Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Absolut den viktigaste tävlingen sporten har”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stora delar av världseliten är samlad. 

I helgen avgörs finalen av nationshoppningen i Barcelona.

– Det är den absolut viktigaste tävlingen som sporten har, säger Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Efter lagguldet i OS i Tokyo och Peder Fredricsons OS-silver och EM-brons är självförtroendet på topp i det svenska lägret inför finalen i nationshoppningen.

– Vi har bra chanser, vi har alltid höga förhoppningar och vi har ett bra lag. Hästarna har presterat och vi har varit i bra form, vi hoppas att det håller i sig så får vi se hur långt det håller, det är många starka lag på plats, säger Ankarcrona.

Han fortsätter:

– Det är en viktig tävling och vi satsar på att ta oss till finalen på söndag, väl där är det full fart.

Ni har ju haft ett riktigt succéår – hur har framgångarna påverkat laget?

– Det blir en go stämning så klart, när det går bra sprider sig den känslan till många runtomkring. Vi har presterat med många olika laguppställningar i år. Framgång föder framgång, alla är väldigt taggade på att prestera här.

Många starka lag

När SportExpressen når den svenske förbundskaptenen i Barcelona inför helgens tävlingar finns inga stora orosmoln eller frågetecken. Ryttarna är på plats och hästarna ser fina ut. Alla förutsättningar finns för en ny blågul hoppsuccé, men konkurrensen är tuff.

Riktigt tuff.

Tyskland, Belgien, USA, Schweiz, England, Nederländerna, Frankrike är alla väldigt starka nationer. 

På förhand är det en öppen tävling.

– Det är så många faktorer som spelar in. Det är sent på säsongen, hästarna och ryttarna har tävlat ganska mycket, det gäller att man har energi kvar och jag tror att de som har matchat hästarna på bästa sätt kommer att stå överst på pallen på söndag, säger Ankarcrona.

Ridsporten växer

De senaste åren har nationshoppningen fått konkurrens från kommersiella aktörer. Världscupen och Global Champions Tour lockar med gigantiska prissummor.

– Det är positivt, ett tecken på att sporten växer och att intresset ökar. Sedan kan man inte göra allt utan måste välja litegrann vad man ska satsa på, men överlag ser jag det som positivt, säger Henrik Ankarcrona.

Man orkar inte alla tre?

– Det handlar inte om vad man orkar, ryttarna ska ju orka det, men man ska ju ha tillräckligt med hästar för det, en häst kan inte göra allt, det är en omöjlighet.

Förbundskaptenen utvecklar:

– Vi vill ju satsa långsiktigt med hästarna och inte göra för mycket med någon, det är ett avvägande hela tiden hur många tävlingar en häst kan göra och hur formen är.

Storstjärnan saknas

Sverige har ett starkt lag på plats i helgen, men Peder Fredricson saknas. Finalen passar inte in i storstjärnans tävlingsprogram och han har valt att avstå.

– Vi har en öppen dialog hela tiden. Valt och valt… det är en dialog som vi har, man tittar på formen på hästarna och vad som kommer härnäst. Vad är den bästa långsiktiga planen? En enskild tävling får aldrig vara viktigare än en långsiktig plan, säger Ankarcrona.

– Jag har väldigt många bra ryttare och hästar i form att välja mellan, det har inte varit något konstigt i det.

Nationshoppningen viktigast

Ökad konkurrens från kommersiella aktörer. Stjärnan Peder Fredricson har tackat nej. Hur står sig nationshoppningen i konkurrensen 2021? För Henrik Ankarcrona är svaret enkelt:

– Nationshoppningen är den absolut viktigaste tävlingen som sporten har, det är den enda tävlingen där man rider i lag för sitt land. Det är den tävling som är mest förberedande för mästerskap, det är den tävling där vi kan ta upp nya ryttare och hästar och det är där vi har med ett starkt team från förbundet hela tiden, med veterinär och fysios, säger han.

– Sedan är det andra kommersiella serier som också är starka och bra för sporten, men nationshoppningen är de absolut viktigaste tävlingarna.

Den svenske förbundskaptenen ser flera möjliga utvecklingsområden för nationshoppningen. Både när det gäller att ge hästarna bästa möjliga förutsättningar och när det gäller att göra tävlingen attraktiv för sponsorer och alla som följer den. Han konstaterar att det gäller att hela tiden ligga i framkant.

– Det är många aspekter som man tittar på hela tiden. Jag tror att tävlingsplatserna som får anordna de här tävlingarna är otroligt viktiga för varje land. Falsterbo, Hickstead i England, Dublin, Rotterdam. Tävlingarna är kanske de viktigaste utomhustävlingarna som de länderna har, där det samlas mest folk och det är verkligen en grogrund för sporten. Otroligt viktiga tävlingsplatser som behöver värnas, säger han.  

Så fördelas prispengarna

Även inom nationshoppningen har prispengarna ökat på vissa tävlingsplatser. Något som förstås är betydelsefullt för ryttarna, som inte bara älskar sin sport utan också är företagare.

– Det är en kostsam sport att hålla på med och resa runt som de gör och ändå hålla personal och anläggningar i gång hemma, prispengarna är en jätteviktig del så klart, säger Ankarcrona.

Prispengarna som Sverige ”hoppar in” i helgen kommer att fördelas mellan ryttarna. Förbundet går tomhänt.

– Jag tror att det är upp till varje förbund hur man gör, i vårt fall är det ryttarna som får prispengarna, säger Ankarcrona och fortsätter:

– Rider man två rundor får man efter det och rider man en runda får man efter det. Det handlar inte om vem som presterar eller inte. Är man med i laget får man sin del, ingen är värd mer än någon annan.

Ett större namn får inte en större del?

– Absolut inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.