Genrebild, gården på bilden har inget med texten att göra. Foto: CHRISTOPHER BOSWELL/COLOURBOX
Genrebild, gården på bilden har inget med texten att göra. Foto: CHRISTOPHER BOSWELL/COLOURBOX

Dömdes för sexualbrott – återvände till gården

Publicerad

På 90-talet dömdes en ridlärare till två och ett halvt års fängelse för sexualbrott mot elever. 

Trots det tilläts han fortsätta vara verksam - och nu vittnar flera elever för Sveriges Radio att han fortsatt begå övergrepp. 

– Det här är ju ett kvitto på att vi inte stått upp fullt ut för att sätta barnens trygghet i centrum, säger Malin Andersson, chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet. 

Det är i Sveriges Radios dokumentärserie ”Hästgården” som anklagelserna mot ridläraren framkommer. I början på 90-talet dömdes ridläraren till fängelse för sexuella övergrepp mot fem elever. Det ledde även till att han stängdes av från all ridsport, men inte längre än två år. Detta då det är Riksidrottsförbundets maxgräns för avstängning när det gäller sexuella övergrepp. 

Hans hästgård uteslöts av flera ridförbund i samband med domen, men efter att ridläraren kom ut ur fängelset tog hans sambo över kontrollen över den och då tilläts den vara en medlem igen. Detta trots att ridläraren fanns på gården. 

Sedan dess har hundratals barn varit på gården i samband med ridläger eller ridskola - och nu vittnar tio elever, de flesta under 15 år, för Sveriges Radio om att de har utsatts för sexuella övergrepp av ridläraren. 

Flera elever vittnar om sexuella övergrepp

Enligt vittnesmålen ska de första övergreppen ha skett redan under permissioner då ridläraren tilläts komma tillbaka till gården från fängelset. Det senaste vittnesmålet handlar om en händelse som skedde 2013, 20 år efter domen. 

En kvinna berättar i dokumentären att hon blev sexuellt utsatt på gården då hon var 13 år gammal. 

– Det som gör mig mest ledsen är att få veta att vi var fler men att vi inte vände oss till varandra, med vår egen hemlighet, säger hon. 

En elev som vill vara anonym berättar att hon blivit utsatt för flera grova övergrepp av läraren från det att hon var 13 år. 

– Man ville säga emot, hela kroppen skriker emot. Det är ju ens pappa nästan. Han lockade också mycket med att du kommer få rida på den här jättebra hästen och då blir det ännu mer att man accepterar. Man ville inte, men man vågade inte säga nej, säger hon.

Ridläraren nekar till alla anklagelser

Flera av de som nu vittnar mot ridläraren säger att de berättar om övergreppen för första gången. Men vissa av eleverna ska ha berättat för vänner och anhöriga nära inpå att övergreppen ska ha skett. 

I ett fall gjordes en polisanmälan, men förundersökningen lades ner i brist på bevis. En elev vittnar om att ridläraren hade all makt på hästgården, vilket gjorde en rädd för att berätta eller säga i från. 

Ridläraren har avböjt att bli intervjuad av Sveriges Radio, men nekar till alla anklagelser. 

I onsdags kunde Ekot rapportera att Riksidrottsförbundet (RF) vill förlänga avstängningstiden för idrottsledare som begår sexuella övergrepp.  

https://www.facebook.com/expressenridsport/photos/a.170217743690506.1073741828.170214027024211/170217530357194/?type=3&theater

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag