Peder med hästen H&M Carat Desire hemma på Grevlundagården. Foto: Louise Andersson
Peder med hästen H&M Carat Desire hemma på Grevlundagården. Foto: Louise Andersson

Fredricson: ”Vet aldrig – jag kanske befinner mig i slutet”

Publicerad

Ett OS-silver, ett EM-guld, två Jerringpris och en skadad All In. Men Peder Fredricson tror att ekipaget har större bragder att åstadkomma, i VM till exempel.

– Varje gång man gör en riktigt bra prestation så höjs ribban och det krävs ännu mer för att man ska bli nöjd, säger han.

De senaste två åren har han kammat hem två Jerringpris, ett OS-silver och ett EM-guld. Meriter som till och med för Peder Fredricson själv är svåra att toppa. 

– Tävlingsmässigt är det inte helt lätt att slå förra årets resultat, inte förrförra årets heller, säger han.

Hans största bragder både sporrar honom till mer och sätter en högre prestationspress.

– Varje gång man gör en riktigt bra prestation så höjs ribban och det krävs ännu mer för att man ska bli nöjd.

Fredricson provhoppar hästen Charlie Foto: Louise Andersson / SportExpressenFredricson provhoppar hästen Charlie Foto: Louise Andersson / SportExpressen
Fredricson provhoppar hästen Charlie Foto: Louise Andersson / SportExpressen
En flygande start på relationen mellan Fredricson och hästen Charlie Foto: Louise Andersson / SportExpressenEn flygande start på relationen mellan Fredricson och hästen Charlie Foto: Louise Andersson / SportExpressen
En flygande start på relationen mellan Fredricson och hästen Charlie Foto: Louise Andersson / SportExpressen

Hoppas på en senare pik

Om han själv får bestämma så är inte karriärpiken nådd, då Fredricson ser en lika lång karriär framför sig som bakom.

– Man vet aldrig. Jag kanske befinner mig i slutet av den men jag hoppas jag är mitt i den. 

Motivationen är det i alla fall inget fel på hos Fredricson som oavsett tävlingsutsikter ser fortsatt njutning i arbetet med hästarna hemma på Grevlundagården. 

– Om resultaten blir bättre eller sämre nu det får framtiden utvisa. 

Ryttar-VM i Tryon

Denna ödmjuka inställning avser han dock utan tvekan att ta med sig till Ryttar-VM i Tryon, USA i september.

– Vi sätter VM som ett mål sen gör man en bra plan så att man förhoppningsvis är bra förberedd när det är dags.

Med sig över Atlanten hoppas han ha med sig sin OS- och EM-stjärna H&M All In, en önskan som inte är helt oproblematisk.

Senaste gången All In tävlade var nämligen i oktober i fjol, då valacken och Fredricson tog hem Elmina Grand Prix. Sedan dess har stjärnhästen, även känd som ”Allan” begränsats till vila och rehabilitering av en varm has.

Stjärnhästen H&M All In är tillbaka i träningFoto: Louise Andersson

”Det är inte omöjligt att det ska kunna gå”

Först under våren med en förbättrad skadeprognos är han tillbaka i träning.

– Det känns jättekul att ha honom i gång. 

– Vi får ta en månad i taget och hur han mår får avgöra hur träningen läggs upp. 

Än återstår trots allt fyra månader tills VM drar i gång. Ett sent mästerskap, vilket Fredricson tror är gynnsamt för dem som ekipage.

– Om allting går bra, han håller sig skadefri och läkt ihop bra så är det inte omöjligt att det ska kunna gå. 

”De flesta vet att han inte är till salu nu”

Under ett besök i Schulman Show berättade Fredricson om hur buden regnade in och satte en prislapp omkring 100 miljoner kronor på All In inför OS i Rio.  

Skadan åt sidan så varken tror eller hoppas Fredricson samma hysteri väntar kring All In inför VM.

– Nu tror jag de flesta vet att han inte är till salu och jag är väldigt tacksam för ägarna som behåller honom.

Om det skulle visa sig att All In inte är just all in till VM, har Fredricson några reserver i åtanke. Hästar vid namn HM Christian K och Hansson WL.

https://www.facebook.com/expressenridsport/photos/a.170217743690506.1073741828.170214027024211/170217530357194/?type=3&theater
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag