Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter filmen: Stjärnan utreds för djurplågeri

Foto: LEONIEHORKY / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den fyrfaldige OS-guldmedaljören Ludger Beerbaum har hamnat i blåsväder.

Videoklipp från hoppryttarens verksamhet visar hur tysken använder en smärtsam och otillåten träningsmetod, så kallad barrering, på hästarna.

Det är den tyska tv-kanalen RTL som publicerat videoupptagningar från Beerbaums träningar. Klippen visar hur Beerbaum och hans medarbetare använder sig av barrering, en otillåten träningsmetod som utsätter hästarna för smärta i syfte att få dem att hoppa högre eller bli mer försiktiga över hindren.

Tidningen Ridsport skriver att det är en person med insyn i Beerbaums verksamhet som ligger bakom videoklippen.

Efter att nyheten briserade stängde Beerbaums team ner samtliga sociala medier. Stjärnryttaren har än så länge avböjt att kommentera anklagelserna.

Det tyska ridsportförbundet har meddelat att de ska analysera filmmaterialet för att sedan besluta hur de ska gå vidare i ärendet.

Beerbaum har varit huvudmål för en skandal tidigare. I OS i Aten 2004, efter att Tyskland vunnit lagfinalen, testade hans häst Goldfever positivt för den otillåtna substansen betamethason.

Det innebar att de tyska guldmedaljörerna fråntogs segern, vilket i sin tur gjorde att Sverige flyttades upp till silverplats i efterhand.

Henrik von Eckermann tar avstånd

Svenske storstjärnan Henrik von Eckermann driver i dag en egen verksamhet i Nederländerna tillsammans med Janika Sprunger. Han var dock i flera år innan dess anställd som beridare hos Beerbaum.

von Eckermann väljer nu att ta avstånd från agerandet i filmerna.

”Jag kan inte uttala mig om vad andra ryttare gör eller inte gör. Jag kan bara svara för hur jag hanterar och tränar mina hästar. Men jag tar verkligen avstånd från all form av otillåten träning. För mig är hästarnas välmående det allra viktigaste och vi jobbar 24 timmar om dygnet för att våra hästar ska må bra”, skriver han till Hippson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.