Peder Fredricson, Sverige Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNPeder Fredricson, Sverige Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Peder Fredricson, Sverige Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Peder Fredricson på All In Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNPeder Fredricson på All In Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peder Fredricson på All In Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisen Bratt Fredricson pussar sin man Peder Fredricson, Sverige, efter att han tagit guld i den individuella hoppfinalen Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅNLisen Bratt Fredricson pussar sin man Peder Fredricson, Sverige, efter att han tagit guld i den individuella hoppfinalen Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Lisen Bratt Fredricson pussar sin man Peder Fredricson, Sverige, efter att han tagit guld i den individuella hoppfinalen Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Guldkyssen: "Har inte riktigt fattat"

Publicerad

GÖTEBORG. Peder Fredricson pallade för trycket inför hemmapubliken.

Tillsammans med sin All In hoppade duon hem Sveriges första guld under ridsport-EM i Göteborg.

Guldet bärgades efter stor dramatik under hoppfinalens sista hinder.

– Det är väldigt mycket olika känslor, blandade, säger Fredricson.

Peder Fredricsons resa fram till finalen har varit spikrak med ledning från dag ett. 

Och i finalhoppningen så upprepade Fredricson och All In bedriften igen. Guldet på hemmaplan säkrades – efter stor dramatik.

I den första finalrundan, av två, gjorde All In publiken nervös när han var i och klånkade i en bom. Men bommen låg kvar, och ekipaget red felfritt i mål. 

– Jag tyckte hästen hoppade bra. Men det är fjärde dagens hoppning och hästarna är inte som första dagen, det måste man ha klart för sig. Det krävs helt andra skills från ryttarnas sida, du måste rida med extrem precision och motivera hästen på ett sätt att den använder energin rätt, säger Jens Fredricson, ryttare och Peders bror, efter den första rundan.

"Väldigt lyckligt"

I andra finalrundan hade svensken råd med både ett tidsfel och rivning – och det blev dramatiskt till slut. På det tredje sista hindret rev ekipaget och var tvungna att vara felfria i slutet. Men svensken pallade för trycket och höll undan till seger. 

– När du har en häst som all in är du väldigt lycklig att han kan vinna en tävling som den här, han förtjänar verkligen att vinna här, säger Peder Fredricson.

Han kände av pressen, men lyckades återigen hantera nerverna.

– Jag visste att det skulle bli press här, att rida EM i Sverige.  Men samtidigt visste jag vad jag skulle göra, säger Fredricson.

– Du njuter inte av pressen men du måste vara bekväm med den och inte låta den nå dig. Försöka göra alla förberedelser rätt och leverera. Men det är en lång vecka och hårt jobb. Det är ett så lätt att ett hinder trillar och det är därför jag är så lycklig att jag kan ge min häst den här guldmedaljen. 

Under nationalsången såg Peder Fredricson närmast rörd ut. Själv säger han att det är mycket känslor.

– Man är lite tom nästan, man har varit så fokuserad och koncentrerad. Så byts den känslan väldigt fort mot andra känslor. Det är väldigt mycket olika känslor, blandat, säger han. 

– Man slappnar av, andas ut. Jag är väldigt nöjd samtidigt som jag är lite tom, trött, glad och exalterad. Allt i ett. 

"Han levererar alltid"

Vid sidan om har hustrun Lisen Bratt Fredricson funnits som bollplank. För några dagar sedan berättade hon för Sport-Expressen att hon inte kunde vara så glad som hon ville under medaljceremonin på OS i Rio, eftersom hon själv gått in i en tävlingsbubbla. Nu har EM-segern inte helt sjunkit in. 

– Det är fantastiskt, så klart. Men jag har fortfarande inte riktigt fattat, säger Lisen Bratt Fredricson.

Ville han veta hur det gått för de föregående ryttarna?

– Nej, det ville han inte veta, alls. Men jag tycker att Peder höll ihop nerverna jättebra.

Hur ska ni fira?

– Vi har inte hunnit fundera på det men det ska vi självklart göra. Det lär bli en hel del champagne.

Efter EM-guldet verkar hyllningarna till Peder Fredricson inte ta slut. 

– Peder är en otrolig idrottsman, ett föredöme för alla. Han har en extrem förmåga att fokusera och "rise to the challenge". Han tycker om att utmana sig själv. Han är i ett med sig själv och med sin häst, säger Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Även lagkamraten Douglas Lindelöw hyllar kollegan.

– Ja, vad ska man säga om Peder. Som ryttare levererar han alltid när det ska göras och de är ett väldigt samspelt ekipage med mycket rutin. Det är fantastiskt, men jag är inte alls förvånad, säger han.

Relaterade ämnen
Lotten Engbom

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag