Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla tävlingar ställs in på grund av abortvirus

Abortvirus härjar i Stockholm.Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Då ställs samtliga ridsportstävlingar in i området de kommande tre veckorna med omedelbar verkan.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Abortvirus härjar i Stockholm.

Då ställs samtliga tävlingar in i området de kommande tre veckorna med omedelbar verkan.

”Alla som har kontakt med häst i Stockholmsområdet ska tänka på att undvika onödiga besök i andra stall än det egna under den närmaste tiden”, skriver Ridsportförbundet på sin hemsida.

Herpesviruset EHV-1, även känt som virusabort, kan orsaka feber och förkylning och förekommer hos hästar i hela världen.

I början av 2019 konstaterades ett fall av sjukdomen i Västernorrland, skriver Dagens Nyheter, och nu har viruset nått Stockholm.

Med anledning av detta har Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund i samråd med tävlingsarrangörer med omedelbar verkan infört ett tävlingsstopp de kommande tre veckorna.

Tävlingsstopp efter virus

”Alla som har kontakt med häst i Stockholmsområdet ska tänka på att undvika onödiga besök i andra stall än det egna under den närmaste tiden”, skriver förbundet i pressmeddelandet.

Förbundet skriver att den centralnervösa formen av EHV-1 är anmälningspliktig i Sverige.

Dagens Nyheter skriver att det kunnat konstateras ett par dödsfall i området de senaste veckorna till följd av viruset.

Symtom på EHV-1 (abortvirus)

EHV-1 ger förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara mycket milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk hosta förekommer, framför allt hos unga hästar. Svullnad (ödem) i benen förekommer ofta. 

Ston som kastar är till synes fullt friska och visar sällan andra symtom. I de fall sjukdomen leder till abort sker denna vanligen i senare delen av dräktigheten, men ibland kan ett sto kasta så tidigt som i femte dräktighetsmånaden. En del  föl föds fullgångna men är svaga och avlider ofta efter några dagar.

EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. 

 

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.