Henrik von Eckermann gav Sverige en flygande start

von Eckermann och King Edward har nu gjort två felfria rundor.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Efter torsdagens runda var han otroligt nöjd med sin häst.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

HERNING. Henrik von Eckermann och King Edward flyger fram.

Det gör också Peder Fredricson och All In.

Efter andra dagen leder Sverige fortfarande lagtävlingen. 

– Att alla de här ryttarna är tillsammans just nu med de här hästarna är härligt att få uppleva, säger Peder Fredricson.

Inför den andra dagen i VM för hoppryttarna var Sverige i ledningen i lagtävlingen.

Först ut i det svenska laget var Henrik von Eckermann och King Edward, som låg femma individuellt efter tidshoppningen. De stod för en felfri runda och gav Sverige bästa möjliga start.

– Det var en perfekt runda. 10 av 10. Både från mig och från hästens sida. Det var otroligt skönt, säger han.

Vad var det som var perfekt?

– Allting, från början till slut. Bra rytm, hästen hoppar avstämt, perfekt innanför maxtiden. Det var perfekt. Jag skulle inte ändra på någonting och jag fick göra det igen.

Hyllar laget: ”Otrolig bedrift”

Det var en lång banan med 14 hinder och 17 språng – vilket tar på hästarna. Men när von Eckermann hoppade såg det oförskämt enkelt ut.

– Det är så långt ifrån självklart vad vi gör. Det är en otrolig bedrift. Nu pratar jag inte om mig, utan nu pratar jag om hela laget. Det ser så enkelt ut, men det är så långt ifrån enkelt och det är så stora hinder. Men sitter jag på hästen som jag gör och det funkar. Då ser det väldigt enkelt ut, säger han.

I går retade du dig för att du var bakom Martin Fuchs, vad tror du att du är efter i dag?

– Fortfarande bakom.

Peder håller Sverige i ledningen

Sverige hade ett tidigt startnummer och gick ut redan som lag nummer fem. Efter en felfri runda från Jens Fredricson kunde Peder Fredricson säkra en fortsatt ledning tidigt.

Det gjorde han också.

Utan problem lotsade han All In igenom banan felfritt. 

– Det flöt på bra måste jag säga. Men det känns aldrig smidigt och enkelt när man är på ett VM, ingenting är enkelt då. Men jag tyckte att All In kändes bra. Planen höll bra, vi hade bra rytm, bra flyt och det kändes som han var bra på tiden också.

Jens berättade han att han skulle ringa till Peder för att ge sina sista tips. Vad det handlade om ville han inte avslöja då. Det gjorde Peder efteråt i stället.

– Det är väldigt bra för då kan man diskutera. Jag såg att han till exempel fick sju språng efter trekombinationen och planen var att gå på sex. Då är det bra att höra om sex blev för långt eller hur det var, säger han.

Med tre nollor står Sverige kvar på sina 3.69 fel efter tidshoppningen och kommer leda lagtävlingen när det ska avgöras i morgon kväll.

Revansch för Baryard-Johnsson

Malin Baryard-Johnsson och Indiana hade en tung förstadag. I dag var de ute efter revansch – och fick det till viss del.

De tog sig nästan igenom hela banan felfritt men den sista bommen föll.

– Det är jäkligt surt. Om man tittar på rundan efter i går så känns det skönt att det var som det var i dag, men efter dagens runda är det väldigt surt att ha fyra fel, säger hon.

Malin och Indiana kom tillbaka efter mardrömmen i tidshoppningen.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Men axlarna var inte lika spända som efter gårdagens ritt och hon förklarar att det var stor skillnad på Indiana i dagens runda.

– Vi både glömde det som hade hänt i går. Jag kände att det var det viktigaste för mig. Jag har ju ridit henne på ett sätt i alla år och jag känner att jag inte kan gå in och göra på något annat sätt nu, utan verkligen försöka göra som jag brukar. Jag kände redan när jag hoppade en och två hinder att i dag är det mycket bättre. 

Tv: Så var första dagen på VM:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.