Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Har betytt väldigt mycket för mig”

Irma Karlsson och Ida van de Bisschop under torsdagens tävlingar i Falsterbo Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Irma Karlsson satsar på att slå sig in i landslaget. Foto: Julia Navrén

Irma Karlsson är vid 25 års ålder redan ett välbekant namn på de stora arenorna i Sverige och internationellt.

I Falsterbo rider hon de femstjärniga tävlingarna – och hon är med på den långa listan till VM.

För två år sedan var Irma Karlsson i Falsterbo senast, då red hon liksom nu de femstjärniga klasserna. Skillnaden är att 2018 är ett VM-år och Irma har två hästar på högsta internationella nivå.

– Jag tycker det är väldigt roligt att vara aktuell framför allt. Jag vet med mig själv att om jag börjar tänka på det så kommer jag inte vara den ryttaren jag är i normala fall, säger Irma Karlsson om sina VM-förhoppningar.

Karlsson har varit framgångsrik från början men hennes satsning fick ett lyft när hon flyttade från sitt barndomshem i norra Sverige till Hörby i Skåne. Hennes satsning gick parallellt med dåvarande pojkvännen, landslagsryttaren Douglas Lindelöw. Efter att de gjorde slut fortsätter Irma att träna för Lindelöws mamma Agneta Lindelöw.

– De har betytt jättemycket för mig, och gör fortfarande. Inte bara med ridningen, utan om att resa med och skötsel av hästar, hur man ska sköta ett företag, allt. Det är en väldigt stor del av min framgång.

Har du någon kontakt med Douglas?

– Vi är ibland på samma tävlingar, men har väl inget samarbete skulle jag säga. Men jag är glad för hans skull och jag gissar att han är glad om det går bra för mig.

”Hon har allt du behöver”

Irma har två hästar som båda skulle kunna vara aktuella för ett eventuellt mästerskap. De har både den kapacitet so krävs för att gå hela vägen, menar Irma, men är trots det ganska olika.

– Ida är väldigt försiktig, atletisk, explosiv och nervig. Hon har egentligen allt du behöver, men sen måste man kanske stryka henne lite medhårs. Hon är ändå en speciell häst, men lyckas man få ihop allt som man vill så har hon allt som man behöver. 

– Chacconu är en väldigt positiv häst, han är alltid glad och försöker alltid sitt bästa. Han är ju mer en sån som hoppar stora hinder, men han kanske inte är lika snabb som Ida då.

Äger sina egna hästar

Hon äger båda hästarna själv via sitt företag Irmelin AB, en situation Karlsson är nöjd med.

– Det känns tryggt, för det är jag som äger min egen satsning. Jag behöver inte vara rädd för att de ska säljas. Sen en dag kanske man måste sälja för att man inte har ekonomisk möjlighet att behålla men jag kan i varje fall göra valet själv.

Irma har tidigare ridit i lag, men på trestjärnig nivå. Den här säsongen har hon fått tagit ett kliv upp och varit en del av det femstjärniga laget.

– Det är stor skillnad. De bästa ryttarna är ju där och det är ju en rolig upplevelse att kunna vara där bara. Sen är ju jag så att är man där vill man ju vara väldigt bra, när man får chansen vill man förvalta den väl och göra så bra man kan.

– När jag var i Samorin så kände man efteråt att det inte var så långt borta. Det är en väldigt bra känsla, när jag sköter mig och allt stämmer så är det inte omöjligt.

Irmas hästar

Chacconu
Valack, 10 år e. Chacco-Blue - e. Perhaps van het Molenvondel

Tävlat 1.60, står över Falsterbo

 

Ida van de Bisschop

Sto, 10 år e. Kashmir Van Schuttershof - Papillon Rouge

Irmas förstahandsval om det snackas VM-plats

 

Balahe

Sto, 16 år e. Baloubet de Rouet - e. Flamingo

Speedhäst som ska gå derbyt i Falsterbo

 

Chacco Stara
Sto, 9 år e. Chacco Blue - Converter
Yngre förmåga, går kringklasserna i Falsterbo

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!