Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet inför ryttar-EM: Kan satsa på talangerna

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det svenska hopplandslaget är redan kvalat till OS.

Då öppnar förbundskaptenen Henrik Ankarcrona för att testa nya talanger i sommarens EM.

– Man skulle kunna använda mästerskapet för att ge några ryttare lite mer erfarenhet, säger Ankarcrona.

Det blev succé på EM i Göteborg, 2017, med individuellt guld till Peder Fredricson och All In, och silver till laget. Med det hade man kunnat tro att EM-intresset var mättat för de svenska veteranerna i laget, som Malin Baryard-Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, men förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har inte märkt av något dalande intresse. 

– Jag får sätta upp en målsättning, men ryttarna är alltid sugna på mästerskap.

Sverige är redan kvalat till OS i Tokyo 2020 och har därför ingen press på sig att göra ett bra lagresultat, vilket kan öppna upp för nya talanger. 

Vill förbundskaptenen Ankarcrona testa och skola in yngre ryttare är sommarens EM en bra möjlighet till detta. Och det finns ryttare som knackar på mästerskapsdörren:

Irma Karlsson, 26, Evelina Tovek, 26, och Stephanie Holmén, 28 är samtliga med i landslaget, och sugna på EM.

– Man skulle kunna använda mästerskapet för att ge några ryttare lite mer erfarenhet, men det kommer nog vara en mix. För samtidigt vill man komma redo till mästerskap och ta medalj, säger Henrik Ankarcrona och tillägger:
– Men det är en väldig påfrestning med ett mästerskap, man kan inte göra hur många som helst med samma häst.

Malin Baryard-Johnsson har hästen Indiana och Henrik von Eckermann satsar på Marylou. Peder Fredricson har inte mindre än sex hästar som tävlar på allra högsta nivå.

– Peder har ju en lyx att ha många hästar, så för honom är det egentligen enklare att välja en annan häst om den håller måttet. Han är väldigt sugen på mästerskap. Han är inte färdig ännu, det kan jag lova, säger Henrik Ankarcrona.

A-landslaget i hoppning 2019

Malin Baryard-Johnsson/H&M Indiana

Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou

Peder Fredricson

Baryard-Johnsson: ”Perfekt timing”

Malin Baryard-Johnsson satsar också på EM i år, men OS är det stora målet.

– Indiana kommer få den här säsongen och med första halvåret på nästa säsong också tror jag det kommer vara perfekt timing på det här OS:et för henne.

– Men förstås EM också, vi har ju ett silver att försvara och förbättra i lag, och jag kan väl också känna att jag har individuella möjligheter med henne, hon är som sagt en fantastisk häst så fortsätter vi på den här kurvan kommer det bli hur bra som helst, säger Baryard-Johnsson. 

Även Rolf-Göran Bengtsson vill ta sig tillbaka till den absoluta toppen, efter ett par lugnare år efter topphästen Casalls pensionering. I Scandinavium visade han att han fortfarande är att räkna med i de största sammanhangen, efter vinst i Gothenburg Trophy med Casallsonen Oak Grove’s Carlyle.

– Jag har lagt upp en plan med Carlyle, det gäller att manövrera det fint. Det viktiga är att visa bra resultat under utomhussäsongen och se om det räcker för att komma med i laget igen, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Europamästerskapen 2019

Datum: 19-25 augusti

Tävlingsplats: Rotterdam, Nederländerna

Grenar: Hoppning, dressyr, para-dressyr