Fick medalj – efter en timmas väntan

Foto: /IBL / /IBL
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästan en timmas nervös väntan – men det var det värt. Louise Etzner Jakobsson tog EM-brons i paradressyrens grad 4.

En medalj hon inte vågade hoppas på i onsdags när hästen Zernard inte var sig alls lik.

– Jag var förtvivlad och undrade hur jag skulle bära mig åt i dag, men det gick ju, säger Etzner Jakobsson.

Två domare hade henne på silverplats, tre på bronsplats. Procenten 72,902 räckte inte för att ta sig förbi nederländskan Sanne Voets (76,659) och belgiskan Manon Claeys (73,805) och frågan var om det skulle räcka till medalj.

Brittiskan Nicky Greenhill var enda ryttare kvar – och hon startade först 45 minuter efter övriga startfältet. Varför? Hon är blind och reglerna säger att hon ska ha framridningen för sig själv och hästen. Men Greenhill lyckades inte tränga sig in på prispallen.

Hon stannade på 69,537 procent.

– Det var en fantastiskt fin häst och jag är så imponerad. Tänk att vara helt blind och kunna rida så. Hon var nästan i staketet en gång och då blev jag jättenervös. En duktig ryttare och en jättefin häst, så det var nervöst för mig.

"Revansch"

Till silvret och bronset i Göteborgs-EM 2017 kan Etzner Jakobsson nu lägga ytterligare en EM-bronsmedalj till samlingarna.

– Inuti mig betyder det jättemycket eftersom det var så hemskt i höstas (Zernard fick fång och ekipaget fick utgå ur VM i Tryon). Det känns som en sån revansch, säger hon.

Det var inte den perfekta ritten hon och Zernard bjöd på, men det har sina förklaringar. Den långa resan satt kvar i Zernard under onsdagens träning.

– Han var tusen gånger bättre än i går. Då satt hela resan i honom och han var så trött.

Men när det väl gällde fick Etzner Jakobsson fart på valacken.

"Jättenöjd"

– Jag är jättenöjd med allt utom med haltryggningen. Den har vi haft fruktansvärt svårt för och så har han blivit så himla duktig. På framridningen har han haft jättefina ryggningar och jag får ta på mig att det inte blev bra. Jag tror att det är jag som lägger på lite spänning.

– Det är mitt fel.

Nästa medaljchans kommer på söndag, i det fria programmet. Där rider den färska bronsmedaljören till tonerna från musikalen Hair.

– Jag får se till att göra det bättre då. Jag tycker jättemycket om den musiken. Jag hoppas också att jag kommer att vara lugnare inombords.

Nu har Louise Etzner Jakobsson tagit medaljer i Paralympics 2016 och i två raka EM.

– Jag är jättestolt. För några år sedan (efter fallolyckan där hon spräckte skallen och drabbades av en hjärnblödning) trodde jag inte att jag någonsin skulle kunna trava igen eller rida ett dressyrprogram igen. Jag måste ibland påminna mig om det eftersom jag ställer så höga krav på mig själv.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.