Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla tävlingar ställs in på grund av abortvirus

Abortvirus härjar i Stockholm. Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Då ställs samtliga ridsportstävlingar in i området de kommande tre veckorna med omedelbar verkan. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Abortvirus härjar i Stockholm.

Då ställs samtliga tävlingar in i området de kommande tre veckorna med omedelbar verkan.

”Alla som har kontakt med häst i Stockholmsområdet ska tänka på att undvika onödiga besök i andra stall än det egna under den närmaste tiden”, skriver Ridsportförbundet på sin hemsida.

Herpesviruset EHV-1, även känt som virusabort, kan orsaka feber och förkylning och förekommer hos hästar i hela världen.

I början av 2019 konstaterades ett fall av sjukdomen i Västernorrland, skriver Dagens Nyheter, och nu har viruset nått Stockholm.

Med anledning av detta har Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund i samråd med tävlingsarrangörer med omedelbar verkan infört ett tävlingsstopp de kommande tre veckorna.

Tävlingsstopp efter virus

”Alla som har kontakt med häst i Stockholmsområdet ska tänka på att undvika onödiga besök i andra stall än det egna under den närmaste tiden”, skriver förbundet i pressmeddelandet.

Förbundet skriver att den centralnervösa formen av EHV-1 är anmälningspliktig i Sverige.

Dagens Nyheter skriver att det kunnat konstateras ett par dödsfall i området de senaste veckorna till följd av viruset.

Symtom på EHV-1 (abortvirus)

EHV-1 ger förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara mycket milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk hosta förekommer, framför allt hos unga hästar. Svullnad (ödem) i benen förekommer ofta. 

Ston som kastar är till synes fullt friska och visar sällan andra symtom. I de fall sjukdomen leder till abort sker denna vanligen i senare delen av dräktigheten, men ibland kan ett sto kasta så tidigt som i femte dräktighetsmånaden. En del  föl föds fullgångna men är svaga och avlider ofta efter några dagar.

EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. 

 

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt