Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldkyssen: "Har inte riktigt fattat"

Peder Fredricson, Sverige
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Peder Fredricson på All In
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisen Bratt Fredricson pussar sin man Peder Fredricson, Sverige, efter att han tagit guld i den individuella hoppfinalen
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Peder Fredricson pallade för trycket inför hemmapubliken.

Tillsammans med sin All In hoppade duon hem Sveriges första guld under ridsport-EM i Göteborg.

Guldet bärgades efter stor dramatik under hoppfinalens sista hinder.

– Det är väldigt mycket olika känslor, blandade, säger Fredricson.

Peder Fredricsons resa fram till finalen har varit spikrak med ledning från dag ett. 

Och i finalhoppningen så upprepade Fredricson och All In bedriften igen. Guldet på hemmaplan säkrades – efter stor dramatik.

I den första finalrundan, av två, gjorde All In publiken nervös när han var i och klånkade i en bom. Men bommen låg kvar, och ekipaget red felfritt i mål. 

– Jag tyckte hästen hoppade bra. Men det är fjärde dagens hoppning och hästarna är inte som första dagen, det måste man ha klart för sig. Det krävs helt andra skills från ryttarnas sida, du måste rida med extrem precision och motivera hästen på ett sätt att den använder energin rätt, säger Jens Fredricson, ryttare och Peders bror, efter den första rundan.

"Väldigt lyckligt"

I andra finalrundan hade svensken råd med både ett tidsfel och rivning – och det blev dramatiskt till slut. På det tredje sista hindret rev ekipaget och var tvungna att vara felfria i slutet. Men svensken pallade för trycket och höll undan till seger. 

– När du har en häst som all in är du väldigt lycklig att han kan vinna en tävling som den här, han förtjänar verkligen att vinna här, säger Peder Fredricson.

Han kände av pressen, men lyckades återigen hantera nerverna.

– Jag visste att det skulle bli press här, att rida EM i Sverige.  Men samtidigt visste jag vad jag skulle göra, säger Fredricson.

– Du njuter inte av pressen men du måste vara bekväm med den och inte låta den nå dig. Försöka göra alla förberedelser rätt och leverera. Men det är en lång vecka och hårt jobb. Det är ett så lätt att ett hinder trillar och det är därför jag är så lycklig att jag kan ge min häst den här guldmedaljen. 

Under nationalsången såg Peder Fredricson närmast rörd ut. Själv säger han att det är mycket känslor.

– Man är lite tom nästan, man har varit så fokuserad och koncentrerad. Så byts den känslan väldigt fort mot andra känslor. Det är väldigt mycket olika känslor, blandat, säger han. 

– Man slappnar av, andas ut. Jag är väldigt nöjd samtidigt som jag är lite tom, trött, glad och exalterad. Allt i ett. 

"Han levererar alltid"

Vid sidan om har hustrun Lisen Bratt Fredricson funnits som bollplank. För några dagar sedan berättade hon för Sport-Expressen att hon inte kunde vara så glad som hon ville under medaljceremonin på OS i Rio, eftersom hon själv gått in i en tävlingsbubbla. Nu har EM-segern inte helt sjunkit in. 

– Det är fantastiskt, så klart. Men jag har fortfarande inte riktigt fattat, säger Lisen Bratt Fredricson.

Ville han veta hur det gått för de föregående ryttarna?

– Nej, det ville han inte veta, alls. Men jag tycker att Peder höll ihop nerverna jättebra.

Hur ska ni fira?

– Vi har inte hunnit fundera på det men det ska vi självklart göra. Det lär bli en hel del champagne.

Efter EM-guldet verkar hyllningarna till Peder Fredricson inte ta slut. 

– Peder är en otrolig idrottsman, ett föredöme för alla. Han har en extrem förmåga att fokusera och "rise to the challenge". Han tycker om att utmana sig själv. Han är i ett med sig själv och med sin häst, säger Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Även lagkamraten Douglas Lindelöw hyllar kollegan.

– Ja, vad ska man säga om Peder. Som ryttare levererar han alltid när det ska göras och de är ett väldigt samspelt ekipage med mycket rutin. Det är fantastiskt, men jag är inte alls förvånad, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.