Det svenska hopplaget följde alltså upp OS-guldet med ett VM-guld i lag och ett guld individuellt.

En framgång som saknar motstycke i svensk historia och som förhoppningsvis kommer locka ännu fler till sporten. Henrik von Eckermann har märkt av, och njuter av, det stora intresset som funnits för hopplandslaget under de senaste åren.

– Framgångarna är otroligt viktiga för sportens utveckling. Framgång föder framgång och vi hoppas som alla andra att vår sport ska växa, att fler ska få upp intresset för den och förstå hur underbar den är.

Ni vann Jerringpriset efter OS-guldet. Nu måste ni vara storfavoriter igen?

– Jag är bara väldigt glad över vår prestation, säger von Eckermann.

Han skrattar till.

– Det här har jag jobbat för hela livet. Det är det som är viktigt för mig. Medaljerna är en sak, men allt som sitter i mitt huvud, vägen till målet, det är det som betyder mest.

41-åringen kommer få anledning att återkomma till det där.

Bakom framgångarna ligger decennier av stenhårt arbete, målmedvetenhet och disciplin. Han beskriver en arbetsvecka med fasta rutiner. Uppstigning halv sju varje dag, frukost och sen träning med hästarna fram till lunch.

Hästen King Edward är för övrigt bland det första han ser när han vaknar.

Genom ett fönster i lägenheten ser han rakt in i hästens box.

Därför avstår von Eckermann från alkohol

Dessutom har von Eckermann aktivt valt att avstå från alkohol, allt för att optimera sina förutsättningar.

– Han är en superidrottsman! Han är otroligt noga och han kommer bara dricka vatten i kväll, för han vet att snart är det på't igen. Han skulle aldrig tillåta oss att ta en öl på kvällen, sa Jens Fredricson efter lagguldet.

Har du alltid varit så här disciplinerad, eller har det kommit längs vägen?

Svaret kommer snabbt.

– Jag har alltid varit väldigt disciplinerad. Det är lite det jag har levt på. Jag har aldrig sett mig som en talang eller så, mer som en arbetare. Jag har hela tiden haft mina mål som jag strävat efter, sen har jag försökt göra allt bättre och bättre.

– Det är receptet jag levt efter. Aldrig ge upp och ta med sig saker från motgångar.

Hur gammal var du när du insåg det där, att du behövde jobba hårdare än andra?

– Det insåg jag redan som liten, absolut. Man tittade på andra och kunde tänka ”De är mycket bättre än vad jag är”. Men jag kan jobba, det visste jag tidigt. Och jag ska jobba hårt tills det går.

En väldigt mogen insikt hos ett barn?

– Det har varit så ända från början. Jag har alltid varit så, att viljan att jobba hårt varit väldigt stark. Det är klart att det har funnits stunder då man känt ”Det här går inte”. Men då har man tagit sig samman och jobbat ännu hårdare.

Von Eckermann: ”Ett gift för min kropp”

Som ung testade Henrik von Eckermann, som många andra ungdomar, alkohol.

Han insåg dock tidigt att det inte var något för honom.

Av flera anledningar.

– Jag tycker att vi är precis som vilka elitidrottare som helst. Speciellt i vår idrott så är koncentrationen extremt viktig. Det händer saker väldigt snabbt i och med att vi handskas med djur. Det är tiondelar av en sekund det handlar om. Därför måste man vara alert och ha en bra fysik. Annars följer inte huvudet med heller.

Han fortsätter:

– Sen har jag aldrig gillat alkohol. Jag har aldrig tyckt att det varit gott. Och jag kände tidigt att det var gift för min kropp. Jag mår inte bra av det. Så det var inget svårt beslut. Jag försöker hålla en sund levnadsstil. Jag hoppas att jag, när jag är äldre, kan vara fit och hålla på med det jag vill.

Henrik von Eckermann efter VM-guldet.
Foto: SVT

Men det finns undantag.

Efter OS-guldet blev det något glas och på podiet i Herning blev det en symbolisk klunk från champagneflaskan.

Det gick dock inget vidare och det mesta hamnade utanför.

Henrik von Eckermann skrattar när han ser bilden.

– Ja, men du ser ju. Där gick det inte så bra. Det fastnade i halsen. Efter OS firade vi lite, men då mådde jag dåligt dagen efter. Då känner man återigen ”det är bättre att låta det vara”.

Henrik von Eckermanns pappa Hans var på plats för att ta emot sin son på terminalen.

Han delar lagkamraternas bild av en elitidrottsman ut i fingerspetsarna.

– Oh, ja. Han har egentligen alltid varit sådan, men jag tror att det hände något när han som ung flyttade till Tyskland. Han fick världens bästa skolning där och jag minns första dagen vi besökte honom där nere. Då var han väldigt noga med att alla skulle ta av sig skorna i lägenheten. Så hade han inte varit tidigare, säger han och skrattar.

Hans von Eckermann avslutar:

– De här dagarna har varit helt fantastiska, men väldigt nervösa. Tankarna har gått fram och tillbaka. Han skriver in sig i historieböckerna, hur roligt är inte det? Men för oss i familjen.. det är bland det mest fantastiska saker som kan hända ens son. Jag är så otroligt stolt och överlycklig.

TV: Hör reportern Viktoria Berggrens ord om VM-guldet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.