”Det är lite för få kvinnor i toppen”

Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: NIC BOTHMA / EPA

Malin Baryard-Johnsson har ett starkt år bakom sig.

Bland annat en seger i Global Champions Tour. Vilket tre kvinnor lyckats med den här säsongen.

Men den svenska stjärnan efterlyser fler i den absoluta toppen.

– Det är lite för få kvinnor i toppen, kan jag tycka, säger hon.

Malin Baryard-Johnsson och Indiana har haft ett starkt år bakom sig med OS-guld i lag och flera framskjutna placeringar i bland annat Global Champions Tour.

Där har hon tagit segrar med laget, Stockholm Hearts, och även vunnit en individuell seger. Det gör att hon är kvalificerad i superfinalen, vilket hon lyckades med även i fjol.

– En vinst är alltid rolig, samtidigt är det formen i helhet. Att slå till en gång är ingen gång, utan det är den formen vi har bevarat väldigt länge nu. Vi var dubbelnolla i Knokke (i Nations Cup) och det känns bra. Allt har gått mer eller mindre enligt plan, så det känns väldigt bra.

2021 var hon ensam kvinna i GCT-finalen. I år har tre tagit sig dit.

– Det är inte jättemånga, men det är två fler än förra året, säger hon och fortsätter:

– Det är jättebra. Det är lite för få kvinnor i toppen, kan jag tycka. Men det kommer fler och fler yngre och det är väldigt bra.

Hur tycker du det ser ut för svensk del, med tjejer som kommer underifrån?

– Vi har ett starkt yngre tjejgäng, absolut. Sen är det inte så himla lätt att slå sig in i det här gänget, men det ska det inte vara. Så länge vi är så här bra så är det inte lätt. Men det kommer tjejer, absolut.

”Gjort som jag alltid gjort”

Inför VM, som startar under onsdagen för hoppryttarna, beskriver hon formen som fantastisk och känner att Indiana är precis där hon vill ha henne.

– Jag har gjort som jag alltid gjort, jag tar väl hand om henne tillsammans med mitt team, och tävlar lagom mycket. Hon är en fantastisk individ och tävlingshäst. Vi har hittat ett bra sätt att göra saker på som gör att hon mår bra, säger Baryard-Johnsson.

Vad har Indiana utvecklat sedan OS i Tokyo?

– Jag tycker att vi faktiskt blir lite bättre hela tiden med rutinen och vi känner varandra otroligt väl. Varje runda vi gör känns det som vi kommer lite närmare varandra och nu är vi i ett bra flow också. 

Hoten att akta sig för

Det svenska laget har varit tydligt med sin målsättning. Det är guld som gäller. Och inför tävlingen bär de på favoritskapet.

– Vi hade samma press förra året i Tokyo och vi vet vad vi kan prestera. Vi har oerhört mycket press från oss själva också med den form vi har och de hästar vi sitter på. Pressen utifrån är inga problem.

Vem är era stora konkurrenter?

– Svårt att säga. Holland har ett bra lag, Belgien har ett jättebra lag, Irland är starka. Det kommer bli tufft, absolut.

Tv: Inför VM i ridsport:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.