”Helt fruktansvärt, men så är det ju”

Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: JAN GYLLENSTEN / JAN GYLLENSTEN

Hon var den första svensk som gick till en VM-final i hoppning med stjärnhästen Mynta.

Men efter det har mästerskapsfamgångarna varit sparsamma, och 43-åringen berättar nu om valet att bygga upp något från grunden i stället.

– Jag har velat få till det men har inte fått till det, säger Lundbäck om tävlandet.

– Vet du vad jag gör just nu? Jag fångar två märrar som är brunstiga och sätta ihop dem med Myntas son, om du undrar varför jag låter lite disträ, säger Helena Lundbäck och skrattar högt i telefonen.

För nästan 20 år sedan var Helena Lundbäck en av de absolut starkast lysande stjärnorna inom svensk ridsport tillsammans med stoet Mynta. Som 24-åring hade Lundbäck klivit in i OS-laget i Sydney, och två år senare skulle hon göra det ingen svensk gjort förut, ta sig till final på VM.

Nu är det nästa generation hästar som finns i Lundbäcks stall, och Mynta är mamma till flera av dem. Med ihopsläppet med hingsten hoppas hon på barnbarn.

– De inte haft samma förmåga som Mynta hade. Hon hade en kropp där hon på nåt vis lyckades få in sina bakben och få en explosivitet. Hon kunde använda fart, och så smackade hon till och kom upp i luften, säger hon om sin häst som också belönades med ett lagsilver på samma VM som ekipaget tog sig till final i.

”Försökt bygga något tillsammans”

Efter VM blev det en till period i A-landslaget, den här gången med Erbblume, som precis som Mynta gick OS och VM, men inte med lika bra resultat.

Under tiden har hon tillsammans med maken och italienska landslagsryttaren Roberto Christofoletti byggt upp verksamheten utanför Norrköping.

– Vi har försökt bygga upp någonting tillsammans jag och Roberto, det är inte alltid helt lätt. När det finns en annan part att få till det så att det ska funka för båda parter och bli bra, säger Helena Lundbäck.

– Vi är inte riktigt där än, det är ganska mycket jobb fortfarande men det går sakta åt rätt håll. Så upplever jag det. Bit för bit kommer de på plats grejerna.

Hade du förväntat dig efter VM-succén att det skulle ta så lång tid att bygga upp nåt från grunden?

– Just då var nog min plan att den dagen jag inte skulle vara med i toppsporten skulle jag göra något helt annat. Då hade jag en sambo som inte höll på med hästar alls, men så träffade jag en annan som höll på med hästar och så fick jag lägga om det hela.

Just nu jobbar Lundbäck och maken på att få verksamheten att bära sig på flera plan. Det är avel, hästförmedling, coachning och så tävling. Här har hon blivit inspirerad av hur de gör i Italien, där tränare ofta hjälper sina kunder med hästarna även till vardags.

– I början var jag lite skeptisk mot det, för i Sverige vill man ju gärna göra mycket själv. Många som jobbar har inte tid att rida varje dag i veckan och då är det skönt att ha någon som sköter det åt dem. Då kan man ju även ha en annan karriär än hästjobb och få det bästa av två världar, säger Lundbäck.”Vill inte stå uttagen för att det inte fanns någon bättre”

Även om ingen av Myntas släktingar ännu nått samma nivå som sin mästerskapsmamma tror Lundbäck fortfarande på sportsliga framgångar.

– Det känns som att det kan vara på rätt väg. Jag har en häst som är lite trevlig så vi får väl se i år eller nästa år om den potentialen som jag hoppas finns i den faktiskt finns.

– Just nu är ju Sverige fantastiskt bra, jag tänkte att det skulle bli bra när Henrik blev förbundskapten. Det skulle vara skitkul att vara med när det är ett sånt bra gäng. 

Det kan inte vara det lättaste?

– Nej men det är det som är roligt. Inte fan vill jag stå uttagen för att det inte fanns någon bättre, man vill ju bli uttagen för att man är bra. Det finns bra tävlingar att tävla på även om man inte är med i mästerskap, men det är kul att vara med när Sverige är framgångsrikt på det här viset. 

Du har blivit mamma på vägen, har det påverkat den sportsliga satsningen?

– Det var inte det, jag har velat få till det men har inte fått till det. Hästarna har inte legat riktigt där man ville vara. Att det tar så lång tid är helt fruktansvärt men så är det. Lite mer bitar på plats, men det rullar just nu.


Helena Lundbäck

Född: 15 mars 1976

Bor: Norrköping

Familj: Mannen Roberto Christofoletti, dottern Giselle.

Tidigare topphästar: Mynta, Madick, Erbblume

Nuvarande topphästar: Sportman, Caipirinha, Soprano

Mästerskap:
OS i Sydney 2000, 33:a individuellt, 7:a i lag med Mynta

VM i Jerez 2002, 4:a individuellt, silver i lag med Mynta

OS i Hongkong 2008, 39:a individuellt, 6:a i lag med Erbblume

VM i Lexington 2010, 83:a individuellt, 6:a i lag med Erbblume

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.