Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen som kan ta över hela landslaget

Olivier Philippaerts.
Foto: Josefin Johansson/ Expressen
Foto: Daniel Reinhardt / TT NYHETSBYR¿N
Foto: Norbert Scanella via www.imago-images.d / www.imago-images.de
Foto: Andreas Gora via www.imago-images.de / www.imago-images.de
Foto: Michael Baucher via www.imago-images.de / www.imago-images.de

Kommer det belgiska hopplandslaget domineras av en och samma familj inom några år? 

Det är faktiskt inte helt osannolikt. 

Tidigare toppryttaren Ludo Philippaerts fyra söner satsar alla mot världseliten. 

– Vårt mål är att alla ska finna rätt hästar så att vi kan åka till de största tävlingarna, säger Olivier Philippaerts, 27. 

När Ludo Philippaerts var på toppen av sin karriär så hann han med att vinna världscupsfinalen i Mechelen 2008 och deltog även i OS vid fyra tillfällen. Men frågan är om inte den belgiske ryttaren, född i Genk, har den bästa tiden framför sig? 

Hans fyra söner, tvillingbröderna Olivier och Nicola, 27, Thibault, 20 och Anthony, 18, siktar alla på att gå i pappas fotspår och har redan nu lovande karriär som ryttare. 

SportExpressen har träffat Olivier Philippaerts för att prata om framtiden för honom själv och hans tre brorsor. 

– Vi är totalt fyra bröder och eftersom att pappa har ridit så har vi alltid hållit på med hästar genom hela våra liv. Jag har alltid följt med på tävlingar och när vi var yngre så var det han som försåg oss med de rätta ponnyerna och bra tränare. För oss har det verkligen varit en enorm fördel att han har varit ryttare. 

”Vi har 55 hästar” 

År 2015 knöt svenska klädjätten H&M upp tvillingbröderna Olivier och Nicola i samma ambassadörskap som Peder Fredricson och Malin Baryard-Johnson. Något som varit värdefullt stöd, berättar Olivier Philippaerts. 

– Vi har två väldigt duktiga lagkompisar i Malin och Peder. De har så mycket erfarenhet och har vunnit så mycket stora tävlingar. För mig känns det otroligt att jag får chansen att lära mig så mycket av dem.

Hemma i Belgien driver familjen Philippaerts ett stort tävlingsstall. Och det krävs resurser för att hålla i gång fyra ryttare med världseliten i sikte. 

– Ja absolut, jag tror att vi har 55 hästar som vi arbetar med och vi kommer förmodligen att behöva fler i framtiden. Det är verkligen ett stort företag som kräver en ordentlig organisation. 

Drömmen om samtliga i landslaget

Olivier är med i EM, tillsammans med småbrorsorna Thibault och Anthony – som tävlar i juniorklassen respektive i den för young riders. Men för att visa upp sig på mästerskap krävs rätt hästmaterial. 

– Det enda problemet är att vi behöver mycket hästar. Vi behöver erfarna hästar som kan hoppa femstjärniga tävlingar, vi måste arbeta hårt och försöka att hitta rätt häst för varje ryttare, säger Olivier Philippaerts och fortsätter: 

– Det är väldigt svårt. Alla vill ha samma hästar och vi försöker att hitta dem när de är unga och sedan producera dem. Det är det enda sättet. 

Tror du att vi får se er samtliga i landslaget en dag? 

– Det jobbar vi för. Vårt mål är att alla ska finna rätt hästar så att vi kan åka till de största tävlingarna, vi får se om det är möjligt, vi ska göra allt för att försöka i alla fall. Det skulle vara roligt att rida Nations Cup ihop. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.