1089 kvinnor har skrivit under uppropet #visparkarbakut som belyser hur kvinnor utnyttjats inom svensk ridsport. Foto: Arman Zhenikeyev/Colourbox
1089 kvinnor har skrivit under uppropet #visparkarbakut som belyser hur kvinnor utnyttjats inom svensk ridsport.  Foto: Arman Zhenikeyev/Colourbox

"Den yngsta han har legat med är 12 år"

Publicerad

Ett flertal barn har utsatts för sexuella övergrepp inom svensk hästsport. 

Det framkommer i uppropet #visparkarbakut som har undertecknats av 1515 kvinnor.

Nu ställer sig flera landslagsryttare bakom initiativet – och reagerar starkt på de berättelser som unga flickor delar med sig av:

– Jag har inte trott att det är så här illa, jag tror det är många tjejer och kanske även killar som har blivit ärrade för livet, säger landslagsryttaren Therese Nilshagen. 

1515 kvinnor, verksamma inom svensk ridsport, trav och galopp, har skrivit under uppropet #visparkarbakut. I Dagens Nyheter publiceras deras vittnesmål, där flera berättelser handlar om hur unga flickor i beroendeställning har utnyttjats sexuellt. 

"Vi har sökt oss till stallet och hästarna för att vi älskar sporten och livet med hästar, men här finns många som i makt av sin position sextrakasserar, utnyttjar och förnedrar oss, våra systrar och döttrar.  Detta måste få ett slut! Vi måste våga berätta vad som hänt och fortfarande händer i hästvärlden", skriver kvinnorna i uppropet.

#visparkarbakut handlar om sexuella trakasserier och övergrep inom svensk ridsport samt trav och galopp. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

De vill nu se ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nervärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten. De vill också att personer med maktpositioner i branschen tar sitt ansvar, börjar agera, slutar blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

Bland de vittnesmål som Dagens Nyheter publicerar framkommer det att ett flertal tjejer utsatts för sexuella övergrepp som minderåriga eller tonåringar. 

Tjejerna hamnar i beroendeställning

I uppropet som publiceras i Dagens Nyheter skriver de även att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. Den som vågar höja rösten ska inte straffas.

– Vi vill förändra en hel struktur. Det sitter män högst upp och så är det massor med kvinnor som springer omkring och servar de här männen, säger Caroline Crafoord som startat uppropet tillsammans med Mika Thalén.

– Tjejerna hamnar i en beroendeposition och då blir den här tränaren, ridläraren, hästägaren lite av en idol. Det här handlar om tjejer mellan 12 och 18 år och då är den här mannens ord lag, säger Thalén till Dagens Nyheter. 

 

TIPSA EXPRESSEN: #metoo – vi vill höra din berättelse 

 

Dressyrryttaren Therese Nilshagen är på plats i Stockholm för att tävla i Sweden International Horse Show. Hon är chockad över de vittnesmål hon nu fått ta del av. 

– Det är verkligen förfärlig läsning. Jag har inte trott att det är så här illa, jag tror det är många tjejer och kanske även killar som har blivit ärrade för livet, säger Nilshagen.

Förbundet: "Kanske inte gjort tillräckligt"

Ulf Brömster är förbundsordförande för ridsportsförbundet. Han har inte läst alla kommentarer i uppropet och anser därför inte att han kan kommentera dem. 

– Men värdegrund är en aktuell fråga för oss, och vi har jobbat med det under det senaste året. Vi jobbar med ledarfrågan, vi jobbar med värdegrundsfrågan, men det finns alltid sådana risker när du hamnar i beroendeställning, så är det överallt i samhället, säger Ulf Brömster och tillägger:

– Men om detta kommer upp så gör vi kanske inte tillräcklig.

Jerringpristagaren och sommarens EM-guldmedaljör Peder Fredricson beklagar den bild som nu målas upp. Han menar att ingen ska behöva känna sig utnyttjad inom hästsporten. Samtidigt hoppas han nu att debatten leder till förbättring för framtidens generation:

– Jag är pappa och har en 13-årig kille som är på väg ut i livet, det är jättebra om det finns tydliga spelregler för vad som är okej och inte, säger Fredricson.

 

LÄS MER: Expressen har granskat de nedtystade övergreppen inom svensk ridsport

 

Vittnesmålen som skickats in till uppropet

"Jag jobbade på en gård som tränare och vid ett tillfälle efter en fest där alla från gården och granngårdarna var med så blev jag plötsligt själv med en av männen. Vi hade båda druckit men han var betydligt mer berusad än jag. Han var en av de jag alltid haft stor respekt för och han var social och trevlig så jag kände mig inte otrygg. Han började tjata om sex och jag sade nej. Det blev mer och mer obehagligt och till slut var det som att jag gav upp. Det som skedde var en våldtäkt men det tog tid för mig att inse det då jag ju inte skrek eller slogs. Jag bara slutade att göra motstånd. Dagen efter kom han förbi stallet, var som vanligt och gav mig ett sexpack öl. Jag skämdes varje gång jag stötte på honom efter det. En skam som följt mig hela livet. Jag var bara 17 år och han var 30. Jag har aldrig berättat för någon..."

 

 

"När jag var 16 år började jag träna för en ny tränare. Jag hade lite problem med min häst, och den manliga 20 år äldre tränaren visade enormt engagemang. Han hjälpte mig massor. Han sms:ade ofta och var flörtig. Jag tyckte inte att det var så illa. Men när jag var 18 med körkort och alltid själv på träningar, eskalerade det snabbt. Hans händer rättade ofta min sits. ”Blir du nervös nu?” frågade han med sin hand mellan sadeln och mitt innerlår. En gång när jag kom dit så kramade han mig bakifrån, klämde mig på brösten. Jag försökte vrida mig loss, han skrattade och sa att han saknat mig. En annan gång tryckte han in mig i transporten och då ville han att jag skulle känna på hans kön. Efter det åkte jag inte tillbaka. Jag skämdes, och det här är första gången jag berättar detta."

 

"En ryttare sitter utanför vår lastbil, jag hör hur han skränar och skryter om hur många brudar han får ligga med. Ibland tittar han sig nervöst omkring i rädsla för sin fru, ”hon blir så jävla arg” säger han. Den yngsta han har legat med är 12 år säger han skrytsamt."

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag