Therese Nilshagen och Dante Weltino på EM i Göteborg. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNTherese Nilshagen och Dante Weltino på EM i Göteborg. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Therese Nilshagen och Dante Weltino på EM i Göteborg. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Therese Nilshagen Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅNTherese Nilshagen Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Therese Nilshagen Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
EM-brons med laget Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /EM-brons med laget Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
EM-brons med laget Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Thereses otroliga resa – tack vare svenska folket

Publicerad

Therese Nilshagen är 34-åringen som slog igenom inför hela Sverige på EM i dressyr i Göteborg i augusti. Hon har gått den hårda skolan, från ridskoleelev till den absoluta toppen. 

Nu visar svenska folket sin uppskattning på det finaste av sätt.

– Det är verkligen fantastiskt, säger Therese Nilshagen.

Hon är 34 år gammal, har bott i Tyskland sedan hon var 20 och nådde högsta nivån i dressyr för två år sedan. Tillsammans med den svarta hingsten Dante Weltino dansade hon sig till en individuell fjärdeplats på EM i Göteborg, hennes första mästerskap någonsin.

– Det är sån himla häftig känsla att känna att svenska folket står så pass mycket bakom en även fast jag är så okänd. Jag kände ett sånt oerhört stöd och får verkligen tacka svenska folket för det, säger Therese Nilshagen.

När SportExpressen får tag i Therese har hon precis suttit av en häst och har några minuter över till det är dags för att sitta upp på nästa. Jobbet på toppdressyrstallet Lodbergen har hon haft i fem år, men när hon först kom till Tyskland var det på en betydligt lägre position.

– Jag slutade på ridskola när jag var 19, sen kom den här chansen med Tyskland. Då hade jag aldrig tävlat stor häst, det var bara att kavla upp ärmarna och lära sig att rida, säger Nilshagen.

"Väldigt lång process"

Hon jobbade sig upp, från hästskötare som på sin höjd fick värma upp ett par hästar om dagen till den toppnivå hon är på i dag.

– Det är en väldigt lång process. Man måste ha mycket tålamod, mycket vilja och det tar tid, säger Nilshagen.

Resultatet av dessa fjorton år som beridare utomlands är det vi fick se på EM i Göteborg i augusti, en bronsmedalj med laget, bästa svensk och nya rekordpoäng i varje start för Nilshagen och Dante Weltino.

– På den nivån jag rider nu har jag ridit i två år tillbaka och det är ju nu jag fått mitt genombrott. Men annars har man ju blivit bättre och bättre hela tiden absolut. Men det tar tid alltså, det är bara så, säger Nilshagen.

Crowdfunding startad

Hennes envishet och vilja har inspirerat många svenskar, däribland hästuppfödaren Ulrika Jacobs, som följt Nilshagens EM-resa.

– Lyckan hade ett litet gruskorn och det var ju att det hade varit ännu roligare om hon hade ridit på en svensk häst, säger Ulrika Jacobs.

Ulrika Jacobs gjorde slag i saken och använde sig av ett välbekant verktyg inom ridsporten, crowdfunding, som tidigare bland annat hjälpt OS-stjärnan Sara Algotsson-Ostholt att behålla sin topphäst. Förhoppningen är att Nilshagen, som aldrig ägt en tävlingshäst, ska kunna köpa ett föl på den svenska elitfölauktionen i oktober. Det dyraste fölet förra året gick för nästan en halv miljon kronor.

– Det vore så kul tycker jag om vi kunde få de bästa ryttarna i Sverige att rida på de bästa svenska hästarna, säger Jacobs.

Inspiration för ungdomar

Jacobs tror att Nilshagen kommer betyda mycket för alla unga svenska ryttare med stora drömmar.

– Hon har inga föräldrar som försett henne med hästar från dag ett utan hon har gått den där ridskolevägen som är unik för Sverige. Hon kommer bli en stor idol för de svenska ungdomarna, säger Jacobs.

Nilshagen själv är hedrad över förtroendet, och ser fram emot att tävla svenskt.

– Det känns väldigt ärofyllt och ska jag försöka göra mitt allra bästa. Det vore kul om man kunde ge tillbaka något till alla som stöttar och hejar, det är verkligen fantastiskt, säger Nilshagen.

Crowdfundingen för Nilshagens nya föl startade för tre dagar sedan och redan har över 200 donationer kommit in. Den pågår till klockan 16 på auktionsdagen, den 6 oktober. Hur mycket pengar som samlats in avslöjas inte förrän efter auktionen.

Insamlingen hittas här.

FAKTA: Therese Nilshagen

Ålder: 34

Från: Stockholm

Bor: Lodbergen, Niedersachsen

Gör: Professionell dressyrryttare, tog ett lagbrons och blev bästa svensk på EM i Göteborg i augusti.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag