Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen som världsettan glömmer: ”En följetong”

Peder Fredricson under tävlingarna på Friends arena – utan armbindeln.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peder Fredricson med Hansson Wl.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peder Fredricson – med armbindeln.
Foto: Josefin Johansson/Expressen

Sedan i oktober är Peder Fredricson rankade som den bästa ryttaren i världen.  

Till det hör en traditionsenlig armbindel som visar att man just är nummer ett. 

Men frågan är vart den svenska stjärnan egentligen har sin? 

– Det är en allmän följetong, säger hans hustru Lisen Bratt Fredricson. 

I oktober i år nådde Peder Fredricson en efterlängtad milstolpe – han blev rankad bäst i världen. Som världsetta får man bära den prestigefulla vita armbindeln ovanpå sin kavaj. 

Men under hoppklasserna på Friends arena så lyste den bitvis med sin frånvaro. 

När SportExpressen frågar hans hustru Lisen Bratt Fredricson om armbindeln så slår det henne genast: 

– Bara för det måste jag skriva det till honom, säger hon och tar upp mobilen inför den avslutande grand prix:n i Solna. 

”En allmän följetong”

Den sista hoppklassen slutade med fyra fel för Peder Fredricson som nu laddar vidare för bland annat topp tio-finalen i Genève i december. Och frågan är hur länge armbindeln får hänga med. 

Under helgens klasser på Friends arena har det varit lite varannan klass med armbindeln och varannan utan. 

– Han glömmer bort den hela tiden verkar det som. Han får väl tatuera in den? Jag fotade den och la upp den på Instagram när den hängde i torkskåpet och då skickade Henrik von Eckermann: ”Håll den ren tills jag tar över den”, säger Lisen med ett leende och tillägger: 

– Det är en allmän följetong.

”Jag är inte så van – glömmer ibland” 

Det finns bara en upplaga av den prestigefulla armbindeln och ibland hänger den inte alltid med i svängarna mellan alla tävlingar. Men det var minnesvärt när den anlände, berättar Lisen. 

– Det var väldigt proffsigt när den kom. Dagen efter att han blev världsetta så kom den med bud. Det var väldigt högtidligt. 

Men vad säger huvudpersonen själv då? 

– Jag är inte så van att ha den där på mig så jag glömmer bort den ibland. Den är ju viktigt, den är inte med förevigt, har man den gäller det att passa på och njuta av den så länge man kan, säger Peder Fredricson. 

Nästa anhalt: Genève 

När han summerar helgen är han nöjd - han tog hem meetingpriset, det vill säga att han var den bästa ryttaren under de fyra tävlingsdagarna. Och taket lyftes stundtals av publiken när han han red in på arenan. 

– Det har varit härligt att rida här som världsetta. Det är kul att rida in på den här banan, man har varit här så många gånger. 

Nu väntar en ledig helg för Peder Fredricson – sedan ska topp tio-finalen i Genève avgöras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.